Test: Xiaomi Mi 8 – Fuld valuta for pengene

Anmeldelse: Vi har haft Xiaomi Mi 8 til test. Her får man ekstremt meget mobiltelefon for pengene.

Test: Xiaomi Mi 8 – Fuld valuta for pengene

Xiaomi er relativt nye i Danmark, i hvert fald officielt. Tilbage i maj måned skrev vi en artikel om at Xiaomi inden længe ville komme til Danmark, via teleselskabet 3. I starten af denne måned kunne vi så skrive en artikel om, at 3 nu havde fået Xiaomi Mi 8, Mi Mix 2S og Redmi 6 i deres webshop.

Men hvem er Xiaomi? De er ikke store i Danmark endnu. Men de er faktisk en af verdens største mobilproducenter og de er meget populære i hjemlandet Kina. De laver både billige, mellemklasse og dyre mobiltelefoner, hvor de ovenpå Android, ligger deres brugerflade MIUI. En brugerflade, som tydeligt henter inspiration fra Apples iOS. Ikke at det er dårligt. De er, ligesom OnePlus, kendt for at lave telefoner, hvor man får meget for pengene.

Eftersom de nu officielt er i Danmark, var det oplagt for os at tage et nærmere kig på dem. Vi har derfor fået en Xiaomi Mi 8 hjem til test. En telefon med flagskibs-lignende specifikationer, men som koster under 3.500 kroner.

Test: OnePlus 6: Utrolig meget mobil for pengene

Fordele:

 • Afrundede og behagelige former
 • Pænt og stilet design
 • God skærm
 • Godt kamera
 • Meget hurtig
 • God batteritid
 • Hurtig opladning
 • God pris

Ulemper:

 • Stor notch
 • Manglende stabilisering ved videooptagelse over 1080p
 • Ikke vandafvisende
 • Intet 3,5mm jackstik
 
xiaomi mi8 test
Xiaomi Mi 8 i sort. Bagsiden er i Gorilla Glass 5. Foto: Mobilsiden.dk

Xiaomi Mi 8 er nydelig at se på

Xiaomi Mi 8 er bygget med en front og bagside i glas, som er beskyttet af Gorilla Glass 5. Rammen er lavet i 7000-serie aluminium, som er farvet samme sorte farve som telefonen. Designmæssigt minder den en del om iPhone XS: samme store skærmnotch og placering samt udseende af kameramodulet på bagsiden. På bagsiden finder man dog heldigvis også en velfungerende fingeraftrykslæser.

Bagsiden runder ved kanterne og gør mobilen utroligt rar at holde om. Samtidig er vægten holdt nede på 175 gram, en vægt der efterhånden kendetegner en let mobiltelefon. Skærmen er på hele 6,2 tommer, men telefonen er stadig meget håndterbar med én hånd, fordi der ikke er meget kant omkring skærmen. Knapperne på telefonen er en anelse løse, men giver en fin klikfornemmelse.

Skærmnotchen er stor, dobbelt så stor som på fx OnePlus 6 og Huawei P20 Pro, og der er ikke meget ekstra skærmplads ved siden af den. Det giver næsten ikke mening at lave en notch, når den alligevel fylder det meste af toppen af skærmen. Man kan leve med det eller skjule den via softwaren.

Generelt er Xiaomi Mi 8 flot og stilet at se på. Knapper og fingeraftrykslæser sidder helt perfekt placeret. Sammenlignet direkte med fx Samsung Galaxy S9 og iPhone XS, så virker den mere plastikagtig, men den koster også betydeligt mindre. Der er desværre ingen IP certificering.

xiaomi mi8 test
Fingeraftrykslæseren er perfekt placeret på Xiaomi Mi 8. Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer på Xiaomi Mi 8

Xiaomi Mi 8 specifikationer  
Mål og vægt 154.9 x 74.8 x 7.6 mm
Skærm 6,21 tommer Super AMOLED, 1080 x 2248 pixel
Processor Snapdragon 845
Batteri 3.400 mAh, Quick Charge 4.0
RAM / Internt Lager 64 GB eller 128 GB / 6 GB RAM
Kamera Dobbelt 12MP bagkamera f/1.8 og f/2.4, 
Software Android 8.1 med MIUI 10
Andet USB-C, Dual-SIM
Vejledende pris / farver 3.480 kroner, sort
xiaomi mi8 test
Xiaomi Mi 8 eller OnePlus 6? Valget er dit for begge er fantastiske. Foto: Mobilsiden.dk

