Sony Xperia XA1 – mellemklasse med stil [TEST]

Sonys prisvenlige designmobil får en tiltrængt overhaling. Alt er bedre i årets Xperia XA1.

Sony Xperia XA1 – mellemklasse med stil [TEST]

Sony har været igennem et drøjt 2016. Både mobilsalget og årets modeller formåede ikke at imponere, og det er til trods for, at selskabet valgte at reboote deres kollektion med den nye X-familie.

Xperia XA1 er Sonys andet bud på en videreudvikling af det ellers fine koncept, som de introducerede med sidste års oprindelige XA’er. Opskriften var enkel: designet skulle være raffineret og ydelsen tilstrækkelig.

I år tilfører Sony dog en ny, og væsentlig, ingrediens til opskriften. Kameraet kan blande sig med nogle af de bedste telefoner derude.

Se også:  Sony Xperia XA – En stilfuld mobil [TEST]

Specifikationer Sony Xperia XA1

Mål: 145 x 67 x 8,0 mm
Vægt: 143 gram
Skærm: 5″ HD (1280×720 pixels), 294 PPI
Kamera: 23 MP f/2.0 Frontkamera: 8 MP
Ydelse: Mediatek MT6757, octa-core op til 2,3 GHz, 3 GB RAM, Mali T880MP2 grafik
Batteri: 2.350 mAh
Lagerplads: 16 GB + op til 256GB Micro¬SD
Netværk: Bluetooth 4.1, WiFi og 2/3G/LTE, nano-SIM
Software: Android 6.0 Marshmallow
Farver: Hvid, sort, lime-guld og rosa guld
PrisFå den bedste pris på mobilpriser.dk

Sony Xperia XA1 test
Sony Xperia XA1 har et yderst slankt design med kant-til-kant display. Foto: Mobilsiden.dk

Med Xperia XA1 har Sony bibeholdt noget af det allerbedste ved forgængeren. Den formår stadigt at klemme det fem tommer store display ned i et yderst slankt kabinet. Det er bare 67mm bredt, hvilket er samme bredde som en iPhone 7, men her får du altså mere skærmareal at lege med.

Designet er ikke længere så blødt og afrundet som det var engang. Kanterne er nu trukket skarpere op, hvilket får hele pakken til at se en kende mere maskulint ud. Jeg er fan, men jeg er ikke sikker på, at det vil være alles kop te.

Den ser noget aflang ud med sine bredde kanter over og under displayet. Det ændrer dog ikke ved, at Xperia XA1 er en yderst håndterlig størrelse, takket været nogle kompakte dimensioner og nogle velplacerede power- og volumenknapper.

Læs også:  Guide: Forårets bedste billige smartphones

Sony Xperia XA1 test
Sony Xperia XA1 har et metaldesign. Foto: Mobilsiden.dk

Mangler noget

Set på afstand, ser Sony Xperia XA1 meget nobel ud. Hele mobilen er beklædt med metal, hvilket som oftest løfter kvalitetsoplevelsen.

Godstykkelsen på metalpanelerne er dog ikke noget at råbe hurra for. Det lyder en kende hult og røber, at mobilen ikke er en såkaldt ’unibody’ konstruktion som i high-end telefonerne.

Sony har også sparet en efterhånden væsentlig komponent væk: fingeraftrykslæseren. Vi skriver 2017 nu, og det er efterhånden et must i alt på de nær de allerbilligste smartphones.

Sonys karakteristiske vandtætte konstruktioner udebliver også i XA1. Ærgerligt, men det er trods alt en sjældenhed i dette prisleje.

Se også:  Sonys efterårskollektion lækket: her er XZ1-familien

Sony Xperia XA1 test
Sony Xperia XA1’s display er ikke synderligt skarpt, men farver og kontrast er fine. Foto: Mobilsiden.dk

Et velkendt display

Displayet i Xperia XA1 byder på præcis samme teknikblad som i sidste års XA’er. Her mistænker jeg faktisk Sony for at benytte præcis samme panel, med samme rimelige performance til følge.

Det er hverken vildt skarpt, lysstærkt eller farverigt, men det falder heller aldrig igennem. Der kunne godt være flere pixels og højere kontrast, men det er dog ikke noget man tænker over i hverdagen.

På lydsiden er der heller ingen vilde udviklinger at berette om. En enlig mono-højtaler pumper lyd fra bunden så godt den kan, men man glemmer aldrig, at her er endnu en middelmådig mobilhøjtaler.

Se også:  Guide: Her er de billigste EU-abonnementer

Sony Xperia XA1 test
Sony Xperia XA1 ene højtaler i bunden døjer med at levere god lyd. Foto: Mobilsiden.dk

Interessant processor

Med Xperia XA1 benytter Sony sig af en usædvanlig processor, der sjældent ses i de danske mobilmarked. Kræfterne leveres af en MT6757 octa-core processor fra kinesiske Mediatek.

Det er en fintuning af sidste års model, så den nu snurrer på op til 2,3 GHz mens den samtidig får 50 procent mere RAM at arbejde med. Vigtigste udvikling skal dog findes i selve den måde processoren er printet. Nu er det den strømbesparende 16nm-teknologi der findes bag processoren, mod 28nm tidligere. Det borger godt for strømforbruget.

