Sådan beskytter du dig online med en VPN

Med en VPN kan du få langt højere sikkerhed online - se mulighederne med en VPN til at forbedre din privacy på nettet.

Sådan beskytter du dig online med en VPN

Skrevet i samarbejde med Surfshark. En VPN er en er en tjeneste, der står for Virtual Private Network. Den bruges til at forbinde dig til nettet via en krypteret tunnel, der beskytter dit privatliv og følsom data online. Det gør den ved at beskytte og gemme din IP-adresse, altså den adresse på din netværksopkobling, der fortæller, hvor du opholder dig. Den sikrer, at information om din by, dit land og internethistorik ikke kan kobles til din identitet på nettet. Guide til, hvordan du bruger VPN til at give dig bedre online-sikkerhed.

Nogle webshops har forskellige priser på produkter alt efter hvilket land, man kommer fra. Danmark er et rigt og købestærkt land, så kan webshoppen se på din IP-adresse, at du er fra Danmark, så kan prisen blive skruet i vejret. Tror webshoppen du er fra samme land som webshoppen, kan du handle til normale priser. Med en VPN kan du også få adgang til al indhold på for eksempel Netflix.

Rettighedsspørgsmål er årsag til, at meget indhold på Netflix ikke er tilgængelig i for eksempel Europa. Med en VPN, hvor du udgiver dig for at være fra USA, kan du komme omkring det problem. Det er nogle af mulighederne med en VPN, men de kan også i høj grad forbedre din sikkerhed på nettet.

Se også: Test af smartphones

Sådan benytter du en VPN som SurfShark

En af de VPN’er, der giver omfattende VPN sikkerhed i Danmark og udvidede muligheder på nettet, er Surfshark.

Sådan benytter du en VPN som Surfshark. Fremgangsmåden til at komme i gang er praktisk talt ens uanset hvilken VPN du bruger, skal det understreges.

Du skal ind på Surfsharks hjemmeside og vælge abonnement. De tilbyder en måned for 11 dollars, men det er langt billigere at vælge 12 måneder af gangen – eller længere. Når du har valgt abonnement, skal du downloade Surfshark til computeren. Det er hurtigt gjort, da det er en lille fil.

Når du har hentet filen og installeret, så er de blot at gå i gang med at udforske mulighederne. Du kan bruge samme login på alle dine enheder og dermed også benytte VPN-mulighederne på tablet og mobil – ikke kun computer.

Hvis du for eksempel ønsker at kunne streame indhold på Netflix fra USA, så vælger du USA som land under Locations.

Som udgangspunkt starter tjenesten op, når du starter sin enhed op, men det kan du dog ændre, så du skal aktivere VPN’en manuelt.

Dobbelt sikkerhed med MultiHop-VPN

SurfShark tilbyder også MultiHop-funktion. Med MultiHop-VPN får du endnu højere sikkerhed. Når du er koblet til en VPN-server, så kan kender den din rigtige IP-adresse og lokation samt din online trafik. Med MultiHop-funktionalitet, der også kan beskrives som en dobbelt VPN-kæde, får den første server kun din IP-adresse, mens den anden kun får sin trafik. Det betyder, at ingen af de to servere har både din online trafikinformation og din IP-adresse.

Du kan også vælge at aktivere funktionen kill switch, hvis VPN-funktionen mistes af en eller anden grund. Så kobles din enhed fra nettet – så bevares sikkerheden og anonymiteten. Den funktion finder du under Locations.

Under fanen Features kan du vælge AdBlocker og Whitelist – ved at aktivere de to funktioner højner du din anonymitet og sikkerhed på nettet endnu mere.

Se også: Guide til bedste telefoner

Ekstra beskyttelse med særlige funktioner

Der er også VPN’er, der kan beskytte mod for eksempel Googles dataovervågning- og indsamling. Man kan også blive advaret, hvis ens mail er med på lister over hackede hjemmesider. Endelig er der også mulighed for at søge anonymt på nettet med en VPN-løsning.

Det er dog ekstra tilkøb – de følger ikke med i abonnementet. Prisen er typisk omkring 5-6 kroner om måneden hos for eksempel SurfShark.

Fungerer på tværs af enheder

Surfshark fungerer på både Windows, Mac og Chromebooks samt iPhone og iPad og Android-enheder. Man kan desværre ikke vælge dansk som sprog, kun sprog som engelsk, spansk, tysk og et par asiatiske sprog.

Se også: Nyheder om VPN