iOS 16 får ny låseskærm og kan slette sendte beskeder

iOS 16 til iPhone giver en langt bedre udnyttelse af den låste skærm og opdateringen giver også mulighed for at fortryde sendte beskeder.

iOS 16 får ny låseskærm og kan slette sendte beskeder

Apple har netop lanceret iOS 16, den nyeste variant af styresystemet til iPhone. Den dbyder på den største opdatering af låseskærmen til dato og nye funktioner til deling og kommunikation.

I vanlig Apple-stil bliver opdateringen kaldt for ”en stor lancering med opdateringer, der kommer til at ændre, hvordan man oplever iPhone,” udtaler Craig Federighi, Apples Senior Vice President for Software Engineering.

Se også: Den billigste iPhone er altid brugt

Ny låseskærmsoplevelse

Låseskærmen bliver mere personlig og mere nyttig med iOS 16. En ny effekt viser motiver på billeder i flere lag foran klokkeslættet på låseskærmen, så der opnås en fornemmelse af dybde. Man kan også ændre udseende for dato- og tidsvisningen med udtryksfulde stile og farvevalg.

Låseskærmen er forsynet med widgets, så man let kan få information om for eksempel  kommende kalenderbegivenheder, vejrudsigten, batteriniveauer, alarmer, tidszoner, status for aktivitetscirkler og meget mere.

Man kan også lave låseskærme med ens foretrukne emojis eller farvekombinationer. Når der er flere låseskærme, kan brugerne skifte mellem deres favoritter ved blot at swipe.

ios 16 låseskærm

Liveaktiviteter er en ny funktion, der hjælper med at holde brugeren opdateret i realtid med de ting, der sker, for eksempel sportsbegivenheder, træning og andet.

Se også: Priser på iPhone

Slet eller redigér sendte beskeder

Fortryder man en besked, man lige har sendt fra Beskeder, er der kommet en ny nyttig funktion.

Man kan nemlig redigere eller annullere nyligt sendte beskeder. Det skal ske inden for 15 minutter efter afsendelsen. Det er også muligt at gendanne nyligt slettede beskeder og markere samtaler som ulæste, så man kan vende tilbage til dem senere.

Slettede beskeder kan gendannes i op til 30 dage efter, de blev slettet.

ios 16 fortryd sendte beskeder

Desuden kommer SharePlay til Beskeder, så brugerne har adgang til synkroniseret indhold som f.eks. film, sange og delte kontrolfunktioner, mens de chatter i Beskeder.

Mail-appen er ligeledes blevet lidt smartere, da man nu kan planlægge mails på forhånd og også får et øjeblik til at annullere levering af en besked, før den når frem til modtagerens indbakke. Det skal ske inden 10 sekunder efter, man har trykket på send.

Søgefunktionen i Mail har desuden fået den største overhaling nogensinde og bruger nu avancerede teknikker til at levere mere relevante, præcise og komplette resultater, lover Apple.

Det skulle ske ved at få vist nylige mails, kontakter, dokumenter og links i det øjeblik, man begynder at søge efter mails.

Familiebilleder med delt iCloud-fotobibliotek

Det delte iCloud-fotobibliotek har også fået en opdatering, så familier kan dele billeder problemfrit med et separat iCloud-bibliotek med op til seks brugere.

Brugerne kan vælge at dele eksisterende billeder fra deres personlige biblioteker eller dele baseret på en startdato eller personer på billederne.

Det er også muligt at vælge automatisk at sende billeder til det delte bibliotek ved hjælp af den nye funktion i Kamera-appen, som kan slås til og fra. Alle brugere i det delte fotobibliotek har adgang til at tilføje, slette, redigere eller mærke de delte billeder eller videoer som favoritter.

Se også: Hvilke telefoner tager de bedst billeder?

iOS 16 forbedrer CarPlay

Mange har nok også set frem til at se, hvad Apple kommer med af opdateringer til CarPlay.

Nu kan systemet til biler tilbyde indhold til flere skærme i køretøjet, så der opnås en mere ensartet oplevelse.

Det bliver muligt fremover at styre radioen eller justere klimaanlægget direkte via CarPlay, og ved hjælp af køretøjsdataene kan CarPlay vise hastighed, brændstofniveau, temperatur m.m. på instrumentbrættet.

ios 16 carplay

Med ekstra understøttelse af widgets får man adgang til information fra Vejr og Musik direkte på bilens instrumentbræt.

Tilgængelighed for iOS 16

iOS 16 er tilgængeligt for Apple Developer Program-medlemmer på developer.apple.com fra i dag, og en offentlig betaversion vil være tilgængelig for iOS-brugere næste måned på beta.apple.com.

De nye softwarefunktioner vil være tilgængelige til efteråret som en gratis softwareopdatering til iPhone 8 og nyere modeller. Den endelig udrulning sker, når Apple lancerer iPhone 14.