Apple åbner snart endnu mere op for iOS

Apple vil gøre det muligt at gøre alternativer til Apple Kort til standardnavigationsapp, Safari kan afinstalleres, og det bliver nemmere at flytte data fra iPhone til andre styresystemer.

Apple åbner snart endnu mere op for iOS

EU’s meget omtalte forordning om digitale markeder har været i kraft i knap en uge, og i den forbindelse har Apple offentliggjort et dokument med titlen ”Apples ikke-fortrolige resumé af DMA’s compliance-rapport”. Heri kan man læse om de ændringer, der nu er trådt i kraft.

Det 12 sider lange dokument nævner også en række kommende ændringer, der skal indføres i EU senere på året eller i begyndelsen af næste år.

Læs også: Apple ophæver blokering af Epic Games

Google Maps kan gøres til standardnavigationsapp

Til at begynde med vil Apple fra næste år kræve, at EU-borgere kan angive en standardnavigationsapp, så det ikke nødvendigvis er Apple Kort, der fungerer som standardnavigationsapp.

“Apple planlægger også at indføre en ny standardindstilling for brugere i Indstillinger for navigationsapps. Apples mål er at gøre denne løsning tilgængelig i marts 2025,” lyder det i dokumentet.

Det betyder med andre ord, at brugerne i EU får den ændring som en del af en opdatering af iOS 18. Det vil formentlig glæde Google, så brugere kan gøre Google Maps til standardapp, når det gælder navigation. Samme funktion er allerede mulig i Android.

Læs også: Apple får patent på en foldbar skærm uden synlig fold

Safari kan afinstalleres

Apple vil også gøre det muligt at afinstallere Safari fra iOS, og den ændring kommer som en opdatering inden udgangen af året. Apple tillader allerede tredjepartsbrowsere som standardbrowser i iOS. Som en del af iOS 17.4 bliver EU-borgere mindet om den mulighed, første gang de åbner Safari-browseren. Samme opdaterin gør det også muligt for browsere at anvende andre browsermotorer end Apples egen WebKit-browsermotor.

Apple vil desuden udvide mulighederne for analysedata fra apps på globalt plan senere i år med ”en sikker løsning for brugerne til at autorisere udvikleres adgang til data relateret til brugernes personlige data (i den udstrækning det er tilgængeligt for Apple, og brugerne har givet tilladelse til, at deres personlige data bliver delt med udvikleren)”.

Sidst, men ikke mindst, lover Apple at udvide sine værktøjer til dataoverførsel af kontodata i App Store. I det nye dokument står følgende:

“Brugere kan planlægge daglige downloads af deres App Store-data i 30 dage eller ugentlige downloads i 180 dage. De leverede data opdateres løbende og svarer til de data, som Apple til enhver tid har til rådighed efter en brugers anmodning. Nye anmodninger kan indsendes, når de planlagte downloads er afsluttet. Brugere kan til enhver tid gennemgå og tilbagekalde adgang til tredjeparter.”

Læs også: Apple får EU-bøde på 13 mia. kroner i Spotify-sag

Nemmere overførsel af data mellem enheder

Apple har planer om at foretage yderligere ændringer af mulighederne for dataoverførsel. Tredjeparter tilbyder migrationsløsninger, der kan hjælpe brugerne med at overføre data mellem enheder med forskellige styresystemer. For at give den slags muligheder udvikler Apple en løsning, der skal hjælpe udviklerne af styresystemer til mobiler med at udvikle mere brugervenlige løsninger på at overføre data fra en iPhone til en ikke-Apple-telefon. Apple sigter på at have denne løsning klar i efteråret 2025.

Apple skaber også en løsning til browserskift for enkelt at kunne eksportere og importere relevante browserdata til en anden browser på samme enhed. Apple sigter efter at have den løsning klar i slutningen af 2024 eller i begyndelsen af 2025.”

Ser vi på tidslinjen for dette, kan overførselsløsningen fra iPhone til ikke-iPhone i efteråret 2025 betyde iOS 19.

Læs også: Apple kommer med banebrydende AI-nyheder i år