Billeder af Android 12 lækket – store ændringer på vej

Android 12 får et radikalt anderledes design i forhold til tidligere versioner. I hvert fald ifølge nye lækkede billeder, som Google skulle have delt med mobilproducenter.

Billeder af Android 12 lækket – store ændringer på vej

Gennem årene har den rene udgave af Android kaldet Android Open Source Project (AOSP) forandret sig med små skridt. Siden Google introducerede ’material design’-stilen i 2014, har Android ikke forandret sig meget.

Men i år ser der ud til at ske store designændringer, som vil få den rene udgave af Android til at minde markant mere om andre mobilproducenters tilpasninger, blandt andet Samsungs OneUI, Xiaomis MIUI og ikke mindst iOS 14.

Det er hjemmesiden XDA-developers, som gennem anonyme kilder er kommet i besiddelse af en tidlig udgave af et dokument, som Google har udsendt til producenter af Android-mobiler. I dokumentet forbereder Google producenterne på de ændringer, der kommer til at ske i Android 12. Dokumentet, som XDA-developers har verificeret, indeholder en række screenshots, som viser de mange store designændringer frem.

Læs også: Android 12 skal gøre det lettere at bruge tredjeparts appbutikker

Helt nyt notifikationspanel

De største ændringer findes i notifikationspanelet. I Android 12 er hele vinduet farvet, hvor der i Android 11 var luft mellem det øverste panel for det, som Google kalder Kvikmenu, meddelelser og underretningerne.

Der er dog stadig samme opdeling af indholdet, men altså nu med en ensartet baggrund og noget mere luft mellem tingene. Der er også gjort mindre plads til knapper i Kvikmenuen. Tidligere var der plads til 6 knapper – nu er der kun plads til 4, som er lidt større.

Hver enkel underretning har også fået markant mere afrundede hjørner, som man ser i andre softwaretilpasninger.

De lækkede screenshots viser en beige baggrund, men det er ikke nødvendigvis den endelige farve. I Android 12 ventes Google nemlig at lancere et nyt og ret omfattende temaværktøj, som kan ændre farverne på både systemelementer og apps. Det er derfor ikke utænkeligt, at der vil være mulighed for at vælge sin helt egen farve, som går igen i blandt andet notifikationspanelet. Og det er igen værd at bemærke, at der er tale om et tidligt udkast af dokumentet, så de sidste designændringer i Android 12 er næppe foretaget.

Læs også: Her er de bedste premium-telefoner med Android

Nye privatlivsfunktioner

Android 12 ser også ud til at introducere en række nye privatlivsfunktioner. Som det ses på det første billede, er der kommet to små indikatorer øverst til højre. De viser, når kameraet eller mikrofonen er i brug af en app. Et klik på det grønne eller orange ikon åbner et lille vindue, som viser, hvilken app der bruger enten kamera eller mikrofon.

Google har også ændret indstillingen Privatliv under indstillinger. Med et tryk er det nu nemt at aktivere eller deaktivere adgang til kamera, mikrofon og placering.

Læs også: Apple og Facebook i strid om privatlivsfunktion i iOS 14

iOS-lignende widgets

Google ser ud til at have fået inspiration fra Apple til nogle af ændringerne i Android 12. I hvert fald er der screenshots af nye, små widgets, blandt andet en widget med meddelelser. Den nye widget ser ud til at fremhæve seneste meddelelser, ubesvarede opkald og forskellige aktiviteter.

Ligesom notifikationspanelet har de nye widgets markant mere afrundede hjørner end designelementerne i Android 11.

Læs også: iOS 14: iPhones får nu widgets på startskærmen

Første preview er lige om hjørnet

Der går formentlig ikke lang tid, før Google viser første smugkig på Android 12 frem i form af det første Developer Preview. Første Developer Preview af sidste års Android 11-software udkom 19. februar, så hvis Google holder nogenlunde samme tidsplan, vil der formentlig snart komme det første udkast af Android 12 med det nye design.

Sådan så Googles opdaterede plan for Android 11 ud. Tidsplanen for Android 12 vil formentlig minde om denne. Foto: Google

I løbet af 2021 vil der efter planen blive udgivet en håndfuld Developer Previews, hvorefter der udgives en første betaudgave i løbet af sommeren. Efter et par yderligere betaudgaver vil Google formentlig være klar til at udsende Android 12 til sine Pixel-mobiler omkring september – men meget kan altså nå at ske på designfronten inden da. Det er netop dette, de mange previews og betaudgaver er lavet for.

Se også: De bedste priser og tilbud på mobiler med Android