Samsung Galaxy Note – en stor blok (mobiltest)

TEST: Er det en mini-tablet eller mega-smartphone? Vi har testet Samsung Galaxy Note.

Samsung Galaxy Note – en stor blok (mobiltest)

Galaxy Note er faktisk en lidt underlig enhed. På den ene side er det en voldstor smartphone, på den anden, en meget lille tablet. Jeg vil tillade mig at konkludere, at mobilenheder med 5,3 tommer skærm, klart må henvende sig til en meget begrænset målgruppe.

Netop derfor giver størrelsen ikke minus-point i denne test da vi må formode, at købere af denne enhed sandsynligvis ved, hvad formålet og behovet er, i forhold til den store skærm.

Og skærmen ER lidt af et ”monster”. Teknikken bag hedder Super HD AMOLED hvilket dækker om en virkelig enestående billedkvalitet, selv når lysstyrken står på automatisk, og med en detaljegrad som er helt fantastisk. Opløsningen er 800 x 1280 pixels.

–          Baggrund: Mere om Super AMOLED

Samsung viser med alt tydelighed, at de har førertrøjen, når det kommer til kvaliteten af skærme – det kan ikke beskrives, det skal opleves! I øvrigt er skærmen beskyttet af det brudstærke Gorilla Glass fra firmaet Corning, hvilket gør det tæt ved umuligt, at få ridser på skærmen.

Android, Mobilsiden.dk, Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy Note (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Letvægtsdesign

Jeg er imponeret over Samsungs evne til at lave en smartphone med en SÅ stor skærm, og alligevel holde vægten nede på 178 gram (størrelse: 146.9 x 83 x 9.7 mm.).

Men det er klart, at valget af plastik til coveret bestemt ikke har gjort noget negativt for vægten.

Note føles godt i hånden – som kvalitet, materialet til trods.

Under skærm og cover finder vi en dual-core processor på 1,4 GHz og grafikchippen Mali-400 MP.

Der er 16 GB indbygget hukommelse og plads til yderligere udvidelser på op til 32 GB via microSD-hukommelseskort. Det er også genialt, at Samsung har monteret 1 GB RAM til brugeren, så man ikke løber tør for plads når der hentes applikationer.

Ice Cream fra Android

Samsung Galaxy Note er født med Android 2.3.6 Gingerbread, men fra officiel side forlyder det, at en opdatering til Android 4.0 Ice Cream Sandwich er på vej i løbet af første kvartal i år.

Selvom den nye Android-version byder på flere forbedringer i performance, så kan vi i denne test ikke tage dette med i vores vurdering, da vi ikke kan teste noget der endnu ikke er tilgængeligt.

Men vi må da håbe, at Samsung i næste version, har brugt tid på optimering af systemet. For det er bestemt ikke en fejlfri oplevelse, på nuværende tidspunkt.

Egnet til internet og mail

Ingen tvivl om, at der er stort overblik i mailboksen når den åbnes på Galaxy Note. Opsætning, synkronisering og dagligt brug, særligt når Gmail anvendes, virker fint.

Derimod har jeg oplevet, at mails via Microsoft Exchange (testet op mod Office 365), ikke altid afspejler det som findes på computeren. Der kan stå f.eks. ”6 nye mails” uden der er det. Jeg har også set, at mails som er flyttet til andre mapper, stadig fremgår af indbakken på mobilen.

Derimod har synkronisering af kontakter og kalender på ingen måde givet udfordringer, men kørt upåklageligt.

Android, Internet, Mobilsiden.dk, Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy Note (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Kopier mail-tekster med S-pen

I bagcoverets nederste hjørne gemmer sig en skrivepen, i gamle dage kendt som en ”stylus”-  i Samsungs udgave hedder det en ”S-Pen”.

Pennen gør det let, at kopiere tekst-uddrag fra e-mails eller hjemmesider, og indsætte det kopierede et andet sted, eller i et andet program. Naturligvis kan dette også ske med fingrende, men med pennen bliver det lidt mere præcist.

En smart feature, som bestemt er meget anvendelig. Uheldigvis virker det ikke i Gmail, her kan man kun bruge fingeren – men kører ellers perfekt i både Exchange-mail og på websites.

