EU på vej med milliardbøde til Apple

Spotify ser ud til at må medhold i en klagesag, som streamingtjenesten startede mod Apple i 2019. Det kan potentielt koste Apple et gigantisk milliardbeløb.

EU på vej med milliardbøde til Apple

En langtrukken sag ser endelig ud til at nå sin afslutning. Tilbage i 2019 klagede Spotify til EU over, at Apple forhindrede appudviklere i at gøre opmærksom på billigere alternativer til at tegne et abonnement gennem iOS-appen, hvor priserne er højere, fordi Apple tager et højt gebyr.

Spotify ser ifølge Financial Times, som citerer fem kilder med direkte kendskab til sagen, ud til at få medhold i sagen.

Det vil betyde, at EU vil forbyde Apples praksis med at blokere musikstreamingtjenester som Spotify fra at opfordre brugere til tegne et billigere abonnement uden for App Store.

Læs også: Apple fjerner webapps for iPhone-brugere i EU

Koster Apple astronomisk beløb

Sagen mellem Spotify og Apple startede i 2019, og i 2020 gik EU aktivt ind i sagen. EU er nu kommet frem til en konklusion: Spotify får medhold.

At Spotify nu lader til at få medhold, resulterer i en bøde på 500 millioner euro eller hvad der svarer til 3,7 milliarder danske kroner.

Det virker umiddelbart som et stort beløb, men beløbet kunne faktisk have været endnu større.

Det var nemlig på tale, at det skulle koste Apple 10 procent af selskabets årlige omsætning eller 40 milliarder dollar.

I 2020 blev Apple dømt til at betale over én milliard dollar. Det beløb blev senere sat ned til 366 millioner dollar af en fransk domstol, efter Apple ankede dommen.

Apple: Sagen har ingen berettigelse

Mediet The Verge har forsøgt at få en Apple-repræsentant til at kommentere på sagen, men selskabet afviste at kommentere på spekulationer.

Mediet blev til gengæld henvist til en tidligere udtalelse fra Apple-talspersonen Hannah Smith. I februar sidste år opfordrede hun EU til at droppe sagen, da den “ikke har nogen berettigelse”. EU-kommissionen har ligeledes afvist at udtale sig.

Læs også: Appudviklere i åbent oprør over Apples nye App Store-regler