Sony Xperia V – pæn, holdbar men kedelig (mobiltest)

TEST: Xperia V fra Sony er ualmindelig pæn, det holder til meget, men er desværre også lidt kedelig.

Sony Xperia V – pæn, holdbar men kedelig (mobiltest)

Er du på udkig efter en Sony-smartphone, er Xperia V et rigtig godt bud.

Denne high-end smartphone med 1,5 GHz dual-core processor og Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, der senere bliver opgraderet til Android 4.1 Jelly Bean, er en arbejdsbi, der ikke fejler sine opgaver ret tit.

Telefonen er stilren i sit designudtryk, og flere har i testperioden spurgt ”er det en iPhone du bruger lige nu”? Det vidner i hvert fald om, at mange synes godt om udseendet på Xperia V, eller at det ”ligner noget vi kender”.

Fronten er uden knapper, betjeningstasterne er en del af skærmbilledet, mens volumen-tasterne og power befinder sig på den højre side. USB-stikket til opladning er lokaliseret øverst til venstre, en efter min mening irriterende placering, mens headset-stikket befinder sig på den højre del af toppen.

Volumen-kontrollen er dog kun godt én centimeter lang, hvilket bevirker der kræves lidt snilde i fingerspiserne, for at betjene lydstyrken under samtale – i hvert fald med min størrelse hænder.

Samlet har Xperia V en god størrelse (129 x 65 x 10,7 mm) og vægt (120 gram) og dens let indadbuede design, får den til at føles tynd, mens den let ru plastikbagside giver et godt greb.

Sony Xperia V
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Tilpasninger med mening

Android-systemet er tilpasset så oplevelsen er Sonys egen, og ikke Android i sin generelle form. Sonys egne tilpasninger og justeringer er lavet, så de giver god mening for brugeren af produktet, og ikke bare skabt ”fordi vi kan”. Men vigtigst af alt er, at jeg oplever softwaredesignet som værende konsekvent og gennemført.

Programmørerne er heller ikke gået amok i ekstrafunktioner, som ikke er nødvendige – eller kun nødvendige for enkelte brugere. Så plus i bogen for det.

I den sammenhæng er undtagelsen dog Timescape-funktionen, som blev introduceret med de første Xperia-modeller – og som siden da, har været overflødig. Timescape er med i Xperia V, men ikke gennemtrængende eller nødvendig at anvende.

Hurtig og næsten stabil

Jeg kan ikke sætte fingre på brugeroplevelsen, når vi taler hastighed. Tingene flytter sig når de bliver bedt om det, også selvom telefonen ikke har quad-core processor. Det gælder både i de enkelte funktioner, samt programmer og internet-browseren.

Desværre har stabiliteten været en udfordring. Jeg har været udsat for, at Sonys vejr-widget pludselig var uden forbindelse, og genstart var nødvendig. På et tidspunkt kunne indgående opkald ikke besvares før genstart – og uploads af fotos til Twitter, har også drillet nogle gange.

Jeg tænker dette fænomen hænger sammen med, at Xpeira V løbende skal skifte mellem 2G, 3G og 4G – fordi telefonopkald får mobilen til at skifte fra 4G til 3G eller 2G, hvorefter den skal finde ud af, at komme korrekt tilbage på 4G – dette kan muligvis være en udfordring for systemet.

– Baggrund: Hvad sker der med samtaler når du er på 4G?

Xperia V skal have den ros, at når den kører så kører den godt. De bump på vejen jeg har oplevet omkring stabilteten, er naturligvis ikke okay – og stadig voldsomt irriterende.

4G hastigheder

Xperia V kan udnytte trådløst netværk (WiFi) såvel som 3G og 4G-forbindelser. 4G vil virke hos alle de teleselskaber, der aktuelt udbyder 4G i Danmark.

Jeg har uden problemer målt op omkring 20 mbit/s download og upload på Telias netværk.

I dagligdagen er det naturligvis fedt at have 4G-adgang på sin telefon, men det er omvendt ikke noget der ændrer ens verden radikalt. Jo det går stærkt, er dejligt at have – og man vil ikke undvære det, når først det er prøvet. Men uanset hvor hurtig forbindelsen er, så skal produktet jo også kunne håndtere de ekstra data der kommer ind, hurtigt nok til at det giver mening.

Sony Xperia V
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Gode fotos men langsomt kamera

Der sidder et kamera på 13 megapixels med autofokus, ansigtsgenkendelse, smil-detektor og hvad der ellers forventes af en moderne smartphone.

Alt i alt tager telefonen rimelige gode fotos, også i dårlige lysforhold. Men alligevel har kameraet sine udfordringer.

