EU vil tvinge mobilproducenter til at lade dig afinstallere bloatware

Apps som Facebook, Instagram og OneDrive kan ikke altid afinstalleres. Men det skal være muligt, mener EU, som nu vil gøre noget ved problemet.

EU vil tvinge mobilproducenter til at lade dig afinstallere bloatware

På de fleste, hvis ikke alle, smartphones følger der en eller flere apps med, som du ikke kan installere. Kun med lidt teknisk snilde og ved at køre nogle ADB-kommandoer fra ens computer kan man fjerne applikationerne.

På en Samsung-mobil kan du f.eks. ikke afinstallere applikationer såsom Facebook, OneDrive og en lang række Samsung-apps. I stedet kan du kun deaktivere dem, og så optager de stadig lidt af telefonens lagerplads.

Og netop dette bryder EU sig ikke om, skriver Financial Times.

Læs også: EU vil indføre ret til reparation og opdatering af software

Det skal være muligt at afinstallere apps

Ifølge avisen overvejer EU derfor at tvinge mobilproducenterne til at give slutbrugerne mulighed for at afinstallere alle unødvendige apps, som er forudinstalleret – også bedre kendt som bloatware.

EU har udarbejdet et udkast til den såkaldte Digital Service Act (på dansk Pakken om digitale tjenester), som ventes at blive vedtaget sidst på året. Pakken er et forsøg på at regulere de store internetgiganter som Google og Facebook på det europæiske marked.

Ifølge udkastet foreslår EU blandt andet, at de store internetgiganter ikke må forudinstallere deres egne applikationer på både mobiltelefoner og computer. Mobilproducenterne må heller ikke tvinge andre virksomheder til at få eksklusivitet på at forudinstallere deres software.

Hvis pakken vedtages, kan producenter som Samsung og Xiaomi altså ikke længere forhindre dig som slutbruger i at afinstallere eksempelvis Facebook. De apps, som i dag kun kan deaktiveres, er næppe apps, der er nødvendige for at drive systemet. Applikationerne bør derfor – i teorien – kunne afinstalleres, hvis pakken bliver vedtaget.

Reglerne vil naturligvis kun være gældende i EU. I USA, hvor det primært er teleselskaberne, der installerer bloatware på telefonerne, kan de altså fortsætte med at forudinstallere applikationer, selv om EU vedtager pakken.

Læs også: EU vil introducere mærke, der viser, hvor nemt du kan reparere din telefon