Bekey – Styr din dør med mobilen [TEST]

Anmeldelse - Mød smart-låsen Bekey. Med denne monteret derhjemme, vil du kunne skabe og dele digitale nøgler til dit hjem.

Bekey – Styr din dør med mobilen [TEST]

Har du en aftale med en håndværker som du ikke kan nå? Eller skal dine venner forbi og fodre katten? Så behøver du ikke længere at skulle skynde dig hjem eller dele nøgler ud. I stedet kan du lade Bekey-låsen lukke folk ind og ud for dig.

Bekey er en intelligent lås du kan eftermontere på din nuværende hoveddør eller bagdør. Med denne installeret, kan du, via en app, sende nøgler til håndværkere, fragtfolk, venner eller andre som du vil give adgang til dit hjem.

Dinne besøgere behøver bare at installere app’en, modtage en digital nøgle som du sender og så snart de befinder sig inden for bluetooth-rækkevidde vil et klik i modtagerens Bekey-app låse døren op for dem.

Læs også: Penge tilbage fra Skat? Her er seks gode gadgetkøb

Selskabet bag Bekey, hedder også Bekey, og er ingen ny virksomhed. Det er en dansk virksomhed som siden 2008 har leveret løsninger til virksomheder og det offentlige. Selskabet har succes med den digitale nøgler til blandt andre hjemmehjælpere som nu kan lade det enorme nøglebundt blive hjemme.

Nu giver Bekey private mulighed for at gøre hoveddøren intelligent. Mobilsiden undersøger hvor godt det virker til den brede forbruger.

Bekey er ikke en lås

Bekey-låsen er ikke nogen decideret lås, men beskrives bedst som en motor, der erstatter vrideren på din eksisterende lås. Låsetromlen skiftes altså ikke ud, og du behøver ikke at have en låsesmed forbi for at montere smart-låsen.

Selve boksen er af massiv stål der med sine 21 x 7,5 x 3,7 CM fylder mere end din nuværende slå. Jeg oplevede dog, at den lige akkurat var for høj til at passe med min hoveddør og derfor ikke kun monteres uden at skifte hele låsemekanismen ud.

Du skal derfor sikre dig, at Bekey’en overhovedet er kompatibel med din lås, bruger du en af nedenstående låsetyper, vil du ikke kunne montere den, men du kan skrive dig på Bekeys hjemmeside og få oplyst når en kompatibel model bliver tilgængelig.

Bekey smartlås smartlock

Bekey vil erstatte den indvendige del af din lås, og fungere som en almindelig mekanisk lås udefra. Du vil derfor fortsat kunne bruge din almindelige nøgle når du skal ind.

Læs også: Halvdelen af forældrene har regler for børns brug af tablets

Er du vant til at smække døren når du går, vil Bekey ændre lidt på dine vaner. I stedet for at slå låsen i, skal du nu huske at slå låsen til. Det kræver enten at du bruger nøglen eller klikker på sideknappen, hvorefter Bekey’en giver dig 10 sekunder til at gå ud. Derefter går den elektriske motor i gang med at lukke låsemekanismen.

Enkel montering

Selve monteringen tager kun 10 minutter ifølge Bekey, men har du 10 tommelfingre som undertegnede, bør du afsætte en halv til en hel time til projektet. Du behøver heldigvis ikke noget specialværktøj for Bekey-kassen indeholder alle de nødvendige skruer, unbrakonøgler og skruetrækkere til monteringen, samt de nødvendige batterier.

Med salgsæsken følger en kort, men præcis, vejledning og det lykkedes da også at installere låsen korrekt ved første forsøg – hvis ellers modellen havde passet helt.
Inden du monterer Bekey er det vigtigt at huske at komme de fire AA-batterier i låsen, da det kræver en afmontering at skifte den ud. Det er lidt besværligt, men heldigvis er batterilevetiden opgivet til 3 år og du vil derfor sjældent skulle finde skruetrækkeren frem igen.

Skulle batteriet være fladt vil en rød diode lyse op, og du kan heldigvis altid åbne og lukke låsen med den almindelig nøgle. Inden batterierne flader helt ud, vil app’en også venligst pointere at nye batterier er tiltrængte.

Herunder kan du se hvordan det gik for Mobilsiden.dk med monteringen.

