RugGear RG970 – byggepladsens smartphone [TEST]

Den har da sin charme, men den er ikke for enhver. RugGear RG970 er noget for sig selv, men bliver nok aldrig en god smartphone.

RugGear RG970 – byggepladsens smartphone [TEST]

Den hedder RugGear Apex Pro – RG970, og den vil bestemt ikke blive forvekslet med nogen anden smartphone. Den ser bare markant anderledes ud end alle andre. Den robuste ramme, dens rene tyngde og den let skrigende gule farve fortæller, at denne telefon hører til på en byggeplads.

RG970 er en smartphone til dem, der har brug for en telefon, der virkelig kan tåle nogle tæsk. RugGear laver telefoner, der kan klare lidt af hvert i alle terræner, og Apex Pro kan da også prale med en IP68 godkendelse, som blandt andet betyder, at den er vandtæt. Vandtæt som i hav-den-i-badeshortsene-og-tag-den-med-på-en-svømmetur-vandtæt.

Med en pris på 4200 regner man med, at det er en telefon, der kan hamle op med de bedste, og lægger man det sammen med den ‘rå’ side af telefonen, kan man få et indtryk af, at det er en topmodel i en skudsikker vest.

Gennemført men dårlig start

Det er godt nok en tung telefon. Det var min første tanke, da jeg fik telefonen i hånden. Udseendet er, hvad det nu er, men RG970 vejer 245 gram, og det lægger man mærke til. Telefonen er også rigtig stor, og der er langt ind fra den fysiske kant af telefonen og ind til skærmens kant, så der er en del spildplads, der hovedsageligt har den farve, man finder på en gennemsnitlig gravko. Manualen er på engelsk, og selvom flere og flere danskere bliver dygtige inden for sproget, er det en ulempe, at den ikke var oversat til dansk.

Læs også: Rå og hårdfør mobil klar til Danmark

Desuden er der mange fejl i manualen, som irriterer. Det er ikke noget, der gør så meget for forståelsen, men det er et irritationsmoment, at nogle ord hænger sammen, fordi der ikke er lavet mellemrum, eller at der mangler nogle bogstaver i nogle ord. At manualen ikke er blevet rettet igennem er ikke i orden, og hvis den er blevet rettet igennem, så er det ikke en med kvalifikationerne til det, hvilket heller ikke er i orden.

At telefonen vejer så meget, som den nu gør, ligger også fint i tråd med designet, og er man så lidt handyman, at man ikke kan skrue en skrue ud, så skal man holde sig fra RugGear RG970. Med i æsken finder man en lille og lettere muteret skruetrækker. Den finder man, fordi man skal skrue dækslet til sim- og SD-kort af for at få lov til at sætte disse ind. Det lægger ret godt stilen for RugGears RG970, at man skal bruge værktøj for at kunne sætte maskineriet i gang.

Lyspunkter i mørket

Skru af, sæt sim-kort i, skru på igen, og så er vi klar til at få fyret op under dette bæst. Skærmen skuffer ret hurtigt. Den er som regel ret mørk, og når lysstyrken bliver skruet op på max er farverne stadig ikke særlig gode og ser meget kunstige ud. Går man ud i solen, bliver skærmen virkelig dårlig og virkelig svær at se, og det er en skam, når der lidt bliver lagt op til det aktive udendørsliv.

Med en opløsning på 960×540 pixels på den 5.3” store skærm ligger Apex Pro RG970s ppi på 208, og det er ikke specielt højt. Det betyder også, at man godt kan se de enkelte pixels, og med full HD så godt som standard på nye smartphones, falder RugGear igennem med denne model.

Bevæger vi os væk fra skærmen, er der dog nogle lyspunkter i telefonen. Personligt er jeg glad for, at der er en FM radio indbygget. Det betyder, at der ikke skal betales data for at høre P3, eller hvad man nu lige foretrækker, og man er ikke afhængig af, at et datanetværk er til rådighed. Det fortsætter også den røde linje, der er i telefonen. Det er knapt så positivt, at jeg skal skrue helt op på max volume for at kunne høre den FM radio på et nogenlunde niveau.

Læs også: Vandtæt, hårdfør og musik i evigheder [TEST]

Til dem, der har brug for det, er der indbygget blandt andet skridttæller, højdemåler og barometer i telefonen. Det giver selvfølgelig nogle muligheder, og det er altid en god ting, men jeg mangler stadig en åbenbaring omkring den praktiske anvendelse.

Til gengæld er jeg ret glad for muligheden for at planlægge tænd og sluk. Det er en fin mulighed for at spare på batteriet natten over, hvis man er kommer afsted uden opladeren. Det er desuden en dual-sim, så der er lidt mere appel til den aktive udendørs forretningsmand med to numre.

