iOS 16 giver iPhone-brugere lidt mere Android-feel

Med iOS 16 ser Apple ud til at være villige til at slippe tøjlerne lidt, så brugerne kan gøre deres iPhone lidt mere personlig.

iOS 16 giver iPhone-brugere lidt mere Android-feel

Da iOS 14 kom, dukkede der en masse videoer med op med metoder til at tilpasse iPhonens brugerflade takket være brugerdefinerede widgets og udskiftning af ikoner via Shortcuts. Videoerne blev set meget og var et tydeligt signal om, at også iOS-brugerne ønsker at kunne tilpasse sine telefoner.

Men Apple er ikke meget for at lade brugerne selv bestemme over udseendet af brugerfladen på deres produkter. Man kan selv bestemme sin låseskærm og wallpaper, men derudover er der ikke meget, man selv kan påvirke.

Ny former for personlig tilpasning med iOS 16

Men låseskærmen i iOS 16 med skrifttyper, man kan ændre, farve overlays og brugerdefinerede widgets, antyder en ny æra for Apple. Det lader til, at Apple har taget den positive feedback på iOS 14 til sig og har bestemt sig for at slippe lidt på tøjlerne.

Repræsentanter for Apple har sagt, at den justerbare låseskærm på iPhonen i iOS 16 er inspireret af den lignende funktion til at ændre på urskiven på Apple Watch. Det er mere eller mindre samme brugerflade, hvor man kan foretage valg inden for meget stramme rammer. Det er en begrænset palet af farver og skrifttyper, præcis som der på Apple Watch er et begrænset antal urskiver, farver og så videre. Der er et par pladser til widgets, hvor designet er taget direkte fra Apple Watch, men der er ikke tale om fri leg.

Apple analyserer tilmed billederne og tilbyder effekter, de anser som passende til netop det billede. Det kan man se som en hjælp fra Apples side, så man selv sparer tid, men man kan også se det som en begrænsning af ens egen æstetiske udfoldelse, hvis man ikke er helt enig med Apple.

ios 16

Se også: Priser på den bedste iPhone

Ændrer udseende baseret på kontekst

Det er interessant at tænke på, at Apple har valgt at knytte låseskærmen sammen med Focus modes. Når man ændrer Focus mode, kan man også ændre på låseskærmen og hjemskærmen.

Det ser næsten ud til, at Apple langsomt nærmer sig temaer, altså et system hvor ens iPhone drastisk skifter udseende baseret på kontekst eller tilmed indfald.

Da Android 12 kom med sit koncept af personliggørelse og tilpasning, var det på bedste Android-manér, hvor man kan gøre mere eller mindre som man vil. Apple kommer nok aldrig så langt, men en metode kan være forsigtigt at give brugerne et par temaer, som Apple finder acceptable.

Se også: Skift fra iPhone til Android

CarPlay vil gøre biler mere Apple-agtige

Hvis vi breder det hele lidt ud, så skal det nye CarPlay, som Apple viste frem ved WWDC 2022, efter sigende overtage alle brugerfladeelementer i bilen. Apples demo af de nye funktioner viste Apples præsentation en række forskellige brugerfladetemaer, som brugerne kan vælge mellem, alle meget Apple-agtige.

Spørgsmålet er, om bilproducenterne er villige til at lægge brugerfladen helt i Apples hænder, og er de nødt til at designe bilerne, så de passer til Apples brugerflade?

Bilproducenterne kan godt lide Android Automotive, fordi det kan tilpasses og er open-source. Det vil Apple aldrig gøre, men måske brugerdefinerede temaer til CarPlay kunne være en løsning, så for eksempel Volvo kan tilføje temaer, der passer til selskabets æstetik eller tilmed gøre det modelspecifikt.

Måske kan man som bruger vælge at skifte til egne temaer eller til Apples udvalgte. Måske kan der komme visse begrænsninger fra Apples og Volvos side, for ikke at brugerne skal flippe helt ud, men det er en mulighed.

Se også: De bedste tilbud på de nyeste iPhones

Bliver aldrig som Android

Apple kommer aldrig til at tilbyde samme tilpasningsmuligheder som Android, men selskabet lader til at være villige til at skabe en række temaer, så brugerne kan udtrykke sig selv ved at vælge mellem de forskellige muligheder.

Det vil mange Android-brugere nok blot himle med øjnene over, men formentlig kan det være nok for de fleste iPhone-brugere.