Kriminelle kopierer dit ansigt og fingeraftryk fra sociale medier

Billeder og videoer på sociale medier kan blive misbrugt til at skabe deepfake 3D-kopier med henblik på identitetstyveri, advarer sikkerhedsfirma.

Kriminelle kopierer dit ansigt og fingeraftryk fra sociale medier

Du skal passe på med at dele lystig ud af dine billeder og videoer på sociale medier – kriminelle kan nemlig bruge det til at kopiere for eksempel dit ansigt henblik på at stjæle din biometriske identitet.

Det viser en ny rapport fra sikkerhedsfirmaet Trend Micro, der også giver tips til, hvordan man undgår denne form for misbrug.

Se også: Derfor er cybersikkerhed vigtigere end nogensinde

Overset trussel imod sikkerheden i biometrisk identifikation

I rapporten fremgår det, at de fotos, videoer og lydfiler, som private mennesker og virksomheder dagligt lægger på sociale medier, udgør en væsentlig, men hidtil overset trussel imod sikkerheden i biometrisk identifikation som for eksempel ansigtsscanning eller stemmegenkendelse.

Billeder og videoer indeholder nemlig store mængder af følsomme biometriske oplysninger om vores ansigter, kroppe og stemmer og da flere og flere logger ind på online-tjenester med netop ansigtet, fingeraftryk og stemmen, så kan det blive et stort problem.

Se også: Apple forbedrer sikkerhed på iPhone

Ansigter og stemmer ændrer sig ikke

Christian K. Beck, landechef hos Trend Micro i Danmark, forklarer, at det er nemt og bekvemt at logge ind med biometrisk genkendelse og de fleste opfatter det som mere sikkert end kodeord.

”Problemet er, at vores ansigter, fingeraftryk og stemmer i modsætning til et kodeord stort set ikke ændrer sig. Har en cyberkriminel først fået fat i vores biometriske data, kan vi ikke bare nulstille, som vi kender det fra et kodeord. Samtidig betyder det også, at har de kriminelle først kopieret for eksempel et ansigt, så har de komplet adgang til alt, hvor det ansigt bliver brugt som biometrisk identifikation.

Se også: De mest sikre telefoner

Billeder og videoer i høj kvalitet et stort problem

Det er særligt populære videoopslag som makeuptutorials, håndværksvideoer og sangkonkurrencer, der eksponerer personlige oplysninger om de personer, der optræder i videoerne.

I videoerne bliver der ofte brugt kameraer med høj opløsning, god lyssætning og masser af nærbilleder af ansigter, øjne og hænder. Det betyder, at kriminelle kan zoom ind på et ansigt og få biometriske oplysninger nok til at skabe en deepfake 3D-kopi.

Denne kopi kan så efterfølgende kan bruges til at logge ind på alle konti, det ansigt giver adgang til, hvis de kriminelle også finder frem til personens navn og brugernavn.

Trend Micro har udformet en lille grafik, der viser, hvor høj kvalitet der er på lyd, billeder og video på de forskellige sociale medier. Jo bedre kvalitet, desto bedre muligheder har kriminelle for at misbruge biometriske informationer.

biometrisk identifikation misbrug sociale medier

Sådan beskytter du dig bedst muligt

I rapporten fremgår det, at hvis man vil bruge biometriske data til at logge ind på online-tjenester, så bør man bruge fingeraftryk, da den del af fingeren, der bruges til at indlæse ens fingeraftryk, er blandt de mindst synlige på kroppen.

Et andet tip går også på, at man bør reducere kvaliteten af de fotos og videoer, man lægger op sociale medier, og eventuelt sløre dele af billederne. Det vil dog betyde, at en del af fornøjelsen ved at lægge billeder og video online gør fløjten.