Laver Huawei en “Apple” med HarmonyOS?

Med Huaweis nye HarmonyOS virker det til, at producenten efterligner Apple og bygger et mere lukket økosystem, hvor kun deres produkter spiller sammen.

Laver Huawei en “Apple” med HarmonyOS?

Det var spændende at følge med i går, hvor Huawei lancerede deres helt nye operativsystem, HarmonyOS 2.0. Ifølge Huawei er dette ét operativsystem, som understøtter en lang række af forskellige produkter. Et af de første produkter bliver et Huawei Watch 3 smartwatch, men det er planen, at alle fremtidige produkter skal have HarmonyOS, hvor de problemfrit kan fungere i et samlet økosystem. Og det lyder altsammen meget spændende, men det var svært ikke at se inspiration fra Apple i gårsdagens præsentation.

Læs også: Nu laver Huawei udstyr til gaming

Forbrugeren bliver låst i økosystemet

De fleste af os kender til Apple og deres økosystem, på godt og ondt. Produkter i Apples økosystem (sjovt nok kun Apples egne produkter) fungerer fantastisk sammen, og gør det ofte simplere for den helt almindelige forbruger, at bruge de mange funktioner produkterne har. Derfor bliver det hurtigt det åbenlyse valg for forbrugeren, at de køber Apples produkter, som de ved hvordan fungerer og som de ved spiller sammen med de ting de allerede ejer. Problemet er bare, at forbrugeren bliver låst i økosystemet og det bliver svært at komme ud af.

På den anden side har vi Android, som er kendt for åbenhed og fleksibilitet. Her kan forbrugeren vælge mellem produkter fra forskellige producenter, hvor man derimod ikke får det samme sammenspil mellem produkterne.

Og nu har vi så Huawei, med deres nylancerede HarmonyOS 2.0. Efter præsentationen i går er det ikke helt klart, hvordan det hele hænger sammen. Men hovedfokus fra Huawei har været på at bygge ét system, som passer til alle typer enheder og som fungerer optimalt og simpelt sammen. Her blev der forklaret, at de var en kæmpe fordel at benytte produkter i samme økosystem, da de fungerede bedre, sikrere og mere effektivt sammen. Og der blev samtidig talt dårligt om den mere åbne og fragmenterede mulighed (Android).

Med det nye kontrolpanel i HarmonyOS kunne man derfor let skifte og forbinde mellem produkter… fra Huawei. Hvilket blev vist igen og igen. Altså hvor smartphones, bærbare computere, øretelefoner, smart-TV og højtalere spiller gnidningsløst sammen.

Denne funktionalitet er indbygget i selve HarmonyOS-operativsystemet, og kan ikke bare hentes som en app, som vi kender det fra Google Home og Samsung SmartThings.

Læs også: Huawei har nu mindre fokus på telefoner og mere på biler

Er der plads til åbenhed i HarmonyOS?

Og der blev altså ikke nævnt noget om, at dette skulle kunne fungere med produkter fra andre producenter. I hvert fald hvis man fald ser bort fra andre typer af smartprodukter, som Huawei ikke selv producerer, såsom køleskabe, droner, ovne, vaskemaskiner og flere andre.

Og det er selvfølgelig bekymrende, hvis det er ideen med HarmonyOS – og noget man som forbruger skal være opmærksom på.

I den nærmeste fremtid håber vi at høre langt mere om HarmonyOS. Der er endnu ikke nogen information fra Huawei Danmark om, hvornår HarmonyOS rulles ud i Danmark.

Se også: De bedste Android-telefoner lige nu