I brug

Når din Bekey er fastspændt på din lås, skal du hente Bekey app’en. Selve opsætningen er enkel og ligetil, lås og mobil parres via Bluetooth og du kan give dig selv eller andrerettigheder over nøgler til andre mobiltelefoner.

Således er det muligt at give eksempelvis håndværkere eller fragtfolk adgang i et forudbestemt tidsrum. Skal din nabo fodre katten mens du er på ferie, eller skal dine venner passe huset en uges tid? Giv dem en digital Bekey for en uge.

Læs også: DR lover Chromecast-understøttelse inden sommerferien

Bekey’en udemærker sig også som ekstranøgle til dine børn eller glemsomme roomies. Skulle de tabe deres nøgle, tager det få klik at sende en digital Bekey afsted. Til de mest glemsomme kan det faktisk være en fordel helt at skrotte den fysiske nøgle. I modsætning til en fysisk nøgle kan du nemlig hurtigt spærre en digital Bekey-nøgle og udstede en ny – og du slipper dermed for en dyr udskiftning af hele låsen hvis podernes nøglebundt skulle blive væk.

I tilfælde af indbrud er Bekey forsikringsgodkendt.

Ikke helt færdig

Det lyder overbevisende indtil videre, men du vil hurtigt støde på forhindringer som begrænser Bekey’ens anvendelighed.

Først og mest kritisk, er at Bekey pt. kun understøtter iPhones og iPads med iOS 7.0 og opefter. Har din blikkenslager eller pakkebud ikke nogen iPhone, er smartlåsen altså reduceret til en dum lås. Bekey lover her, at en Android-version vil være klar inden sommeren. En Windows Phone app er også i støbeskeen, men hvornår denne bliver klar er fortsat uvist.

Læs også: Windows 10 kan køre på alt – også din opvaskemaskine

Jeg savner samtidig at kunne fjernstyre Bekey’en direkte fra mobilen. Det er ikke sikkert at tømreren eller Årstidernes bud har en smartphone (eller lyst til at installere app’en) og derfor skal der igen tys til fysiske nøgler eller personligt fremmøde.

Samtidig er rækkeviden begrænset af bluetooth-forbindelsen, dvs. maximalt 5 til 10 meter, hvilket nogle gange irriterer, hvis du er i garagen og parkerer bilen, mens ungerne forsøger at løbe ind.

Til sidst efterlyser jeg mulighed for at se hvorvidt døren er låst eller ulåst på app’en. Har blikkenslageren eller naboen mon husket at slå låsen til på vejen ud? Den slags bekymringer vil jeg helst være foruden og en fjernstyring af låsen ville være rar at have.

Disse små skavanker kunne Bekey have løst hvis den intelligente nøgle kun koble sig på internettet via Wi-Fi. Helt genialt ville det være hvis jeg kunne låse og oplåse døren fra kontoret eller rejsedestinationen, og derfor være mindre afhængig af at de besøgendes hukommelse.

Utvivlsomt fremtidens nøgle

Bekey har uden tvivl skabt et produkt der er værd at følge. Når talen falder på ’Tingenes Internet’, er det nøjagtig enheder som Bekey, der bedst illustrerer fordelene ved at have et intelligent hjem.

Bekey er samtidig godt skruet sammen, nem at installere – hvis den passer til din lås, og app’en virker upåklageligt.

Alligevel kan jeg ikke give en helhjertet anbefaling af Bekey, for det halter fortsat på visse ’nøgle’-områder. Bekey app’en bør være universel og den manglende Android-app er derfor lidt af en bet, men det er heldigvis der snart råd for. Windows-Phone ejere må dog regne med endnu nogen ventetid.

Jeg savner samtidig at kunne betjene låsen over nettet. Det ville enklere at kunne bede venner og andre besøgende om at ringe en op for derefter at kunne buzze dem ind. En Bekey som intelligent dørtelefon ville være intet mindre end genialt – men det er Bekey desværre ikke endnu.

Prisen på 1795,- kroner er høj, men retfærdiggøres af det solide og afprøvede design, men forhåbentlig vil Bekey integrere flere funktioner i en 2.0’er. Bekey lander derfor på 4 ud af 6 stjerner.

Du kan læse mere om Bekey på deres hjemmeside.

Fordele:

  • Glimrende koncept
  • Sikker og forsikringsgodkendt lås
  • God kvalitet

Ulemper:

  • Passer ikke til alle låse
  • Kan ikke fjernbetjenes over nettet
  • Ingen app til Android eller Windows Phone endnu