Højesteret i USA afviser appeller fra Apple og Epic Games

Højesteret i USA har afvist både Apple og Epic Games' appeller af den afgørelse, som på de fleste punkter faldt ud til Apples fordel.

Højesteret i USA afviser appeller fra Apple og Epic Games

Den amerikanske højesteret har afvist at behandle de appeller, som både Apple og Epic Games har indgivet efter dommers Yvonne Gonzalez Rogers beslutning om, at Apple ikke må forhindre udviklere i at gøre brugere opmærksom om alternative betalingsmetoder til køb i apps og tjenester som alternativ til Apples eget betalingssystem.

Retten kom ikke med nogen forklaring på, hvorfor den ikke vil tage et nærmere kig på nogen af appellerne. Afgørelsen, som forbyder Apple i at forhindre udviklere af apps i at oplyse brugere om alternative betalingsmuligheder for at undgå Apples omdiskuterede kommission på op til 30 procent af alle køb, gælder derfor fortsat.

Læs også: Google taber monopolsag til Fortnite-spiludvikleren Epic Games

Apple står tilbage med sejr over Epic Games

Apple sendte sin appel til højesteretten i september sidste år, hvor it-giganten bad om en gennemgang af den tidligere domsafgørelse, som Apple anså som ”forfatningsstridig.” Sagen, der blev påbegyndt af Epic Games tilbage i 2020, var den første til at udfordre Apples forretningsmodel med App Store, der skraber milliarder ind til Apple gennem det høje gebyr for alle køb i App Store og apps udgivet via App Store.

I maj 2023 oplyste Apple, at der i 2022 blev omsat for 1,1 billioner dollar gennem App Store-økosystemet. Gamingrelaterede apps og spil solgt i App Store omsatte for omkring 100 milliarder dollar hvert år.

Den første dom gav Epic Games ret i, at Apple havde brudt sig mod Californiens lov om uretfærdig konkurrence. Til gengæld afviste dommeren ni ud af 10 af Epic Games’ påstande – blandt andet at App Store udgør et monopol. Ud over at nægte en gennemgang af Apple appelsag vil højesteret heller ikke behandle Epic Games’ appel om, at den første domstol havde gjort sig skyldig i ”juridiske fejl”.

Epic Games hævdede, at Apple overtræder den føderale antitrustlovgivning med sin forretningsmodel, men det er altså ikke noget, som højesteret vil kigge nærmere på. Dermed er det Apple, som kan være mest tilfredse med afgørelsen, selv om begge selskaber har appelleret den.

“Højesteret har afvist begge parters appel i antitrustsagen Epic mod Apple. Retssagen om at åbne iOS for konkurrerende butikker og betalinger er tabt i USA. Et trist resultat for alle udviklere,” skriver Epic Games’ direktør, Tim Sweeney, på det sociale medie X.

Læs også: Google tilbød Epic 1 mia. kr. for at lancere Fortnite i Play Butik

Mangeårig kamp mod Apples strikse regler og høje gebyrer

Siden 2020 har Epic Games taget en ledende rolle i kampen mod Apples afgifter på betalingstransaktioner foretaget i apps og spil eller til køb af apps og spil.

Andre selskaber som Spotify og New York Times forsøger også at udfordre de gældende regler for både Apple og Googles appbutikker. Coalition for App Fairness består nu af mere end 60 selskaber, som mener, at ingen udviklere skal være tvunget til at benytte producenternes egne appbutikker.

Retssagen mod Epic Games var kun begyndelsen, for problemerne er siden vokset for Apple. Selv det amerikanske justistsministerium siges at overveje en antitrustsag mod Apple. Justitsministeriet har gennemført en undersøgelse af, om Apples App Store-praksis har bremset konkurrencen på området.

EU kommer Epic Games til undsætning

Selv om Epic Games ikke lykkedes at få dommerens ord for, at alternative appbutikker og alternative betalingsløsninger skal kunne bruges på lige fod med Apples, kommer EU spilvirksomheden til undsætning.

EU-regler tvinger nemlig Apple til at åbne op for alternativer fra tredjeparter i EU på netop de to områder. Det vil angiveligt ske allerede om ganske få uger.

Læs også: Apple vil tillade installation af apps uden om App Store om få uger