Meta i problemer: Sagsøgt i 45 amerikanske stater

Meta beskyldes for at målrette sig mod unge brugere og bevidst underdrive risikoen for unges mentale helbred på deres forskellige platforme.

Meta i problemer: Sagsøgt i 45 amerikanske stater

Meta bliver nu søgsmål af 45 amerikanske delstater og District of Columbia (som er et føderalt distrikt og altså ikke en traditionel stat). Sagsøgerne hævder, at Meta ikke har gjort nok for at beskytte børn og teenagere på deres platforme. Ifølge The New York Times mener sagsøgerne, at Meta direkte har vildledt offentligheden om de potentielle risici.

Se også: Sådan begrænser du barnets skærmtid på en iPhone og iPad

Farligt sted for unge mennesker

Der er en stigende bekymring for, at teenagere og børn på sociale medier kan blive udsat for seksuel grooming, chikane, mobning og bodyshaming. Samtidig gør algoritmerne på de forskellige tjenester det svært for unge at løsrive sig.

Så sent som sidste uge opfordrede USA’s øverste sundhedsrådgiver, Dr. Vivek H. Murth, til, at der blev sat synlige advarsler i stil med tobaksreklamer på de på sociale netværk. Han siger, at platforme som Facebook, Instagram og TikTok udgør en reel sundhedsrisiko for unge menneskers mentale helbred.

Se også: Meta vil træne AI på dine Facebook- og Instagram-opslag

Beskyldninger om offentlig vildledning

Søgsmålene hævder, at Meta – helt op til Mark Zuckerberg – har været advaret om nogle af farerne internt. Alligevel har de ignoreret interne advarsler og har fortsat målrettet deres indhold imod unge brugere. Samtidig mener sagsøgerne, at Meta vildleder offentligheden om farerne ved deres platforme. Det koordinerede søgsmål skal sikre, at Meta indfører omfattende sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte børn og teenagere online.

Retsdokumenter viser, at Mark Zuckerberg og andre topchefer har nedtonet risikoen forbundet med deres platforme, selvom de modtog interne advarsler fra egne medarbejdere. Til trods for anbefalinger om forbedringer har ledelsen ofte ignoreret disse forslag, lyder det.

Se også: Guides og tips til mobilabonnementer

Har ignoreret interne advarsler

Interne diskussioner fra april 2019 afslører, at Meta-direktør David Ginsberg opfordrede til en undersøgelse af problemstillinger som ensomhed og overdreven brug blandt teenagere på Instagram og Facebook. Forslaget blev afvist på grund af ressourcebegrænsninger.

Metas nuværende økonomidirektør Susan Li udtalte, at projektet ikke modtog finansiering på grund af mangel af ansættelsesmæssige begrænsninger. Instagrams chef Adam Mosseri afviste også anmodningen og sagde, “jeg ser os ikke finansiere dette fra Instagram snart.”

Analyser af retsdokumenter, herunder omkring 1.400 sider af interne e-mails og optegnelser, indikerer, at Metas ledelse, inklusive øverste direktør Mark Zuckerberg, har rost sikkerheden på deres platforme offentligt, mens de har nedtonet risikoen for unge brugere. På trods af interne opfordringer til forbedrede sikkerhedsforanstaltninger og øget bemanding har ledelsen ofte afvist disse forslag.

Se også: EU undersøger Meta for misinformation på Facebook og Instagram

Skal tvinges til at beskytte børn og unge

Anklagerne vil tvinge Meta til at implementere stærkere sikkerhedsprotokoller for mindreårige på deres platforme.

Meta har dog afvist anklagerne og hævder, at sagen giver et misvisende billede af deres engagement i at beskytte unge mennesker. Men intern dokumentation fra Meta viser ifølge NYT, at Meta har en strategi, der går ud på at øge teenagernes engagement på platformene.

Se også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

Speciallæge: Kæmpe oprydningsarbejde venter

Imran Rashid, der er speciallæge og forfatter til bogen “Sluk”, der handler om, hvordan teknologi påvirker mennesker, har i mange år kritiseret techgiganternes negative indflydelse på børn og unge. På nyheden om, at Meta nu sagsøges for netop denne problematik, siger han:

“Når først murene falder, vil det gå virkelig stærkt. Jeg forudser, at 2024 bliver året, hvor vi tager et massivt opgør med årtiers fartblinde og hovedløse digitalisering af vores samfund. Særligt børn og unges trivsel har været prisen – og der er mange politikere, der bærer et kæmpe ansvar for at lade det ske,” siger han og tilføjer:

“Der venter et kæmpe oprydningsarbejde – og jeg ser frem til, at fagfolk og forældre over hele landet smøger ærmerne op og begynder at tage ansvar.”

Se også: Metas går til kamp mod ChatGPT – Meta AI skal være førende