Gravko på en racerbane

Apex Pro RG970 har et udseende, der placerer den i lommen på ham, der kører gravkoen, ikke ham, der kører Ferrarien. Præstationen ligger desværre også i den ende. Gravkoen kan køre og få dig fra A til B, men den vinder nok ikke mange formel 1-løb.

RG970 kan godt lade dig læse mails, browse lidt web, og spille Flappy Bird, men spil, der kræver mere hjernekraft har det svært. Den hakker utroligt meget i 3D-spil som Real Racing 3 og Red Bull Racers og gør dem praktisk talt umulige at spille, men et spil som Deer Hunter, der også er i 3D, kører dog fint.

Der er kun 8GB lagerplads, og de bliver ret hurtigt fyldt op. Heldigvis er der plads til et microSD-kort på op til 32GB for at afhjælpe problemet. Den interne hukommelse er kun på lige knapt 1GB, og der skulle ikke mange apps til, før jeg fik besked om, at der snart ikke er mere lagerplads, og at nogle systemfunktioner måske ikke virker.

Opladningen tager et godt stykke tid, da det generelt tager omkring 3.5 time at lade telefonen helt op, men der er stadig omkring det samme som de fleste andre telefoner i prisklassen, nemlig en dags brug.

Kameraet i Apex Pro RG970 er ikke noget at råbe hurra for. Den kan klare hverdagens billeder, men kvaliteten egner sig ikke til at blive blæst op i plakatstørrelse og så ellers indtage diverse kunstmuseer. De 8MP gør det okay, men se selv video. og fotoprøver herunder.

Mærkelige mangler

Er der apps, der ikke er blevet lukket helt ned i baggrunden, kan der også være lidt hakken i menuerne, når man bladrer fra den ene side til den anden. Det er ikke en decideret fejl, men det er et irritationsmoment.

Flere gange har jeg oplevet, at under opkald har telefonen pludseligt sagt nogle lyde a lá et opkaldsmodem fra 90’erne, hvorefter forbindelsen blev afbrudt. Det er i sig selv uheldigt, når det trods alt er en telefon, der er tale om, men især skidt, når det nogle gange har taget telefonen over et minut (jeg har taget tid, og det er bogstaveligt over et minut) for telefonen at afslutte læg-på-proceduren. I det minut er det så ikke muligt at forsøge at ringe op til modparten igen, da opkaldet jo ikke er afsluttet, hvilket irriterer voldsomt.

Læs også: OPPO N1 anmeldelse: Kæmpetelefon med potentiale

Opladeren til RugGear RG970 lod jeg sidde på kontoret, da jeg har en micro USB-oplader derhjemme, men min hverdagsoplader kunne ikke nå ned i stikket og lade RG970 op, fordi det dæksel, der gør denne del af telefonen vandtæt, kræver en fordybning. Den fordybning er for høj til min oplader, og så ryger det smarte ved en standardiseret måde at lade telefonen op på.

Det lykkedes mig heller ikke at få notifikationerne fra toppen frem, når jeg var inde i en app i fuld skærm, hvilket jeg ellers finder ganske praktisk.

Ikke god nok

Alt i alt mener jeg ikke, at RugGear Apex Pro RG970 er god nok, især ikke til en pris på 4200 kroner. Det er fint at lave en telefon, der kan holde til mere end de fleste, og som ikke går i stykker af at blive tabt hverken i poolen eller på jorden, når du står på 2-meter vippen, men hvis den ikke fungerer tilfredsstillende som det den er, nemlig en smartphone, så hjælper det i mine øjne ikke meget.

Den samlede karakter for RugGear Apex Pro RG970 er 2 ud af 6 stjerner.

Dét betyder mobilsiden.dks karakterer

Vigtigste specifikationer:

5.3″ skærm 960×540 
Android 4.1.2 Jelly Bean
245 gram
8MP/2MP kamera
2900 mAh batteri
1GB RAM
1GHz dual-core
IP68 godkendt
Dual sim

Fordele:

  • FM radio
  • Holdbarhed

Ulemper:

  • Lille lagerplads
  • Tung og klodset
  • Utydelig skærm
  • Mister opkald
  • Dårlig ydelse
 

Fortællingen går videre

Temaet er stadig relevant. mobilsiden fortsatte fortællingen. 2/4/2014 gik vi videre med en nyhedsartikel med fokus på Nokia Lumia smartphones med WP 8 kan opdateres til WP 8.1 – Historien kan du læse her. Se også de seneste nyheder om emnet her.