Clubhouse-database med 3,8 milliarder telefonnumre til salg på dark web

Dit telefonnummer kan være lækket fra det sociale medie Clubhouse, hvor brugere kan kommunikere med hinanden via stemmechatrum. Ved oprettelse på Clubhouse deler brugere nemlig hele deres kontaktliste.

Clubhouse-database med 3,8 milliarder telefonnumre til salg på dark web

Siden Clubhouse blev lanceret, er det lykkedes den sociale platform at holde sig væk fra kontroversielle episoder. Den er nu åben for alle, også uden invitation, men til gengæld lader den til at være havnet i sit første mulige tilfælde af databrud.

Læs også: Facebooks ‘Instagram for børn’-app møder modstand

Dit telefonnummer kan være lækket – selv hvis du ikke bruger Clubhouse

Det fortæller sikkerhedsforsker Marc Ruef, der har set en database til salg på dark web. Databasen skulle stamme fra Clubhouse og består af hele 3,8 milliarder telefonnumre. Nu lyder det måske underligt, at en så relativt ny tjeneste allerede skal kunne have 3,8 milliarder telefonnumre i en database. Men det skyldes, at appen ved oprettelse af en ny bruger beder om tilladelse til at gå igennem kontaktlisten for at finde venner, der allerede bruger appen.

Ifølge sælgeren af databasen gemmer den scanning, appen foretager, åbenbart numrene i en ”sikker database” hos Clubhouse. Det betyder, at selv hvis du ikke bruger Clubhouse, kan dit nummer meget vel være med i databasen alligevel.

Clubhouse har siden afvist alle påstande om databrud. I en udtalelse siger selskabet:

Der har ikke været noget sikkerhedsbrud hos Clubhouse. En række robotter genererer milliarder af tilfældige telefonnumre. I tilfælde af, at et af disse tilfældige telefonnumre viser sig at eksistere på vores platform på grund af et matematisk sammenfald, returnerer Clubhouses API (en softwaregrænseflade, der gør det muligt for et stykke software at tale sammen med andet software, red.) ingen identificerbare oplysninger. Privatliv og sikkerhed er af største betydning for Clubhouse, og vi fortsætter med at investere i brancheførende sikkerhedspraksis”.

Clubhouse blev udgivet som en app til iOS i marts 2020. Det sociale medie opnåede stor popularitet under coronanedlukningen – særligt i starten af 2021, hvor antallet af brugere steg med flere millioner. I marts 2021 kom en Android-udgave af appen. Siden lanceringen er Clubhouse flere gange blevet kritiseret for ikke at respektere brugernes privatliv. I april blev 1,3 millioner brugeres navne, brugernavne og en række øvrige kontooplysninger lækket fra Clubhouse.

Læs også: Donald Trump sagsøger Facebook og Twitter for censur