MIUI henter inspiration fra iOS

Selvom Xiaomi Mi 8 kun koster omkring 3.500 kroner, så er der altså ikke sparet på indmaden. Her finder vi topmodellen fra Qualcomm, Snapdragon 845, som man bl.a. også finder i HTC U12+ og Sony Xperia XZ3, flagskibe som koster det dobbelte. Derudover er der 6GB RAM og 64 GB eller 128 GB lagerplads. Xiaomi Mi 8 flyver rundt i menuer og apps. Der er ingen hakken og venten på noget. Chipsættet og MIUI brugerfladen virker rigtig godt optimeret.

Skærmen er af typen Super AMOLED, som man også ser på de de fleste Samsung modeller og nu også iPhone. Opløsningen er på 1080 x 2248 pixel. Det er en rigtig fin skærm: god kontrast og lysstyrke, gode betragningsvinkler og flotte farver.

xiaomi mi8 test
Den store 6,2 tommer skærm på Xiaomi Mi 8 er rigtig god, men notchen er stor. Foto: Mobilsiden.dk

MIUI hedder Xiaomis brugerflade, som ligger ovenpå Android. I dette tilfælde Android 8.1 med version 10 af MIUI. Det er anderledes end det “normale” Android, altså ren Android, som man fx ser på Nokias Android One modeller eller OnePlus’ OxygenOS. Inspiration er tydeligvis hentet fra Apples iOS, men stadig med en del Android indover. Jeg tør godt kalde det for en iOS kopi, men det er i dette tilfælde ikke negativt ment, for det fungerer faktisk rigtig godt. Der er en endda ansigtsgenkendelse ala Apples FaceID, som er sikrere end de mange andre typer ansigtsoplåsning.

Man kan endda styre systemet via bevægelser, præcis som på en iPhone XS. Jeg er positivt overrasket. Personligt er jeg mere til ren Android, men MIUI er slet ikke dårligt. Har man lyst til at prøve noget nyt, så er det her en oplagt mulighed.

MIUI og EMUI, Huaweis brugerflade, kan i styringen og funktioner minde om hinanden, men der er alligevel forskel. EMUI henter mere inspiration fra Android, hvor MIUI henter mere fra iOS. Men begge er dog en blanding. MIUI har til gengæld ikke så aggressiv en strømstyring som Huawei, hvor alle app notifikationer slipper fint igennem.

xiaomi mi8 test
MIUI 10 brugerfladen på Xiaomi Mi 8. Foto: Mobilsiden.dk

Der er ingen stereohøjttalere i Xiaomi Mi 8, men en enkelt højttaler i bunden. Den leverer ganske fin lyd. Den spiller klart og rimeligt højt. Helt bestemt godkendt for en mobil i denne prisklasse, men er dog langt fra Galaxy Note9 og iPhone XS. 

Samtaler og generelt telefon- og mobildata dækning har fungeret suverænt på Xiaomi Mi 8.

Batteriet i Xiaomi Mi 8 er på 3.400 mAh, en fornuftig størrelse. Dog ikke så stort som man ser på Huawei P20 Pro, men alligevel 100 mAh større end OnePlus 6, som er en direkte konkurrent til Mi 8. Der er Quick Charge 4.0 ombord og der medfølger også en strømadapter der understøtter det. Noget man ser fx Sony spare væk i deres salgsæsker.

Jeg får generelt omkring 2 dage ud af batteriet på Xiaomi Mi 8, hvilket er rigtig fint. Opladningen foregår tjept og giver i gennemsnit 50 procent på en halv time.

xiaomi mi 8 batteri
Den 3.400 mAh på Xiaomi Mi 8 gør det godt og opladning sker tjept. Foto: Mobilsiden.dk

Xiaomi Mi 8 og dens kamera

På bagsiden af Xiaomi Mi 8 finder man to kameralinser, som stikker en anelse ud, men ikke så meget som på fx iPhone XS. Der er tale om to 12 megapixel sensorer på henholdvis f/1.8 og f/2.4. Der er desuden OIS og PDAF. Selfie kameraet består af en 20 megapixel sensor med f/2. 

