Huaweis HarmonyOS er egentlig bare Android

Der ventes i spænding på Huaweis næste træk, som skulle være deres egetudviklede styresystem, HarmonyOS. Nu viser det sig dog, at HarmonyOS egentlig bare er en gammel version af Android.

Huaweis HarmonyOS er egentlig bare Android

Opdatering 11/2-2021: Artiklen er opdateret med et svar fra Huawei omkring HarmonyOS.

Helt tilbage i 2016 kunne Mobilsiden.dk rapportere, at Huawei allerede dengang havde startet udviklingen af deres eget styresystem til mobiltelefoner. Siden da er der sket meget og Huawei er kommet i en frygtelig klemme, som de ikke ser ud til at kunne komme ud af lige foreløbigt. Muligheden for ikke at kunne handle med virksomheder som Google, Qualcomm og mange flere store techvirksomheder har gjort, at Huaweis salg af mobiltelefoner styrtdykker. HarmonyOS blev af mange set som den kinesiske producents store redning, og ikke mindst et enormt spændende projekt. HarmonyOS, også kaldet HongMeng, skulle være en rival til Android og et styresystem, som endelig skulle “sætte Huawei fri”. Desværre tyder det på, at Huaweis HarmonyOS er 100 procent branding og egentlig bare er en ældre version af Android.

Ars Technicas brilliante Ron Amadeo har taget en kugle for os og dykket ned i Huaweis HarmonyOS, hvilket der er kommet en enormt spændende artikel ud af. Efter at have været gennem en ganske skræmmende godkendelsesproces fik Amadeo adgang til HarmonyOS betaen, som, efter en længere gennemgang, viste sig at være… Android. Så det styresystem, der skulle sætte Huawei fri, er bare Android. I en version fra 2019.

Læs også: Huawei har ansøgt om at varemærkeregistrere deres styresystem

Krævede pas og 2-dags baggrundstjek

Men lad os starte fra starten, for den er også interessant. For overhovedet at få adgang til den lukkede beta, krævede Huawei at man ansøgte om det. Det er som sådan ikke unormalt. Hvad der derimod var ganske unormalt var, at Huawei skulle bruge kopi af Amadeos pas, kopi af kreditkort og derefter skulle der foretages et 2-dags baggrundstjek. Som Amadeo selv skriver: “OK, men hvorfor? Hvorfor vil Huawei først vide alt om mig? Og hvorfor tager det to dage ?”.

Han sprang heldigvis ud i det og blev også godkendt, hvorefter han fik adgang til den lukkede betaudgave af HarmonyOS. Og hvad han deri fandt var ganske interessant.

Læs også: Disse smartphones kan opgraderes til Huaweis eget styresystem

HarmonyOS er bare Android

HarmonyOS er, ifølge Huawei selv, et “et helt nyt operativsystem til alle scenarier”. Det er dermed ikke kun et styresystem til mobiltelefoner, men et helt økosystem også ment til andre smarte enheder. Men da Amadeo startede et stream op, hvorpå emulatoren blev afviklet, lignede det sjovt nok Android. I selve opstarten blev han mødt med en nøjagtig kopi af Huaweis “EMUI” Android-skin, hvor navnet er udskiftet med “HarmonyOS” og al Android-branding er fjernet. Alt derunder er dog Android.

Som billederne herunder viser, så er det Huaweis EMUI som vi allerede kender det:

Huaweis HarmonyOS skulle have været i version 2, men en tur til app-infoskærmen bekræfter, at telefonen kører Android. Og det er ingengang nyeste udgave af Android, men Android 10 fra september 2019. Og i selve styresystemet finder man perfekte kopier af samtlige funktioner i Android, som Google har udviklet. I appbutikken er der endda tilgængelige apps fra nogle af de største udviklere, fx Google, Microsoft, Amazon, TikTok og mange flere.

Og efter en udførlig gennemgang ledes det til den konklusion, at HarmonyOS er Android og det angiveligt bare er ren branding. Vi kan anbefale at læse hele Ron Amadeos’ indtryk af HarmonyOS.

Svar fra Huawei: Ikke det endelige HarmonyOS

Efter publiceringen af denne artikel er Huawei vendt retur med en kommentar til HarmonyOS:

“HarmonyOS er et fuldstændig nyt operativsystem bygget på Huaweis distributionsteknologi, der er unikt designet omkring de nye fremtidige behov, hvor forskellige IoT-enheder er indbyrdes forbundet. Det kan implementeres on-demand på tværs af en bred vifte af enheder og fleksibelt imødekomme forskellige hardware- og applikationskrav.

Samtidig med at alle gældende open-source regler overholdes nøje, udnytter HarmonyOS et stort antal open-source ressourcer fra tredjeparter, inklusiv Linux, til at fremskynde udviklingen af ​​en omfattende arkitektur.

Selvom visse brugerflade elementer fra EMUI 11 er bevaret i den nuværende udvikler-beta, lanceres HarmonyOS med en helt nyt brugerflade på kommende Huawei-smartphones. Betaprogrammet for udviklere er stadig i gang, og vi opfordrer til og glæder os over enhver feedback fra udviklere og partnere. Sammen kan vi arbejde for at bringe vores vision om ”Simple AI Life”, til live.

Det nuværende udvikler kit (SDK), er på ingen måde det endelige resultatet af Huaweis arbejde med at bygge HarmonyOS. Huaweis indledende prioriteter, der har ført til den nuværende tilstand af HarmonyOS SDK, har været at undgå mangler i brugeroplevelsen, under eksekveringen af en god overgang til HarmonyOS, deraf de stærke ligheder med Android.”

Se også: Nyheder om Android, iOS og styresystemer

Mere om stoffet

Historiens videre forløb. Daniel Søgaard Hald holdt fast i sin interesse i tematikken. 11/2/2021 gik vi videre med en artikel omkring Huawei: Opladning af elbiler vil ændre bybilledetKlik her for at læse den påfølgende artikel.. Siden er meget vand er løbet gennem åen. De seneste nyheder finder du ved at klikke her. .