Google taber monopolsag til Fortnite-spiludvikleren Epic Games

En tre år lang retslig kamp mellem spilfirmaet Epic Games, der står bag Fortnite, og Google, er blevet afgjort til Epic Games' fordel.

Google taber monopolsag til Fortnite-spiludvikleren Epic Games

Tre år efter, at Fortnite-udvikleren Epic Games sagsøgte Apple og Google for at have ulovlige monopoler med sine respektive appbutikker, har Epic Games nu vundet.

Juryen i sagen mellem Epic Games og Google har afsagt sin kendelse og er kommet frem til, at Google har gjort sin Google Play-butik og Google Play-betalingstjeneste til et ulovligt monopol.

Det tog kun juryen et par timer at forhandle sig frem til en enstemmig afgørelse. Alle svarede ja til samtlige spørgsmål, hvor de skulle tage stilling til, om:

  • Google har monopolmagt over distributionen af apps samt køb i apps-betalinger på Android-markedet
  • Google foretog konkurrencebegrænsende handlinger på de markeder
  • Epic Games led skade af disse handlinger

Læs også: Google betalte Samsung 55 mia. kr. for at inkludere Googles apps

Googles hemmelige aftaler gjorde forskellen

De nåede frem til, at Google har en ulovlig forbindelse mellem sin Google Play-butik og sin Google Play-betalingstjeneste, og at deres distributionsaftale, Project Hug-aftaler med spiludviklere og aftaler med telefonproducenter alle sammen er konkurrencebegrænsende.

Det er en historisk sejr, især fordi Epic Games tabte den lignende sag mod Apple for to år siden. Da afgjorde dommer Yvonne Gonzalez Rogers, at striden ikke havde noget med apps at gøre.

Men retssagen mellem Epic Games og Google udviklede sig anderledes. Det hele kom til at handle om hemmelige aftaler om fordeling af indtjeningen mellem Google, smartphoneproducenter og spiludviklere. Det er aftaler, som Google-chefer internt troede havde til formål at holde konkurrerende appbutikker nede. Det viste, at Google var bange for netop Epic Games. Til forskel for sagen mod Apple blev retssagen mod Google afgjort af en jury og ikke en dommer.

Læs også: Google tilbød Epic 1 mia. kr. for at lancere Fortnite i Play Butik

Ønsker ikke erstatning, men sin egen appbutik til Android

Hvad Epic Games får ud af sejren, er endnu uvist. Dommeren James Donato skal nu afgøre de passende retslige sanktioner. Epic Games har dog aldrig krævet et pengebeløb fra Google. I stedet ønsker selskabet, at domstolen skal give Google besked om, at alle appudviklere helt frit kan lave sine egne appbutikker og sit eget betalingssystem i Android.

Om – eller hvordan – dommeren vil imødegå det ønske, må tiden vise. Begge parter skal mødes med James Donato i uge 2 i januar for at diskutere potentielle videre følger.

James Donato har allerede slået fast, at han ikke vil følge Epics Games’ andet ønske om en antiomgåelsesbestemmelse ”bare for at sikre, at Google ikke kan genindføre noget tilsvarende problematisk ved hjælp af en anden kreativ løsning,” som Epic Games’ hovedadvokat Gary Bornstein formulerede det 28. november.

Selvom Epic Games ikke sagsøgte for at få økonomisk kompensation, mener Tim Sweeney, der er selskabets direktør, at Epic Games kommer til at tjene hundredvis millioner – hvis ikke flere milliarder dollar – hvis de slipper for at betale kommission til Google på – som udgangspunkt – mellem 15 og 30 procent.

Læs også: Hemmelig særaftale afsløret: Spotify betaler ingen gebyrer til Google

Google vil anke dommen

Wilson White, der er vicedirektør for anliggender og offentlig politik hos Google, oplyser, at selskabet vil anke dommen.

“Vi planlægger at anke dommen. Android og Google Play giver flere valgmuligheder og større åbenhed end nogen anden større mobilplatform. Retssagen gjorde det klart, at vi konkurrerer hårdt med Apple og deres App Store samt app-butikker på Android-enheder og spillekonsoller. Vi vil fortsætte med at forsvare Androids forretningsmodel og forblive dybt engagerede i vores brugere, partnere og det bredere Android-økosystem,” oplyser han.

Ikke så overraskende er Epic Games særdeles tilfredse med afgørelsen. I et indlæg på selskabets blog skriver Epic Games:

“Dagens dom er en sejr for alle appudviklere og forbrugere i hele verden. Den beviser, at Googles praksis med appbutikker er ulovlig, og at de misbruger deres monopol til at opkræve ublu gebyrer, kvæle konkurrencen og reducere innovationen.”

Læs også: Epic er utilfredse med Googles nye betalingsmulighed i Play Store