Meta vil træne AI på dine Facebook- og Instagram-opslag

Fra 26. juni har Meta ret til at bruge dine billeder og opslag på Facebook og Instagram til at træne Metas AI-modeller. Ønsker du ikke dette, kan du gøre indsigelse.

Meta vil træne AI på dine Facebook- og Instagram-opslag

Meta er begyndt at sende underretninger ud til brugere på Facebook og Instagram om opdatering af selskabets politikker, som giver Meta lov til at træne AI-algoritmer med dine data på de sociale medier gældende fra 26. juni 2024.

Når du deler indhold på Facebook og Instagram, vil indholdet blive brugt til at træne Metas AI-modeller og tjenester, herunder AI-assistenten Meta AI.

Indholdet bliver altså en del af de data, der bruges til at skabe nye billeder og tekst gennem AI-funktionerne på Facebook og Instagram. Det kan potentielt betyde, at billeder, der ligner dine, kan dukke op som svar på andres AI-prompts.

Se også: Metas går til kamp mod ChatGPT – Meta AI skal være førende

Meta AI er allerede i brug i andre lande

Meta AI er endnu ikke tilgængelig i Danmark, men i stedet udvalgte lande som USA, Australien, Canada, og afrikanske lande som Ghana, Malawi, Nigeria, Pakistan, Sydafrika, Uganda, Zambia og Zimbabwe.

Du er måske alligevel allerede stødt på Metas AI-tjeneste. For eksempel hvis du handler med amerikanere på de sociale netværk, der drives af Meta.

Brugere, der har adgang til Meta AI, kan for eksempel “spørge” eller anmode om feedback fra Meta AI på Messenger. Indtil nu har der været skelnet mellem europæiske og amerikanske brugere, så hvis du er i større chatgrupper, har du måske set amerikanere forsøge at akivere Metas AI, men ikke selv få noget svar fra den.

AI-modeller trænet på internetdata

Ligesom ChatGPT, DALL-E og Midjourney er Meta Llama, som Metas AI-sprogmodel hedder, trænet på brugerskabt indhold, der er tilgængelig på internettet.

Det har tidligere vist sig, at det indhold, der skabes af sådanne AI-tjenester, bliver blandet sammen med det ”ægte” indhold, som de er trænet på.

AI-genereret indhold, der ligner træningsdata, kan være problematisk, når indlæg og billeder i disse data måske kun er beregnet til et begrænset publikum eller for eksempel kun til en selv – i tilfælde, hvor man bruger Facebook eller Instagram mere som en dagbog.

Det er værd at bemærke, at indhold fra private beskeder mellem brugere såsom Messenger-samtaler, ikke er inkluderet i de data, som Meta vil bruge.

Brugere kan gøre indsigelse

Sammen med Metas opdaterede politik på området har it-giganten også introduceret muligheden for, at man kan gøre indsigelse mod, at oplysninger og billeder, som man har delt på Metas produkter og tjenester, bruges til at udvikle og forbedre AI fra Meta.

I en anmodning skal man oplyse bopælsland, e-mailadresse, hvordan Metas behandling af dine data påvirker dig og eventuelle yderligere oplysninger.

Det er en udvikling, som det norske datatilsyn hilser velkommen:

”Det er et skridt i den rigtige retning, at man kan protestere mod dette, men samtidig lægger det et stort ansvar på den enkelte. Spørgsmålet er, om det er det rigtige sted at placere ansvaret,” siger Tobias Judin, der er sektionschef i datatilsynet i Norge.

Det er endnu uvist, hvordan det danske datatilsyn ser på den opdaterede politik, hvor Facebook- og Instagram-brugere aktivt skal sige fra frem for aktivt at tilvælge, at ens data bruges til AI-træning.

Også det sociale medie Reddit har ad flere skruet op for brugen af brugerdata til træning af AI. Reddit deler nu data med både Google og OpenAI.

Se også: OpenAI og Meta på vej med AI, der kan ræsonnere