Vejreksperter advarer igen: 5G forstyrrer vigtig vejrinformation

5G-netværk kan forstyrre vigtige datatransmissioner fra vejrsatellitter - det handler om at beskytte liv og ejendomme, lyder det fra ekspert.

Vejreksperter advarer igen: 5G forstyrrer vigtig vejrinformation

5G-netværk ruller for alvor ud i fuld skala verden over med de fordele, den teknologi nu engang giver. Der er dog også ulemper. Vi har tidligere hørt, hvordan vejreksperter har råbt vagt i gevær, da de frekvenser, som 5G-benytter, kan forstyrre de satellitter, der sender vigtig data til meteorologer.

5G vil forstyrre vigtig data om vejret fra satellitter

Denne data skal bruges til at forudsige vejret, særligt vigtigt under ekstreme vejrforhold. Nu advares der igen mod, at 5G kan forstyrre.

“Det handler ikke om akademiske interesser eller om at forskere mister adgang til data, det handler om ikke at have adgang til nødvendig information for at beskytte liv og ejendomme”, lød det fra William Mahoney, associate director ved ‘National Center for Atmospheric Research’, ved en høring i Repræsentanternes Hus i USA.

Mahoney var udvalgt til at vidne i en høring afviklet af en komite inden for videnskab, rummet og teknologi. Han skulle forklare om de bekymringer, der er ved 5G-udrulningen.

Se også: Alt om 5G teknologien

24 Gz frekvensen er essentiel for meterologer

Det er særligt 24 Ghz frekvensen, der direkte kan påvirke og forstyrre data sendt fra vejrsatellitter. Han slår fast, at han helt klart støtter udrulningen af 5G, men at det er vigtigt at beskytte de frekvenser, der skal sende virkelig vigtig vejrdata til meterologerne.

24 Ghz frekvensen er særlig vigtig til at indsamle data og man kan ikke bare skifte frekvens og få samme datakvalitet. Mahony forklarede, at de ikke behøvede at forberede sig synderligt inden høringen, da det er en problemstilling, der har været diskuteret længe.

“Det sidste vi ønsker er at få ringere data om vejret. Vi risikerer at blive slået flere årtier tilbage”, advarer han, hvis 5G helt uhindret bliver rullet ud uden at tage hensyn til vejrsatellitter.

Se også: Nyheder om 5G