Generelt er det en stor fornøjelse at bruge kameraet. Kamera app’en og redigeringssoftwaren fungerer rigtig godt og er flydende. Det er sjovt at redigere billederne og man kan bruge lang tid på det. Der bliver fokuseret hurtigt og når man trykker på aftrækkeren, bliver billedet indfanget med det samme. Her er ingen ventetid, som man ser på fx Huawei Mate 20 lite. Ligesom man ser i de nyeste Samsung og Huawei, så er der her masser af kunstig intelligens, som genkender scener og genstande. 

xiaomi mi8 test
Kamerabrugerflade på Xiaomi Mi 8 fungerer godt. Her er også masser af redigeringsmuligheder, som både er gode og sjove. Foto: Mobilsiden.dk

Billeder i dagslys bliver rigtig fine. AI’en fungerer også ganske fint, men er for aggressiv når ansigter registreres. Selv “smukkeseringsfilteret” er skruet helt ned, så oplever jeg stadig at ansigter bliver glattet meget ud og det kan se unaturligt ud. Jeg anbefaler at slå AI’en fra her. Bokeh effekten er rigtig god. 

Kameraet svaghed er billeder taget i lav belysning. ISO-værdien bliver hurtigt skruet for langt op og der opstår masser af støj. Det er ikke direkte dårligt, men de dyrere telefoner er bedre til dette. Der kan ofte ses en anelse grynethed i kanten af billederne, men det virker som noget der kan løses via en softwareopdatering.

Video gør Xiaomi Mi 8 også rigtig fint. Stabiliseringen føles dog som værende ikke-eksisterende i 2160p, men meget bedre i 1080p. Under alle omstændigheder er det ikke den mest effektive stabilisering vi har oplevet. Men generelt er videokvaliteten fin, skarpt og detaljeret.

Her er billeder taget med Xiaomi Mi 8:

Artiklen fortsætter under billederne…

xiaomi mi8 test
Billede i dagslys med Xiaomi Mi 8. Foto: Mobilsiden.dk

Blandt de allerbedste til prisen

Jeg kan ikke sige det anderledes end at Xiaomi har overrasket mig positivt. Det er en fantastisk telefon, prisen taget i betragning. Den kan sagtens konkurrere med langt dyrere modeller. Her får man virkelig valuta for pengene. Den føles ikke helt så eksklusiv som de dyrere telefoner, men det er udelukkende noget man mærker, hvis man står med fx Note9 og denne i hånden.

Specifikationerne er helt i top, skærmen er fremragende, den har en god størrelse, kameraet er godt, batteriet er godt. Ja, jeg kunne blive ved. Det er surt at den ikke er vandafvisende og MIUI skal man vænne sig til, hvis man kommer fra en anden Android. Men jeg kan faktisk godt lide at bruge MIUI brugerfladen. Det er hurtigt, flydende og simpelt. Det ville dog have været rart med IP certificering.

Det store spørgsmål for mange er sikkert: Xiaomi Mi 8 eller OnePlus 6? OnePlus 6 er en anelse dyrere. Xiaomi koster ca. 3.480 kroner, hvor OnePlus 6 koster 3.899 kroner. OnePlus 6 byder på nærmest ren Android og lidt hurtigere opladning. Byggekvaliteten er nogenlunde det samme. Den store forskel ligger i softwaren, hvor du skal gøre op med dig selv, hvad du er mest til. Begge er utroligt gode mobiltelefoner til en fornuftig pris. 

Du går ikke galt med et køb af Xiaomi Mi 8. Her er fuld valuta for pengene. Vi giver den 6 ud af 6 mulige stjerner.

xiaomi mi 8 karakter
Foto: Mobilsiden.dk

Det videre forløb i sagen

Emnet er stadig relevant. mobilsiden har holdt fast i temaet. 6/9/2018 pustede redaktionen nyt liv til historien med sagen Xiaomi smartphones nu hos teleselskabet 3Klik her for den efterfølgende artikel.. Og der er stadig puls i emnet. Læs de seneste nyheder om Xiaomi..