Nokia Lumia 830 – Lækker som en topmodel [TEST]

Microsoft Nokia Lumia 830 er slank, lækker, hurtig og med potentiale som en topmodel.

Nokia Lumia 830 – Lækker som en topmodel [TEST]

Jeg har i gennem længere tid afprøvet Microsofts topmodel Nokia Lumia 930, og været ret imponeret over både styresystem og hardware.

Systemet er brugervenligt, kræver få ressourcer, er enkelt i sit design og frem for alt; så kører det som flydende og virker overbevisende.

Nu er lillebror, Lumia 830 sendt på det danske marked, og i denne test vil vi se hvor tæt telefonen kommer på topmodellen Lumia 930.

Form og design

På samme måde som topmodellen Lumia 930, har lillebror Lumia 830 en aluminiumsramme og en bagside i polycarbonat, altså plastic. ”Plastic” lyder måske billigt, men sådan virkede produktet på ingen måde.

Bagsiden af telefonen findes i flere farver, og ønsker man at skille sig ud på netop dette punkt, er der mulighed for at få en telefon i de klassiske skrigende Lumia-farver orange eller grøn. Er man mere konservativ, findes der også en hvid eller sort bagside.

Lumia 830 er en anelse længere end Lumia 930, selvom begge telefoner har en skærm på fem tommer. Til gengæld er Lumia 830 lidt slankere, og måler således kun 8,5 mm i tykkelsen, hvor Lumia 930 er lidt mere buttet med 9,8 mm.

Vægten er også reduceret i forhold til topmodellen. Lumia 830 vejer 150 gram, mens Lumia 930 er lidt tungere med 167 gram. Forskellen virker måske ikke stor, men hvis man holder dem i hver sin hånd, er forskellen tydeligt at fornemme.

Skærm – tæt på toppen

Hvis man for en stund glemmer specifikationer, der sort på hvidt udråber Lumia 930 til at have en bedre skærm end Lumia 830, vil jeg påstå, at det er de færreste der vil bemærke forskellen på de to telefoner.

Lumia 830 har en skærm på fem tommer, IPS LCD 1280 x 720 med 294 pixels per tomme(ppi) ClearBlack, der viser et utroligt flot billede, med super kontrast og god balance i farverne. Skærmen var behagelig at betragte, og øjet fandt hurtig ro i billedet.

Jeg vil våge den påstand, at det kun er de største feinschmeckere, der vælger Lumia 830 fra på grund af skærmen. Selv når Lumia 830 blev lagt side om side med Lumia 930, var der ikke en kæmpe forskel at spore.

Lumia 830 har til gengæld Glance screen eller Overbliksskærm, som det hedder på dansk. Konceptet går ud på, at der kan vises informationer på den slukkede skærm, som for eksempel dato, tid, vejrudsigt og antal ulæste beskeder. Det virkede godt, og det betød at jeg kunne nøjes med at kaste et blik i retningen af telefon, for at blive opdateret på klokken eller eventuelt nye beskeder eller opkald.

Motorkraft – Alt rigeligt til almindelig brug

På papiret er Lumia 930 overlegen på motorkraft. Lumia 930 har en Snapdragon 800 processor og 2GB RAM, mens Lumia 830 ”kun” har en Snapdragon 400 og 1GB RAM. Det lyder måske som en unfair kamp, at stille dem overfor hinanden, men faktum er, at styresystemet Windows Phone ikke kræver mange ressourcer for at køre optimalt.

Derfor var der heller ikke den store forskel at spore i det daglige, hvor jeg typisk brugte Lumia 830 til sms, mail, internet, sociale medier og Office. I disse situationer kørte den fuldt ud lige så godt som Lumia 930.

Kun når enhederne blev presset ud i ekstremerne, var der en lille forskel af spore. De grafiktunge spil loadede en lille smule hurtigere på topmodellen, men der var kun tale om ganske få sekunder for spil som Asphalt 8 Airborn.

Kamera – ik´ så ring´ endda

Jeg var faktisk ret imponeret over kameraet i Lumia 830. Jeg havde forventet et fald i kvaliteten, i forhold til Lumia 930, men i det daglige har jeg ikke tænkt meget over det.

Lumia 830 har 10 megapixel PureView kamera med Zeiss optik. Det er halvdelen af Lumia 930´s 20 megapixel, men kvaliteten er på ingen måde dobbelt så god i Lumia 930.

Forskellen er flere steder næsten ikke til at få øje på, og jeg har forsøgt at illustrere forskellen i nedenstående eksempel, hvor det samme billede er taget med begge telefoner.

Billede fra Nokia Lumia 830
Højt opløseligt billede fra Nokia Lumia 930
Testfoto fra Nokia Lumia 830

Øvrige billeder taget med Lumia 830

Batteri – Rigeligt til hele dagen

Med et batteri på 2.200 mAh og en skærm på fem tommer, var jeg nervøs for, om Lumia 830 kunne holde strøm hele dagen. Ingen problemer skulle det vise sig. Faktisk holdt telefonen uden problemer strøm til langt ud på aftenen. En præstation jeg ikke har kunne opnå med Lumia 930, der oven i købet har et lidt større batteri.

Konklusion – SÅ tæt på toppen!

Lumia 830 er en telefon der er værd at kigge nærmere på, hvis man ønsker sig en Windows Phone. Den har et lækkert tyndt design, og tager sig godt ud i sin ramme af aluminium. Den præsterer næsten som en topmodel, og så gør det jo ikke noget, at den er omkring 800 kroner billigere end storebror Lumia 930(se opdaterede tilbud nederst).

FORDELE:
Flot skærm
Godt kamera
Lækkert design

ULEMPER:
Lidt fysisk lang(men til gengæld tynd)
Lidt sløvere end topmodellen

Hvis jeg i dag skulle købe en Windows Phone ville jeg helt klart overveje en Lumia 830, der på mange fronter minder om en topmodel. Den har ganske vidst ikke specifikationerne som Lumia 930, men i det daglige bemærker man det ikke. Lumia 830 får 5 ud af 6 stjerner.

OPDATERING
Det er måske blevet mere interessant, at kigge efter topmodellen Lumia 930, der netop nu findes i til 2.995 kroner, mod en Lumia 830 til 2.795