Apple har mistet sin førerposition i Kina

Efter fem år som den mest solgte smartphone i Kina er Apple blevet vippet af pinden af de kinesiske konkurrenter og især producenten Oppo.

Apple har mistet sin førerposition i Kina

Apple har i mange år nydt godt af en enorm efterspørgsel for iPhones i Kina, som er et altafgørende marked for smartphoneproducenter med hele 1,36 mia. indbyggere, men alt er ikke længere den rene idyl for den amerikanske it-gigant.

Analyseinstituttet Counterpoint Research kan nemlig berette, at Apple er blevet væltet af pinden. Det skriver mediet CNBC.

Læs også: Apple falder helt igennem på det kinesiske marked

Siden 2012 – altså i hele fem år – har Apple været producenten bag den mest solgte smartphone i Kina, men sådan er det ikke længere. I Kina blev der nemlig ‘kun’ solgt 12 mio. eksemplarer af iPhone 6s svarende til 2 % af antal solgte smartphones i 2016 – og det er ikke nok til at ligge nummer et i Kina.

Producenten Oppo topper nemlig med topmodellen R9, som er blevet solgt i næsten 17 mio. eksemplarer eller hvad der svarer til 4 % af de solgte smartphones i Kina i 2016. Oppo stormer frem i disse år, og lige nu nyder producenten godt af den største vækst i hele Kina – nemlig hele 109 %.

Læs også: Kinesiske producenter erobrer mobilmarkedet

I Kina er Apple hårdt presset af de mange andre kinesiske producenter, som også oplever stort vækst i disse år. Blandt andet er producenten vivo vokset 78 % på et år, mens Huawei har oplevet en vækst på 21 %.

Stik modsat finder vi kinesiske Xiaomi, som må tage til takke med en tilbagegang på 22 %, men mere opsigtsvækkende: Apple oplever samme tilbagegang på 21 %, og det er altså på trods af, at der i Kina fortsat er lidt vækst at finde. I 2016 voksede mobilmarkedet med 6 %, hvilket vil sige, at der blev langet hele 465 mio. smartphones over disken sidste år.

»Mens antallet af brugere er rekordhøjt og modnes, er hovedparten af de populære modeller stadig skævvredet hen imod mellemklassen, hvilket begrænser væksten for producenter såsom Apple,« lyder det fra Counterpoint.

iPhone 8 kurvet skærm
Foto: Martinhajek.com

iPhone 8 kan blive vendepunktet for Apple

Løbet er dog ikke fuldstændig kørt endnu for Apple, mener analytiker ved Counterpoint, Neil Shah. Rygter har i lang tid peget på, at den næste iPhone, måske kaldet iPhone 8, vil byde på et helt nyt design, trådløs opladning og en OLED-skærm, hvilket mange producenter har gjort brug af i lang tid eller så småt er begyndt på.

Netop OLED-skærmen bliver en vigtig del, hvis Apple skal gøre sig forhåbninger om vækst på det kinesiske smartphonemarked.

»OLED-skærmen, som rygtes i iPhone 8, vil være et plus. Jeg tror, den næste model bliver afgørende for Apple,« fortæller analytikeren.