Metas går til kamp mod ChatGPT – Meta AI skal være førende

Metas AI-assistent bliver integreret i Instagram, WhatsApp og Facebook. Meta introducerer også AI-modellen Llama 3 og ambitionerne om at være førende inden for AI.

Metas går til kamp mod ChatGPT – Meta AI skal være førende

ChatGPT satte gang i AI-chatbotkapløbet i november 2022. Det kapløb er Meta, der ejer Facebook, Instagram, WhatsApp, fast besluttet på at vinde.

Om det lykkes, må tiden vise. I hvert er fald Meta klar med en række nyheder som led i den plan.

Se også: OpenAI og Meta på vej med AI, der kan ræsonnere

Meta AI integreres i Facebook, Instagram og Messenger

Derfor integrerer Meta nu AI-assistenten, som blev introduceret i september sidste år, i søgefeltet på Instagram, Facebook, WhatsApp og Messenger. Den vil også begynde at blive vist direkte i Facebooks hovedfeed.

Foto: Meta

Bruger man Metas tjenester i engelsksprogede lande, kan man fortsat chatte med AI’en i beskedindbakken som tidligere. Men for første gang er den nu også tilgængelig via en selvstændig hjemmeside på Meta.ai.

Se også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

Henter søgeresultater fra Bing og Google i realtid

Meta AI-assistenten er den eneste chatbot, som nu integrerer søgeresultater i realtid fra både Bing og Google. Metas AI afgør selv, hvornår en af søgemaskinerne bruges til at besvare en forespørgsel.

Dens billedgenerering er også blevet opgraderet til at skabe animationer (GIF’er), og billeder i høj opløsning genereres nu løbende, mens du skriver din prompt.

Foto: Meta

Meta har også introduceret et panel med promptforslag, når du først åbner et chatvindue. Det skal “afmystificere, hvad en chatbot til generelle formål kan gøre,” oplyser Meta.

Indtil videre har Meta AI kun været tilgængelig i USA, men nu bliver AI-chatbotten rullet ud på engelsk i Australien, Canada, Ghana, Jamaica, Malawi, New Zealand, Nigeria, Pakistan, Singapore, Sydafrika, Uganda, Zambia og Zimbabwe. Endnu flere lande og sprog er på vej, men det vides endnu ikke, om Danmark og dansk er iblandt.

“Jeg tror ikke, at mange i dag tænker på Meta AI, når de tænker på de vigtigste AI-assistenter, som folk bruger, men jeg tror, at dette er det øjeblik, hvor vi virkelig begynder at introducere det for mange mennesker, og jeg forventer, at det bliver et ret stort produkt,” siger Mark Zuckerberg.

Se også: Musk: AI er klogere end mennesker allerede i 2025

Introducerer ny sprogmodel: Llama 3

Hvis Metas assistent skal gøre sig håb om at blive en reel konkurrent til ChatGPT, skal den underliggende model være lige så god, hvis ikke bedre. Derfor annoncerer Meta også Llama 3: Den næste store version af deres grundlæggende open source-model.

Ifølge Meta overgår Llama 3 konkurrerende modeller i sin klasse på vigtige benchmarks, og den skulle også være bedre over hele linjen til opgaver som kodning. Meta har også lanceret to mindre Llama 3-sprogmodeller, som bruges både i Meta AI-assistenten og til eksterne udviklere. I de kommende måneder introducerer Meta en meget større, multimodal version af Llama 3.

Foto: Meta

Målet er, at Meta AI skal være “den mest intelligente AI-assistent, som folk frit kan bruge over hele verden,” siger Mark Zuckerberg, der er Metas direktør.

“Med Llama 3 føler vi dybest set, at vi er der,” siger han til The Verge.

Se også: Facebook Messenger får HD-fotos og understøttelse af større filer

Meta AI skal være den førende AI

Meta introducerer to open-source Llama 3-sprogmodeller, som udviklere frit kan bruge. Der er en model med 8 milliarder parametre og en med 70 milliarder parametre, som begge vil være tilgængelige på alle de store cloud-udbydere. Parametre dikterer kompleksiteten af en model og dens evne til at lære fra sine træningsdata.

Den største version af Llama 2, som udkom sidste år, havde 70 milliarder parametre, mens den kommende store version af Llama 3 vil have over 400 milliarder, siger Mark Zuckerberg. Det viser meget godt, hvor hurtigt AI-modeller skaleres i disse år.

Llama 2 trænede på 2 billioner tokens – det vil sige de ord eller enheder af grundlæggende betydning, der udgør en model. Den den store version af Llama 3 har nu over 15 billioner tokens.

Foto: Meta

Meta har endnu ikke besluttet, om den store version af Llama 3 med 400 milliarder parametre bliver gjort open source, da den stadig er under træning. Mark Zuckerberg nedtoner muligheden for, at den ikke bliver open source af sikkerhedsmæssige årsager.

Før den mest avancerede version af Llama 3 udgives, siger Mark Zuckerberg, at man kan forvente flere iterative opdateringer af de mindre modeller såsom længere kontekstvinduer og mere multimodalitet.

Han er ikke helt klar over, præcis hvordan multimodaliteten kommer til at fungere, men det lyder som om, at generering af video i stil med OpenAI’s Sora ikke ligger i kortene endnu. Meta ønsker, at dens assistent skal blive mere personlig, og det kan betyde, at den til sidst kan generere billeder, der ligner dig selv.

Ifølge Meta er det samlede træningsdatasæt syv gange større i Llama 3 end i Llama 2. Der er dog ikke blevet brugt Meta-brugerdata, forsikrer Mark Zuckerberg.

Forandringerne inden for AI-modeller går så hurtigt, at selv om Meta nu igen indtager førstepladsen på open source-listen med Llama 3, så kan det være en anden AI-tjeneste, der gør det i morgen.

Der går rygter om, at OpenAI er klar med GPT-5, som igen kan overhale resten af branchen. Da jeg spørger Zuckerberg om dette, siger han, at Meta allerede tænker på Llama 4 og 5. For ham er det et maraton og ikke et sprint.

“På dette tidspunkt er vores mål ikke at konkurrere med open source-modellerne. Det er at konkurrere med alt derude og at være den førende AI i verden,” siger Mark Zuckerberg.