Tech og skærme kan ødelægge børns taleevner

Sidder børn foran en skærm fra de er helt små, ødelægger det barnets sproglige udvikling og taleevner.

Tech og skærme kan ødelægge børns taleevner

Undersøgelser viser, at små børn, der kigger meget på en skærm, er længere tid om at lære at tale. De kommer ganske enkelt bagud i forhold til børn, der ikke sidder foran en skærm. Udover at de er længere tid om at lære at tale, så påvirker for meget skærmtid også deres ordforråd.

Skærmtid forringer børns taleevne og ordforråd

Når børn placeres foran en skærm, så bliver de nemlig passive og lærer ikke at udtrykke sig i interaktion med deres forældre eller andre børn. Derfor er skærmtid skadelig for børns udvikling og mentale sundhed. Det gælder både brug af mobil, tablet, fjernsyn, computer og andre enheder med en skærm.

Det handler dog ikke kun om, at barnet ikke lære at tale og udtrykke sig med lyde og ord, når det sidder foran en skærm. Også ansigtsudtryk og gestik er vigtig for talelæring og det kommer ikke i spil mellem forældre og barn, hvis barnet kigger på en skærm.

Se også: Billig mobilabonnement til børn

Højtlæsning med mor eller far er langt mere stimulerende for barnets taleudvikling

Hvis man tror, at højtlæsning fra en app kan stimulere barnets udvikling, tager man fejl. Barnets opmærksomhed og hukommelse er så lidt udviklet, at skærme ikke kan lære dem det samme som ved menneskelig interaktion.

Højtlæsning med far eller mor er langt mere stimulerende og gavnligt for barnets sproglige udvikling, viser de undersøgelser, der refereres til på internettet fra websites,  der specialiserer sig i børns udvikling.

Se også: Billige telefoner til børn

Sproglig forsinkelse kan påvirke sociale interaktioner og læring i skolen

Er det ikke lige meget, om et barn kommer nogle måneder bagefter, når det gælder sproglig udvikling, spørger du måske. Ikke ifølge forskning. Bliver barnets sproglige udvikling forsinket i forhold til andre børn, så er der risiko for, at sociale interaktioner bliver problemfyldte i fremtiden.

Samtidig kan de også få indlæringsvanskeligheder i skolen. Det kan videre føre til mindre selvværd og manglende selvtillid, hvilket igen kan føre til andre sociale udfordringer.

Se også: Nyheder om tech, skærm og børn

Mere til stoffet

Næste kronologiske historie om emnet finder du her. Daniel Søgaard Hald kunne ikke lade sagen ligge. 16/4/2020 var der nyt om emnet i en artikel omkring temaet Galaxy Tab S6 Lite – en billigere Samsung-tablet med S-Pen stylus – Du finder den her. Vi følger op på emnet. Se seneste nyt her.