Nu bliver det billigere at reparere din iPhone

Til efteråret vil Apple tillade, at forbrugere kan få deres iPhone repareret med brugte, originale reservedele. Det vil betyde billigere reparationer.

Nu bliver det billigere at reparere din iPhone

Apple gør det endelig lettere for forbrugerne at reparere deres iPhones med brugte dele.

Torsdag kunne Apple oplyse, at ejere af “udvalgte” iPhone-modeller til efteråret vil kunne reparere deres enheder med brugte, originale dele, samtidig med at telefonerne bevarer fuld funktionalitet.

Se også: De bedste priser og tilbud på iPhones

Slut med “vigtig besked om batteri” i iOS

Når Apple reparerer en telefon, kræver det, at iPhone-brugere gennemgår en proces, der kaldes parring af dele. Med den proces matcher Apple serienummeret på brugernes enhed med en ny reservedel, der sælges af Apple.

Hvis en bruger udskifter en del med en brugt komponent, vil iOS-styresystemet i iPhones vise irriterende meddelelser om, at Apple ikke er i stand til at verificere den nyinstallerede reservedel – eksempelvis en uoriginal skærm. Når det gælder Face ID- og Touch ID-sensorer, virker delen måske slet ikke.

Denne ændring skulle fjerne disse notifikationer for brugte reservedele, da Apple siger, at “kalibrering for ægte Apple-dele – nye eller brugte – vil ske på enheden, efter at delen er installeret.” Dermed kan man få isat et nyt, brugt originalt batteri, uden at iOS konstant sender notifikationen “Vigtig besked om batteri” til brugeren.

Det betyder også, at brugere og værksteder ikke længere behøver at angive serienummeret på den enhed, som de reparerer, når de bestiller de fleste reservedele fra Apples butik til selvbetjeningsreparation for Apple-produkter.

Ændringen vil gælde for skærme, batterier og kameraer ved lanceringen. Apple siger, at “fremtidige” iPhones vil komme med understøttelse af brugte biometriske sensorer såsom Face ID eller Touch ID.

Se også: Kan man selv reparere sin iPhone? Download manualer her

Vil stoppe tyveri af iPhones til videresalg af reservedele

Samtidig er Apple også ved at blive mere seriøs omkring sporing af brugte iPhone-komponenter. Apple oplyser, at selskabet vil udvide funktionen Aktiveringslås, som skal forhindre tyve i at bruge en enhed, der er mistet eller stjålet, til at sælge telefonens reservedele.

“Hvis en enhed under reparation opdager, at en understøttet del er hentet fra en anden enhed med Aktiveringslås eller funktionen Mistet aktiveret, vil kalibreringsmulighederne for den del blive begrænset,” siger Apple.

Hvis du ender med at reparere din iPhone med en brugt del, vil enheden gemme disse oplysninger i telefonens indstillinger under sektionen Dele- og servicehistorik. Apple specificerer ikke, hvilke iPhone-modeller der vil blive understøttet til efteråret, men virksomheden har fortalt TechCrunch, at det vil være iPhone 15 og nyere.

“Med denne seneste udvidelse af vores reparationsprogram er vi glade for at kunne give vores kunder endnu flere valgmuligheder og mere bekvemmelighed, samtidig med at vi hjælper med at forlænge levetiden for vores produkter og deres dele,” siger John Ternus, der er senior vice president of hardware engineering hos Apple.

Selvom Apple med ændringen ikke har givet grønt lys til uoriginale iPhone-reservedele, er ændringen stadig af enorm betydning for særligt professionelle værksteder, men også de forbrugere, der har mod på at udskifte reservedele på deres produkter selv.

Se også: Swappie bytter brugte iPhones og du sparer penge

Det bliver billigere at reparere din iPhone

Ændringen betyder, at de fremover kan se frem til at spare penge på regningen, når en iPhone 15 eller nyere skal repareres, da mange af komponenterne fremover vil kunne blive repareret med en brugt, original reservedel, som fungerer så godt som en ny. Disse dele må formodentlig være billigere end helt nye, originale dele, og det vil altså i sidste ende komme forbrugerne til gode i form af billigere reparationer.

Så mangler vi blot, at Apple tillader uoriginale reservedele, så forbrugere efter eget valg kan vælge de originale dele af bedst kvalitet, men også til en højere pris, eller billigere, uoriginale dele, hvor kvaliteten ikke nødvendigvis er lige så høj.

EU stiller snart højere krav til mobilproducenterne

Apples mere afslappede tilgang til reparationer af iPhones kommer formentlig som en reaktion på, at EU fra 20. juni 2025 stiller højere krav til bæredygtige design af forbrugerelektronik. Den nye EU-forordning stiller krav til:

  • holdbarhed, energiforbrug, klima- og miljøbelastning
  • reparation, opgradering og vedligeholdelse
  • genbrug og genanvendelse af materialer

Uafhængige reparatører og slutforbrugere skal have adgang til reservedele og de nødvendige oplysninger for at kunne foretage reparationer i mindst syv år, efter produkterne er udgået.

I de første fem år skal reservedelene kunne skaffes inden for fem arbejdsdage, og i de sidste to år skal de kunne skaffes inden for 10 arbejdsdage.

Se også: Nu skal din smartphone være mere miljøvenlig