Kopieres der fra internettet, kan man desuden sende det udvalgte som et billede til modtageren – ret smart, at man ikke behøver tage det hele med.

Det er muligt at lave fulde screenshots på Galaxy Note ved at køre håndkanten tværs over skærmen fra venstre og mod højre, eller omvendt.

Android, Mobilsiden.dk, S-Pen, Samsung Galaxy Note, Stylus
Samsung Galaxy Note (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Tag screenshot på Galaxy Note

Langsom til beskeder

De fleste vil tro, at jo større skærmen bliver, jo lettere er det at skrive hurtigt og korrekt i beskeder og mails. Sådan er virkeligheden bare ikke.

Jeg skriver markant hurtigere på andre enheder med mindre skærme, end jeg gør på Galaxy Note – derudover er ordbogsforslagene virkelig irriterede, da linjen hele tiden forsvinder og kommer igen. I SMS-delen får det hele beskedboksen til at hoppe op og ned, mens man skriver. Dette problem beskrev jeg også i forbindelse med anmeldelsen af Galaxy S II.

–          Sådan er SMS-funktionen på Samsung Galaxy S II

Selvom det er muligt fra Android Market, at hente den nye tastaturtype fra Ice Cream Sandwich-versionen, så synes jeg ikke det er godt nok, at en så basal funktion ikke spiller optimalt.

Derudover har jeg også hist og her fundet fejl i oversættelser. Videresend hedder f.eks. i Exchange-mailen ”Vidrsend”.

Fed til musik og video

Den store skærm, gør Galaxy Note voldsom anvendelig til musik og video.

I salgspakken medfølger et in-ear headset med mikrofon på ledningen, og betjeningsknapper til lyd op/ned samt næste nummer. Opkald kan også besvares ved et tryk på knappen, hvorefter musikken pauses, og genoptages når opkaldet er slut.

For en musikentusiast tæller det positivt i karakterbogen, at lydkvaliteten samtidigt er virkelig god.

Video og film er naturligvis genialt på en 5,3 tommer skærm, og en lang række af de populæreste videoformater er understøttet. Blandt andet MP4, DivX og H.264.

Jeg har også haft lejlighed til at prøve Galaxy Note med et Samsung Smart-TV. Her giver applikationen Samsung Smart View mulighed for at anvende mobilen som fjernbetjening eller få billedet fra TV’et vist i applikationen. Desværre er Smart View app’en ikke optimeret til den høje opløsning, så skærmbilledet fylder ikke hele skærmen.

Vi må håbe, at Samsung er på vej med en opdatering.

Erstatter Note en notesblok?

Både ja og nej. Hold knappen på S-Pen inde og tryk to gange på skærmen, hvorefter en lille notesblok åbner. Nu kan du lynhurtigt lave et notat med pennen på skærmen, præcis som du ville gøre med en kuglepen på en blok.

Det er faktisk vældigt smart, og ikke mindst anvendeligt.

Alle noter i S-Note programmet kan desuden synkroniseres med Google Docs.

Du kan også, med pennen, holde to sekunder på et vilkårligt skærmbillede, hvorefter en særlig notatfunktion, der gør det muligt at skrive på screenshottet, aktiveres. Det kan være du har brug for at tegne en cirkel om noget på en web-site, eller præcisere vejangivelser på et udsnit fra Google Maps.

Dette er imponerede smart!

Tegnefunktionen fungerer fint nok i sig selv, men det er frustrerende at stregen ikke følger pennen helt – når man skriver hurtigt, er tegne-stregen op til en halv centimeter efter pennen – så det er altså ikke en ”kuglepen på blok”-oplevelse man sidder tilbage med.

Når et du har tegnet færdigt på et screenshot, kan dette sendes via f.eks. Facebook, mail, MMS m.v.

Vores testenhed, der i øvrigt er fabriksny, fungerede i starten ikke korrekt med MMS. Det viste sig, at man i “indstillinger” under besked-funktionen i punktet “Oprettelses tilstand” skal sørge for, at punktet “Ubegrænset” er aktiveret.

