Apple: Derfor har vi fjernet jackstikket i iPhone 7

Med iPhone 7 fandt Apple det nødvendigt at skrotte det lille 3,5 mm jackstik. Nu uddyber Apples chefer flere af årsagerne til, hvorfor det måtte ske.

Apple: Derfor har vi fjernet jackstikket i iPhone 7

Det der har skabt mest kontrovers både før og efter onsdagens afsløring af iPhone 7 er bortskaffelsen af det ellers velkendte og ufatteligt udbredte 3,5 mm jackstik.

Der har i lang tid været spekuleret i, hvilke årsager Apple kunne have til at foretage en så drastisk ændring – noget som kun Oppo med modellen R5 eksperimenterede med, da den var for tynd til at have plads til porten. Også Motorola har fjernet jackstikket i topmodellen Moto Z – muligvis for at komme Apple i forkøbet.

Læs også: Apple iPhone 7 er ude – smartere og stærkere end nogensinde

Den nye iPhone 7 er bestemt ikke for tynd til at have plads til et jackstik, og ved den to timer lange event tidligere på ugen kom Apple heller ikke ind på, at musikafspilning via Lightning-stikket giver mulighed for bedre lydkvalitet end med jack. Hvad kan der så ligge til grund for, at det gamle 3,5 mm stik er væk?

Hjemmesiden Buzzfeed har været i snak med Apples ledelse, bl.a. Greg Joswiak, som kaster lys over, hvorfor jackstikket måtte lade livet i iPhone 7. Det viser sig nemlig, at de nye, større kameraer er en af hovedårsagerne til, at jackstikket måtte lade livet

Det større kamera i iPhone 7 og dual-kameraet i iPhone 7 som vist her gav pladsproblemer.

Større kamera i iPhone 7 gav pladsproblemer

Apple har nemlig udstyret kameraerne i iPhone 7 og iPhone 7 Plus med optisk billedstabilisering, hvilket kræver ekstra plads, da kamerasensorerne rent faktisk skal have lidt ekstra plads til frit at kunne bevæge sig for at absorbere og kompensere for rystelser. Samtidig gør den ekstra kamerasensor i iPhone 7 Plus også, at der er godt trængt med plads.

Problemet er, at Apple traditionelt har placeret en komponent kaldet ’driver ledge’ i toppen af iPhones, hvor kameraet er placeret. Denne komponent består af et lille printkort, der driver skærmen og dens bagbelysning.

Læs også: Nu ryger jack-stikket hos Apple – dumt eller genialt? [AFSTEMNING]

Apple fandt det derfor nødvendigt at flytte denne ’driver ledge’ et andet sted hen. Først prøvede Apple blot at rykke komponenten en smule længere ned, men andre komponenter kom nu i forvejen for den. Derfor gik man så i værk med at eksperimentere med at fjerne jackstikket, hvorefter der pludselig var godt med plads til printkortet.

”Den (komponenten, red.) holdt os tilbage fra flere ting, som vi ønskede at tilføje i iPhone. Den kæmpede om plads med kamerateknologier og processorer og batteri. Og ærlig talt, når der er en bedre, moderne løsning tilgængelig, er det skørt at beholde det”, lyder det fra Greg.

Apple gjorde i den forbindelse flere opdagelser, som styrkede den amerikanske producent i, at denne løsning ikke var så dum endda. Først blev det nemmere at installere motoren til haptisk feedback ved den nye touchbaserede home-knap. Den anden opdagelse, som Apple gjorde, var at batteriets kapacitet nu kunne øges yderligere, nu hvor jackstikket var fjernet.

I iPhone 7 er batteriet således blevet 14 % større, så kapaciteten er steget fra 1.715 mAh i iPhone 6s til omkring 1.955 mAh i iPhone 7, mens der er sket en forøgelse på 5 % i iPhone 7. Dermed har Apple fået presset to timers ekstra forbrug ud af telefonerne uden at gøre dem større eller tykkere.

Læs også: Sammenligning: Se forskellen mellem iPhone 7 og iPhone 6s

Den tredje fordel, som Apple fandt frem til, er at det uden jackstikket blev væsentligt nemmere at gøre iPhone 7 og iPhone 7 Plus vand- og støvafvisende med en IP67-certificering, så du uden at skulle bekymre dig kan sænke dem i ned til 1 meter dybt vand i op til 30 minutter.

Apple: Ingen skjulte motiver bag afskaffelsen

Der har også været spekulationer om, at Apple har fjernet jackstikket for senere hen at kunne indføre streng kontrol, så der kun kan afspilles lovligt, DRM-beskyttet musik, men det afviser en af Apples øvrige chefer, Phil Schiller:

“Forestillingen om, at der er et eller andet skjult motiv bag dette træk, eller at det vil indlede en form for indholdsstyring, er ganske enkelt ikke sand. Vi fjerner jackstikket, fordi vi har udviklet en bedre måde at levere lyd på. Det har intet at gøre med indholdsstyring eller DRM – det er ren, paranoid konspirationsteori,” udtaler han til hjemmesiden.

Læs også: iPhone 7 og 7 Plus kan nu forudbestilles i Danmark

Der må også formodes at være en potentiel stor indtægtskilde for Apple for tilbehør, nu hvor der vil opstå et marked for hovedtelefoner og andre lydprodukter med Lightning-stik i stedet for jack. Det er også noget, som Apple allerede har udnyttet, da der er nye Beats-produkter på vej til iPhone 7.

Den bedre lydkvalitet, som Lightning-stikket kan give, er altså ikke den primære årsag til, at jackstikket er forsvundet, men derimod pladsmangel samt de muligheder, som den ekstra plads, hvor jackstikket tidligere var, giver.

Splittede læsere om farvel til jackstik

Apples modige træk har allerede været flittigt debatteret siden lanceringen, og på Mobilsiden er læserne også splittede over, hvorvidt det er en god eller dårlig idé.

I Mobilsidens tidligere afstemning mener et lille flertal på lidt over en tredjedel, at Apple har gjort fejl i at fjerne det, mens der er knap en anden tredjedel, der mener, at Lightning-løsningen er den rigtige vej at gå. Til sidst er der 28 %, der er i tvivl, men godt kan se fremtiden i trådløse produkter.

Hvad mener du om Apples afskaffelse af jackstikket? Den ovenover omtalte afstemning kan du selv tage del i nedenfor, og så er du som altid velkommen til at begrunde den stemme, du afgiver.

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Redaktionen fastholder fokus på sagen

Efterfølgende fulgte redaktionen op på temaet. mobilsiden gik et skridt videre. 9/9/2016 fulgte vi op med sagen; iPhone 7 og 7 Plus kan nu forudbestilles i Danmark – Du kan læse den her. Læs også seneste nyt om emnet her..