Nu begynder Google at blokere reklamer i Chrome

Google har nu udrullet sin egen adblocker-funktion i Chrome til Android, der blokerer for påtrængende annoncer.

Nu begynder Google at blokere reklamer i Chrome

Hvem skulle have troet, at Google selv vil begynde at blokere for annoncer og teknisk set lave sin egen adblocker, som blokerer for firmaets egne annoncer? Formentlig de færreste, men det er ikke desto mindre blevet en realitet.

Google har nemlig rullet en opdatering ud til dens Chrome Dev-browser til Android, som er en udgave af den normale Chrome,-browser hvor Google tester eksperimentelle funktioner. I denne udgave af Chrome er der blevet implementeret en adblocker-lignende funktionalitet, som blokerer påtrængende annoncer fra at blive vist på hjemmesider – eksempelvis annoncer der hopper og danser og ganske enkelt generer.

Læs også: Ny Android-funktion hjælper mod påtrængende apps og reklamer

Den nye funktion i Chrome er at finde i Indstillinger » Indstillinger for website » Annoncer, hvor den dog som standard er deaktiveret. Her skal du altså først selv aktivt slå den til, før påtrængende annoncer bliver blokeret i browseren. Det er dog ikke utænkeligt, at funktionen er aktiveret som standard, når den flyttes til Chrome Beta og senere hen den normale udgave af Chrome til Android.

Det kan umiddelbart virke noget ulogisk, at Google – som om nogen lever af annoncer – vælger at blokere for netop annoncer. Google øjner dog formentlig en mulighed for at få de mange millioner af samarbejdspartnere, som benytter Googles annoncenetværk, til at oppe sig og implementere bedre og mindre forstyrrende reklamer for at undgå at blive fanget af Googles nye adblock-filter i Chrome. Bedre reklamer, som ikke generer brugerne, og som er mere målrettede, vil i sidste ende betyde, at Google tjener flere penge, fordi flere brugere klikker på dem. Det er formentlig tanken bag beslutningen, men om den så også lykkes i praksis, er endnu ikke til at sige.

Læs også: Nu kommer der reklamer i Messenger-app’en

I hvert fald kan du allerede nu prøve den nye funktion ved at downloade Chrome Dev fra Google Play til din Android-enhed. Vær opmærksom på, at du som minimum skal køre version 61.0.3163.13 af Chrome Dev. Her på redaktionen oplevede vi dog, at funktionen kun var til stede på den ene ud af to mobiler, hvor vi testede den. En god indikator er, at hvis adressefeltet og resten af navigationen i Chrome Dev er flyttet fra toppen til bunden, så bør du have den nye adblock-funktion.

Tilbage i april måned kom de første forlydender om, at Google vil blokere reklamer i dets egen browser, og nu ser vi altså for første gang funktionen i brug. Det er uvist, hvornår funktionen vil være at finde i den normale udgave af Chrome til både Android, men også de øvrige platforme såsom iOS, Windows og Mac.