Den nye processor yder godt, hvilket gør, at der ikke ventes for længe på apps, spil eller mobilen generelt. Enkelte steder dukker der dog kunstpauser, eksempelvis når kameraet benyttes, og de store 23 megapixel stærke billeder skal efterbehandles.

Som sin forgænger er mekaniken i Sony XA1 ikke helt problemfri. Bluetooth forbindelse er ikke altid lige til at etablere, noget som Sony bør fikse hurtigst muligt.

Læs også:  Sammenligning: Sony Xperia XZ Premium, Xperia XZs og Xperia XZ

Xperia XA1 byder på et marginalt større batteri end sidste år: 2.350 mAh mod 2.300 mAh tidligere. Det var i underkanten sidst år, men den lidt større kapacitet forbundet med den mere strømvenlige processor gør det heldigvis bedre i år. Denne her vil kunne holde en dags tid og lidt til.

Opladningen foregår via USB-C, men her er desværre ingen kvikopladning at få. Regn med 2½ lange timers ventetid ved ladestationen.

Sony Xperia XA1 test
Sony Xperia XA1 softwaren trænger til en modernisering. Foto: Mobilsiden.dk

Beskeden software-update

Xperia XA1 er født med Googles nyeste Android 7.1.1 version, det er dog ikke helt til at spotte, for på nær nogle redesignede ikoner og notifikationer, ligner Sonyen sig selv.

Sonys ikoner og widgets begynder derfor at se lidt gamle og trætte ud – men heldigvis er Android-systemet åbent, så det ikke tager mere end nogle få minutter at tilpasse looket til noget mere tidssvarende. Samtidig låner Sony en smart iOS-feature i deres software ved at integrere en søgefunktion som hidkaldes ved et svirp nedad. Det fungerer på en iPhone og det fungerer også her.

Hvad der er mindre heldigt er Sonys insisteren på at inkludere apps, som mest af alt minder om reklamesøjler for Sony eller deres partnere. Apps som ’News’, ’What’s New’ eller ’AVG Protection’ popper evigt op med overflødige notifikationer. Og når disse apps ikke engang kan afinstalleres, fristes man til at kalde det for crapware.

Se også:  Sony Xperia XZS – kameraet gør en forskel [TEST]

Sony Xperia XA1 test
Kameraet har fået en stor opgrade i Sony Xperia XA1. Foto: Mobilsiden.dk

Godt kamera

Sony har ikke altid haft den bedste medvind herfra for deres ellers pixelspækkede 23 megapixel kamera.

På papiret ser kameramodulet godt ud: det er markedets største, mest detaljerede sensor – men det har længe været plaget af en uskarp optik og en problematisk digital efterbehandling.

Meget har dog ændret sig i år, for Sonys kameraapp har omsider fået en ny efterbehandling der gør blandt andet HDR- og panoramafunktionerne langt mere konkurrencedygtige end tidligere.

Resultaterne fra Xperia XA1 er derfor bedre end i sidste års topmodeller fra Sony, til trods for at kameramodulet er delt med dem.

Billederne er derfor både farve- og detaljerige, kontrast og eksponering er velafmålt og man glædes generelt over de fine resultater.

Læs også:  Lenovo Moto G5 Plus – behøver man egentlig mere? [TEST]

Sony Xperia XA1
Fotosample Sony Xperia XA1 – dagslys. Foto: Mobilsiden.dk

Når det bliver mørkt, udviskes detaljerne en del, men generelt er det her bedre en det du kan forvente i nogen anden telefon i prisklassen.

Selfiekameraet med sine 8 megapixels gør også en god figur, og leverer generelt flatterende resultater.

På videofronten gør XA1 det rimeligt. Resulaterne bærer her præg af, at de mest processorkrævende funktioner såsom 4K, slow-motion og avanceret digital stabilisering er forbeholdt Sonys topmobiler.

Fremskridt fra Sony

Efter nogen tids slingrekurs, synes Sony igen at være på rette vej med deres smartphone-afdeling. Udseendet er stadig umiskendeligt Sonysk, men de svagheder som der tidligere har været at spore i selskabets produkter, begynder så småt at blive stampet ned.

Sony Xperia XZs og nu også denne Xperia XA1 er begge gode eksempler på, at Sony har fået rettet op de steder hvor det tidligere har haltet. Kameraet er omsider Sonys kamera-DNA værdigt, mens ydelse og funktioner vil glæde de fleste som er på udkig efter en kompetent mobil til en rimelig pris.

Desværre kan XA1 ikke siges at være helt fejlfri endnu. Småbugs med bluetooth driller, her er ingenfingeaftrykslæser og batteriet trænger til at vokse lidt i størrelse. Det bliver derfor til 4½ ud af 6 mulige for Sonys i øvrigt fine mellemklassemobil.

Find Sony Xperia XA1 billigst på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Kompakt 5 tommers mobil
  • God ydelse
  • Tager fine fotos

Ulemper:

  • Ingen kvikoplader
  • Bluetooth-bugs
  • Ingen fingeraftrykslæser
 

Opfølgning:

Vores redaktion har fulgt udviklingen. Her er de efterfølgende historier. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 29/5/2017 kom den efterfølgende historie med et indlæg omkring Asus’ Zenfones er tilbage i Danmark – Du finder artiklen her. Temaet lever stadig. Tjek de sidste nyheder om Smartphone..