Forskere udvinder litium fra gamle batterier på 30 sekunder

Forskere fra har udviklet en ny metode til at udvinde 50 procent af indholdet af litium i et batteri på bare 30 sekunder ved brug af mikrobølger og et let nedbrydeligt opløsningsmiddel.

Forskere udvinder litium fra gamle batterier på 30 sekunder

Forskere fra Rice University i USA har udviklet en hurtig, effektiv og miljøvenlig metode til at genvinde litium fra brugte batterier ved hjælp af mikrobølger og et let biologisk nedbrydeligt opløsningsmiddel.

Se også: iPhone 16 kan få revolutionerende batteriskifte

Markant forbedring af tidligere metoder

Metoden udmærker sig ved at genvinde op til 50 procent af litium på kun 30 sekunder, hvilket er en markant forbedring i forhold til traditionelle metoder, der ofte kun genvinder mindre end 5 procent af litiummet i et batteri.

Litium, også kaldet ”det hvide guld” inden for grøn energi, er et altafgørende råmateriale i batterier, der bruges i alt fra forbrugerelektronik til elbiler og batterilagringssystemer i vores elnet. Selvom der er relativt store mængder til stede af litium, kan det snart blive en mangelvare på grund af et komplekst forsyningsområde, der er påvirket af elbil-boomet, netto-nul-mål for drivhusgasudledning og geopolitiske spændinger.

Det globale marked for litium-ion-batterier er vurderet til over 65 milliarder dollar i 2023 og forventes at vokse med over 23 procent i løbet af de næste otte år, hvilket sandsynligvis vil øge de eksisterende udfordringer med litiumforsyningen.

Se også: CATL vil genbruge gamle elbilbatterier i Europa

Mikrobølger og opløsningsmiddel har stort potentiale

Traditionelle genvindingsmetoder bruger ofte skrappe syrer og er ineffektive og miljøbelastende. Forskerholdet, som er ledet af Pulickel Ajayan, beskriver i en artikel i tidsskriftet Advanced Functional Materials, hvordan de har udviklet en ny løsning, der bruger en kombination af kolinklorid og ethylenglycol som opløsningsmiddel og mikrobølger til opvarmning ved 220 grader.

Denne metode gør det muligt at genvinde litium hurtigt og selektivt, uden at opløsningsmidlet nedbrydes. Metoden forbedrer både økonomien og den miljømæssige påvirkning af batterigenvinding og kan potentielt blive anvendt i stor skala til at tackle den voksende globale udfordring med forsyning af litium og genbrug af batterier.

“Denne metode forbedrer ikke kun genvindingsgraden, men minimerer også miljøpåvirkningen, hvilket gør den til et lovende skridt i retning af at anvende genbrugssystemer baseret på dybe eutektiske opløsningsmidler i stor skala til selektiv genvinding af metaller,” siger Ajayan, der er medforfatter på undersøgelsen.

Se også: Batteriproducent: Solid-state batterier farlige og skrøbelige