Alt du skal vide om Android 15

Android 15 er nu tilgængelig i første udviklerudgave. Hvad er nyt, hvad kan du forvente? Og vil din telefon få Android 15? Alt dette får du svar på her.

Alt du skal vide om Android 15

Den 16. februar udgav Google et første smugkig på Android 15 til udviklere. Dette første preview fokuserer på at foretage systemændringer, især hvad angår sikkerhed og privatliv. I denne guide gør vi dog klogere på, hvad du kan forvente af Android 15.

Læs også: Store nyheder ruller ud til Googles Pixel-produkter

Hvornår kommer Android 15?

Google har offentliggjort tidsplanen for den nye Android-udvikling. Vi kan se frem til den første betaversion i april, og så følger endnu en betaudgave i maj, juni og juli. Den endelige udgivelse kommer sandsynligvis i september eller oktober sammen med den kommende Pixel 9-serie.

Når det er sagt, er mange mobilproducenter stadig i gang med at opdatere deres telefoner til Android 14 og vil sandsynligvis først begynde at arbejde på Android 15-udviklerprogrammer senere på året.

Android 15: Hvad skal det hedde?

Google har i mange, mange år brugt dessertnavne til de forskellige Android-versioner, men det stoppede for nogle år siden – i hvert fald offentligt.

Bag facaden har Android-versionerne stadig dessert-kælenavne. Efter Android 14’s eksotiske ‘Upside-Down Cake’ vil Android 15 bruge et mere simpelt og velkendt navn, der blev bekræftet helt tilbage i marts 2023: Vanilla Ice Cream.

Du skal dog ikke forvente at se Google bruge dessertkodenavnet i det officielle marketingmateriale. Virksomheden forventes at holde sig til sin enkle og simplere “Android 15”-markedsføring.

Bekræftede nyheder i Android 15

Med udgivelsen af Developer Preview 1 har vi set nogle tegn på kommende Android 15-funktioner. Da vi befinder os i det helt tidlige stadie af Android 15-udviklingen, er det dog med en vis usikkerhed, at vi beretter om kommende nyheder. De kan dels blive  fjernet i løbet af udviklingen, og nye vil uden tvivl komme til.

Her tager vi et kig på nogle af de nye funktioner, som allerede har fundet vej til første udviklerudgave af Android 15:

Ændringer i hurtigindstillinger for Bluetooth

Knappen hurtigindstillinger for Bluetooth i Android 15 fungerer nu lidt anderledes end i tidligere versioner.

I stedet for at tænde/slukke for Bluetooth eller fungere som en genvej til Bluetooth-indstillingsskærmen med et langt tryk åbner et tryk på knappen nu et lille popup-vindue med de vigtigste indstillinger, ligesom man kender fra knappen til indstillinger for Wi-Fi og mobildata.

Aktiver tastaturvibrationer i Indstillinger

Nogle tastatur-apps giver mulighed for at give haptisk feedback, mens man skriver, men hvert tastatur præsenterer muligheden på forskellige måder. I Android 15 er funktionen bygget ind direkte i Indstillinger. Man skal gå til Lyd og vibration > Vibration og haptik > Tastaturvibration.

Skiftet kræver, at tastaturappen understøtter den indbyggede mulighed, men forhåbentlig bliver de vigtigste apps opdateret, indtil den stabile Android 15-version er klar.

Skru ned for strømmen af notifikationer

Det kan være irriterende at modtage mange notifikationer hurtigt efter hinanden. Derfor forbereder Google en ændring i Android 15, der sænker “mængden af notifikationer, du får mange notifikationer efter hinanden fra den samme app”.

Den nye funktion vil sandsynligvis blive hilst velkommen af brugere i mange chatgrupper eller med populære profiler på sociale medier.

Opret genveje, der åbner to apps på én gang

En anden smart funktion, der kommer i Android 15, er muligheden for at oprette app-par-genveje. Det giver dig mulighed for at åbne to apps på én gang fra din startskærm – en velsignelse for multitaskere.

Uanset om du planlægger din dag med en kalender og en e-mail side om side eller følger en opskrift, mens du ser en video, kan du med denne funktion få din telefon til at arbejde lidt smartere for dig.

Optagelse af begrænset skærmområde 

Android 15 er også klar med muligheden for, at du kan optage en begrænset del af skærmområdet. I stedet for at optage hele din skærm kan du vælge et specifikt område i en app, som du vil optage. Denne præcision giver mulighed for mere fokuseret og relevant indhold, uanset om du laver tutorials eller fremviser appfunktioner.

Disse funktioner i Android 15 er måske på vej

Her tager vi et kig på nogle af de funktioner, som rygtes til Android 15, men som vi stadig mangler at få bekræftet:

Vælg filer i skyen i filvælgeren

Mishaal Rahman fra Android Authority har afsløret, at denne lille ændring vil give apps, der bruger den indbyggede filvælger til at dele medier, adgang til billeder, der er sikkerhedskopieret i Google Fotos, i stedet for kun at have adgang til filer, der ligger lokalt på enheden.

Dem med telefoner med meget lagerplads vil måske ikke mærke den store forskel, men den nye funktion kan hjælpe mange brugere med modeller med begrænset lagerplads, som er afhængige af konstant at sikkerhedskopiere billeder og videoer online. Denne funktion kan potentielt distribueres via Google Play-tjenester og er muligvis ikke bundet til Android 15.

Forbedret understøttelse af Threds og NFC

Mishaal Rahman har også afsløret, at både forbindelsesprotokollen Thread, der bruges af forbindelsesstandarden Matter, og NFC vil blive flyttet til det såkaldte Project Mainline.

Det betyder kort sagt, at fremtidige opdateringer til begge teknologier i Android ikke kun vil blive håndteret af fulde Android-versioner såsom fra Android 14 til 15. Opdateringer til disse teknologier vil også gå gennem Google Play-tjenester. Den samme metode bruges til understøttelse af Bluetooth, UWB og Wi-Fi i Android.

Privat rum til at skjule apps

En funktion, der allerede findes i flere mobilproducenters tilpasninger af Android, er tilsyneladende under udvikling i Android 15. Private Space opretter en liste over apps, der er beskyttet med en adgangskode eller fingeraftryk/ansigtsgenkendelse, og den ligner Samsungs Secure Folder.

Private Space skjuler apps og deres notifikationer med en adgangskodebeskyttet profil, uden at man behøver at oprette en helt ny bruger i enhedens indstillinger.

Får min telefon Android 15? Og hvornår?

Som med alle nye Android-udgivelser er Googles Pixel-telefoner de første til at modtage opdateringen til Android 15. Hvis du er interesseret i at prøve Android 15 Developer Preview 1, kan du allerede nu installere den på en telefon, hvis du har en Pixel 6, Pixel 7, Pixel 8, Pixel Fold eller Pixel Tablet. Læs mere om, hvordan du gør på Googles hjemmeside. Bemærk, at det kræver en vis teknisk snilde.

Android-udgivelser falder ofte sammen med lanceringen af nye Pixel-telefoner. Derfor kan du forvente, at Pixel 9-serien debuterer med Android 15 i efteråret. Ifølge Googles opdateringspolitik skulle Android 15 være tilgængelig til Pixel 5a og nyere modeller.

Hvad angår Android-telefoner fra andre producenter end Google, bør som minimum de seneste flagskibsmodeller få Android 15.

Mange producenter er begyndt at tilbyde Android-opdateringer i mange flere år end tidligere – blandt andet Samsung, som nu understøtter deres topmodeller i syv år.

Læs også: Wear OS-ure får Wallet-pas og bedre navigation med offentlig transport