Når motivet bevæger sig, bare en lille smule, har Xperia V vanskeligt ved at fokusere og få billedet i kassen, uden resultatet nogle gange kan ende med at fremstå uskarpt. Samme problematik opleves når mørket falder på.

Generelt er jeg tilfreds med billederne, men jeg får ikke en ”wauw”-oplevelse ud af dem.

Videokameraet leverer HD-optagelser i kvaliteter op til 1080p, og resultatet, inklusiv lyden, er faktisk overraskende godt.

Billeder taget med Xperia V

Sony Xperia V
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Tegn i SMS

SMS-delen er blandt de bedste vi finder på Android-produkterne. Fremragende tastatur med forskellige layout-muligheder, inklusive T9-tastatur, gør skrivning af beskeder til en virkelig god oplevelse. Når vi dertil ligger grafiske smileys og små ”flueben” ud for de beskeder, som er afleveret til modtageren (SMS-rapporter), så ender denne funktion på toppen.

I beskedvinduet findes mulighed for at vedhæfte fotos, eller tage et nyt med kameraet. En sjov feature er, at ens aktuelle position med kortudsnit kan sendes som MMS.

Dertil kommer ”krusedulle” hvor der med fingeren kan tegnes eller skrives en lille notatbesked, der ligeledes kan sendes til modtageren.

Derimod synes jeg det er irriterende, det er vanskeligt at markere og kopiere en tekst, der er skrevet i f.eks. SMS eller adresselinjen i browseren. Underligt nok, driller denne funktion helt vildt.

Tricket er i browserlinjen, at der skal dobbeltklikkes, for at få kopiværktøjet frem. I tekster på websites skal fingeren holdes på teksten en lille sekund, mens tekster under skrivning af SMS’er kræver dobbeltklik, for at få kopieringsmulighed.

Sony Xperia V
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Videoklip optaget med Xperia V

Højt strømforbrug

I starten af testperioden skulle jeg have en kabeltromle med strøm efter mig, for at holde strøm på Xperia V. 6-7 timer var her ikke usædvanligt. Efter nogen tids brug, er batteriet dog blevet bedre.

Jeg kører 12-13 timer på en opladning når telefonen er på 4G-nettet, mens det går bedre, det vil sige, omkring 15-16 timer, når Xperia V tvinges til at benytte 3G i stedet.

Jeg kan ikke påstå jeg er imponeret over batteriniveauet på denne smartphone, selvom batteriet på 1.750 mAh ellers er af rimelig størrelse.

Sony Xperia V
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Holder til mere end de fleste

Sony Xperia V er på papiret en holdbar telefon. Støv- og vandafvisende skriver Sony i deres materiale. Det skulle ikke være noget problem at tabe telefonen i håndvasken eller lige snuppe et kort opkald fra badet. Telefonen er konstrueret til at kunne være på 1 meters dybde i 30 minutter.

Man skal dog sørge for, at plastikklapperne foran stikkene er lukket tæt på, og bagbeklædningen korrekt monteret.

Sony skriver at man ikke må udsætte telefonen for havvand, swimmingpool, kemikalier, dykning osv.

Jeg vil ikke påstå at Xperia V kan holde til alt, men det er klart, at den holder bedre end konkurrerende smartphones på markedet. Sony scorer i øvrigt plusser i karakterbogen, for at have konstrueret en telefon der tåler støv og vand, uden den er pakket ind i en grim plastikkasse.

Sony Xperia V
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Konklusion: God til det meste

Med Xperia V får du 4,3” HD-skærm, god lydkvalitet, også ved opkald, stabile Bluetooth-forbindelser, hurtig internetadgang og rimelig fotos.

Den har 8 GB indbygget hukommelse, der dog kan udvides via microSD-kort.

Men du får også en smartphone der i nogle sammenhænge snubler på målstregen, og hvor jævnlig genstart er noget man skal vænne sig til.

Det er lækkert Sony har tænkt tanken om vand- og støvafvisning – men husk, det er en ”afvisende” telefon, ikke en håndværkermodel der holder til alt.

Jeg kan dog ikke undgå at sidde tilbage og have en oplevelse af en smartphone, der også er konservativ og kedelig. Eller også er man bare blevet for forvent, og forventer der er smarte gimmicks i alle nye smartphones? 

Den gode nyhed er prisen, som ligger på omkring 3.800 kroner uden abonnement, ifølge Mobilpriser.dk. Jeg synes du får meget smartphone for pengene.

Vi ender på fem ud af seks stjerner.

Videre nyt om Smartphone

Emnet kunne ikke ligge dødt alt for længe. mobilsiden fortsatte fortællingen. Efterfølgende d. 13/12/2012 bragte vi sagen om Fotos: Er dette Samsung Galaxy S II Plus og Grand Duos? – Læs her. Seneste nyt om emnet finder du her.