Nye EU-planer for opladere til telefoner og elektronisk udstyr

For at mindske mængden af elektronisk affald vil EU med nyt lovgivningsinitiativ tvinge virksomheder til, at bruge ensartede opladningsstik og opladere.

Nye EU-planer for opladere til telefoner og elektronisk udstyr

Ifølge mediet netzpolitik.org vil nyt EU-initiativ sikre ensartede opladere og stik til mobiltelefoner, tablets, bærbare computere og andre elektroniske enheder – og dermed spare miljøet for mange tons elektronisk affald.

En af ​​hovedårsagerne til planerne er selvfølgelig, fordi man gerne vil reducere mængden af elektronisk affald. Elektronisk affald er ikke en voldsomt stor del af det samlede affald, men problemet er derimod mængden af giftige affaldsstoffer, som disse indeholder. Hvis et bestemt type stik kan blive bredt godkendt, så skal producenterne ikke konstant sende nye strømforsyninger og kabler sammen med en smartphone eller anden enhed, fordi brugerne så sandsynligvis allerede ejer kompatibelt tilbehør. Vi begynder stille og roligt at se Android-producenter droppe opladere til deres mobiltelefoner, blandet andet Samsung i Galaxy S21 og Xiaomi i deres nye flagskib, som bruger USB-C-standarden. Men også Apple har droppet deres opladere i æsken til iPhone 12, som dog stadig er udstyret med Lightning-stik.

Læs også: Huawei kan være de næste til at fjerne opladeren fra æsken

Én strømforsyning en drøm for mange

En EU-undersøgelse estimerer, at gamle smartphone-opladere vil medføre op til 13.300 ton e-affald om året fra 2020 til 2028 – et tal der kan reduceres betydeligt ved at sikre kompatibilitet mellem enheder fra forskellige producenter. Standarder for forskellige enheder kan endda spare 29.000 tons e-affald om året.

Miljøforkæmpere kritiserer de nuværende standarder for ikke at være effektive nok. Nogle tests viser for eksempel, at trådløs opladning brugte 47 procent mere elektricitet end opladning med et kabel. Det er især spændende, da der går rygter om, at Apple helt vil droppe kablet opladning fremover. Derfor ønsker fortalerne for en ny lovgivning, at trådløse opladere skal være mindst lige så energieffektive som konventionelle opladere.

Blandt brugerne burde en standardiseret opladningsinfrastruktur, især kabler og strømforsyninger, finde mange fans. I stedet for at man skal rende rundt med forskelligt opladertilbehør til smartphones, smartwatches, tablets og notebooks vil man så kunne nøjes med et enkelt kabel og en strømadapter.

Se også: Nyheder om telebranchen og teknologi

Det sidste nye

Historien var ikke død. Lasse Olsen kørte videre med bolden. 26/1/2021 gik redaktionen videre og kørte en opfølgning med artiklen; AMD-grafik i næste Samsung-topmodel giver iPhone 12 baghjul – Læs den her. Redaktionen dækker emnet fortløbende. Se seneste nyt her.