Apple advarer om stort spywareangreb i 92 lande

iPhone-brugere er lige nu mål for sofistikerede, målrettede spywareangreb. Det får Apple til at sende advarsler ud til berørte brugere i 92 lande.

Apple advarer om stort spywareangreb i 92 lande

Apple har sendt en besked ud til iPhone-brugere i 92 lande med en advarsel om, at de er i risiko for at være mål for sofistikerede spywareangreb.

Spyware er en type malware, der er designet til at indsamle information om en eller flere brugere uden deres viden. Spyware overvåger brugerens aktivitet og indsamler følsomme data såsom betalingsoplysninger, adgangskoder og e-mailindhold.

Ifølge TechCrunch sendte Apple advarslerne onsdag via e-mail og iMessage til de brugere i 92 lande, som ifølge Apple kan være berørte gennem deres Apple-id.

Se også: De bedste priser og tilbud på iPhones

Apple: Tag advarslen seriøst

Apple har også tilføjet en advarsel i toppen af siden, når brugere i risiko logger ind på appleid.apple.com.

”Apple har opdaget, at du er blevet mål for et spywareangreb, der forsøger på afstand at angribe den iPhone, der er koblet til dit Apple ID [XXX],” skriver Apple i den advarsel, som brugerne har fået.

”Vi vil ikke give mere information om, hvad der ligger bag, at vi sender denne besked til dig, da det kan hjælpe angriberne med at ændre sin adfærd, så de ikke bliver afsløret i fremtiden.”

”Angrebet er formentlig rettet specifikt mod dig på grund af, hvem du er, eller hvad du arbejder med. Det er dog aldrig muligt at være helt sikker, når der er tale om denne slags angreb. Apple har stor tiltro til denne advarsel – vær venlig at tage den seriøst,” fortsætter advarslen.

Se også: Nu bliver det billigere at reparere din iPhone

Målrettede statsstøttede angreb

I et opdateret supportdokument oplyser Apple, at de siden 2021 har sendt lignende Apple-meddelelser om trusler til brugere flere gange om året og i over 150 lande.

”De store omkostninger og kompleksiteten ved samt den verdensomspændende karakter af spywareangreb gør dem til nogle af de mest avancerede digitale trusler, der findes i dag. Som følge heraf tilskriver Apple ikke angrebene eller de resulterende meddelelser om trusler til nogen specifikke hackere eller geografiske områder.”

I oktober sidste år sendte Apple lignende advarsler til journalister og politikere i Indien. Ikke længe efter fortalte Amnesty International, at de havde fundet den invasive spyware Pegasus fra det israelske cybervåbenselskab NSO Group i telefonerne hos prominente journalister i Indien. Indiske brugere er blandt dem, der har modtaget de seneste beskeder om trusler, fortæller kilder til TechCrunch.

Advarslerne kommer på et tidspunkt, hvor mange lande er i gang med forberedelserne til nye, parlamentariske valg.

Apple har tidligere beskrevet angriberne som ”statsstøttede angreb” i supportdokumentet, men den beskrivelse er senere blevet ændret til ”spywareangreb”.

I advarslen til brugerne står: ”Spywareangreb som dem, der benytter Pegasus fra NSO Group, er meget sjældent forekommende og markant mere sofistikerede end almindelig cyberkriminel aktivitet eller malware rettet mod forbrugere.”

Spywareangreb kan kræve eksperthjælp

Apple råder modtagerne af meddelelsen om den aktuelle trussel til at søge eksperthjælp – for eksempel hos Digital Security Helpline, der drives af nonprofitorganisationen Access Now. Brugere kan kontakte Digital Security Helpline døgnet rundt alle årets dage.

Har man ikke modtaget en meddelelse fra Apple om truslen, men tror, at man kan være udsat alligevel, rådes man til at slå Nedlukningstilstand i iOS til for at beskytte sin iPhone mod ekstremt sjældne og yderst avancerede cyberangreb.

Stor stigning i antal forsøg på cyberangreb

Hændelsen, som Apple netop nu advarer om, et blot et af mange eksempler på en mangeårig trend: Antallet af forsøg på cyberangreb stiger, og som forbruger er man nødt til at forholde sig til det stigende antal farer, der florerer på internettet.

En ny undersøgelse har for nylig vist, at der i globalt i 2023 er sket mere end en fordobling i antallet af forsøg på cyberangreb. Apple antyder, at det er et målrettet statsstøttet angreb, der foregår mod Apple-id for tiden.

Netop statsstøttede cyberangreb fra særligt Kina og Rusland er blevet mere udbredt i fjor. Alene de to lande står for 10 procent af alle cyberangreb i 2023.

Se også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere end i dag