Google klar med første smugkig på Android 15

For niende år i træk giver Google et tidligt smugkig på ny Android-software - denne gang Android 15. Den første betaudgave ventes klar senere på året.

Google klar med første smugkig på Android 15

For niende år i træk er Google klar med en tidlig udgave af en kommende version af Android-styresystemet, og for femte år i træk sker det i februar. Fredag offentliggjorde Google sit første Developer Preview af Android 15.

Det tidlige kig er dog tiltænkt udviklere, og derfor må du vente noget tid endnu, hvis du som almindelig bruger ønsker prøve den nye Android-version. En betaversion vil senere blive tilgængelig for nysgerrige sjæle.

Læs også: Android 15 kan bringe widgets tilbage til låseskærmen

Nyheder i Android 15 Developer Preview

Når vi er så tidligt i udviklingsfasen af en ny Android-version, er det ikke revolutionerende nyheder, der er at finde i den første udviklerudgave af det kommende Android 15. Der er dog stadig blevet plads til en række nyheder.

Fokus i det nye Android 15 ligger blandt andet på brugersikkerhed, ligesom der også er små ændringer i fitnessafdelingen.

Derudover får udviklerne også større kontrol over kamerahardware og -software.

Der er også foretaget forbedringer af energiforbruget på enheder med Android 15.

I det hele taget vil Android 15 ligne Android 14 på stort set alle områder, hvis du som almindelig bruger vover dig ud i at installere Android 15.

Det er dog ikke nogen nem proces at installere det nye Android-system, og det er også kun nyere Pixel-telefoner og -tablets, som understøtter den nye udviklerudgave af Android 15.

Læs også: Færre Android-brugere skifter til iPhone end tidligere

Det forventer vi af Android 15

Det er småt med rygter om og nyheder i det nye Android 15, og det forventes ikke at være en skelsættende opdatering. Der vil derimod være tale om mindre opdateringer såsom widgets på låseskærmen, som vi tidligere har skrevet om. Vi ved også med sikkerhed, at det nye Android 15 har fåetnavnet Vanilla Ice Cream.

De forskellige Android-versioner har tradition for at få tildelt dessertrelaterede navne.

Den første udgave af Android, som fik et dessertnavn, var Android 1.5 Cup Cake. Den nuværende udgave af Android, Android 14, har navnet Upside Down Cake, og Android 15 vil altså få navnet Vanilla Ice Cream.

Masser af Android 15-opdateringer på vej

Selv om det første Developer Preview ikke byder på de helt store nyheder, skal der nok nå at komme mange flere nyheder til hen over det næste halve års tid.

Foto: Google

I marts vil der komme endnu et Developer Preview, og i april vil første betaudgave udkomme. Betaudgaverne er mulige at installere som en over the air-opdatering, hvis bare man tilmelder sin mobil Googles betaordning. Dernæst kommer der betaudgaver igen i maj, juni og juli. Den endelige udgave vil ligge i efteråret 2024 – formentlig omkring september.

Hvilke telefoner får Android 15 Developer Preview?

Det er kun Googles egne Pixel-enheder, der understøtter Developer Previews. Har du en af nedenstående Pixel-enheder, kan du allerede nu installere Android 15-systemet manuelt.

  • Pixel 6 and 6 Pro
  • Pixel 6a
  • Pixel 7 and 7 Pro
  • Pixel 7a
  • Pixel Fold
  • Pixel Tablet
  • Pixel 8 and 8 Pro

Det kræver dog en vis teknisk snilde, og systemet må også forventes at være ustabilt på så tidligt et stadie. Bruger du en Pixel-smartphone eller Pixel-tablet dagligt, bør du vente med at installere Android 15, indtil den første betaudgave af klar til installation som en opdatering over the air til april.

Android 15 kommer naturligvis også til Samsung, OnePlus, Xiaomi, Motorola og andre Android-producenter.

Læs også: Google Pixel Watch og Watch 2 får store designændringer