Android, Indstillinger, Mobilsiden.dk, Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy Note (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Hvad med interfacet?

Som på andre af Samsungs smartphone er der lavet specielle tilpasninger i Android via det som kaldes for TouchWiz – i dette tilfælde, version 4.0.

Men jeg er ikke imponeret over brugerfladens smidighed, som bestemt ikke er flydende. Der er hop, hak og pauser blot man skifter mellem forside-skærmene – og heller ikke internet-delen er smooth.

Dette gør naturligvis ikke enheden uanvendelig. Det er blot irriterede at betale så mange penge for noget, der hænger i koderne.

Vi kan kun håbe at dette bliver rettet i eventuelle kommende softwareopdateringer.

Omfattende kalender

Samsung har optimeret kalender-oplevelsen på denne enhed. S-Planner er navnet på applikationen, som på forbilledlig vis, udnytter den store skærm.

Fra højre side af skærmen kan der kaldes en menu frem, som gør det muligt hurtigt at skifte mellem visninger af år, måned, uge og dag.

Kalenderen understøtter synkronisering af flere kalendere – her vises aftalerne med forskellige farver.

Galaxy Note har også en fantastisk størrelse, hvis du har brug for at benytte navigation. Den er født med Google Maps Navigation men derudover findes i Android Market også en række af de mere traditionelle navigationsløsninger.

For de teknisk interesserede bør det her nævnes, at mobilen understøtter det amerikanske, og mest almindelige, GPS-system samt den russiske variant GLONASS. Det gør, at den er lynhurtig til at finde ens position.

Batteritid er virkelig god

Der sidder et batteri med ekstra meget batterisaft i Galaxy Note – hele 2.500 mAh. Og det er en god idé – særligt fordi store skærme, bruger en masse strøm.

Arbejdsdagen klares fint – også selvom man har en masse ting der bimler og bamler i baggrunden – og det er ikke unormalt stadig at have 30 procent strøm tilbage ved sengetid.

Alt efter forbrug så skulle op mod 24 timers drift ikke være et problem.

Det tager i øvrigt lidt over tre timer, at oplade batteriet til fuld power.

Jeg synes i allerhøjeste grad, at driftstiden kan godkendes – også selvom man ikke sparer på noget i det dagligt brug.

Billeder taget med Samsung Galaxy Note

Konklusion: Er den værd at overveje?

De fleste smartphones på markedet ser bittesmå ud ved siden af Samsung Galaxy Note – ved siden af en tablet, ser Note ganske lille ud. Men når du er kommet dig over størrelsen, så er det faktisk en fornuftig enhed.

Samtalekvaliteten er i øvrigt virkelig god.

Der sidder et ret så godt 8 megapixels kamera i Galaxy Note, der tager billeder af næsten fremragende kvalitet.

Jeg er indigneret over, at brugerfladen ikke er flydende, men positivt overrasket over batteritiden og ikke mindst skærmkvaliteten.

Alle jeg har mødt i testperioden er forbløffet over, at man kan gå rundt med en SÅ stor mobil – men alle er enige om, at dem der køber Galaxy Note ved hvad de skal med den – og lever med, at et Bluetooth headset er et must.

Note er en smartphone i den dyre ende – mellem 4.500 og 5.000 kroner, uden abonnement, er ifølge Mobilpriser.dk, ikke ualmindeligt.

Karakteren ender på fem ud af seks stjerner.

Læs også:
Web-TV: Se testen af Samsung Galaxy Note

Android, Mobilsiden.dk, Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy Note (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Web-TV: Samsung om Galaxy Note

Android, Mobilsiden.dk, S-Pen, Samsung Galaxy Note, Stylus
Samsung Galaxy Note (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Plus / minus

PLUS

+ Fremragende skærmkvalitet
+ God lyd – både i samtaler og musik
+ Meget lang batteritid og god kalender

 
MINUS

– Mail af mails via Exchange kører ikke optimalt
– Interface der ikke er smooth

Web-TV: Se testen af Galaxy Note

Samsung Galaxy Note, screenshot
Screenshots fra Samsung Galaxy Note. Foto: Mobilsiden.dk