Google lancerer Gemini 1.5 – ny og mere effektiv AI-model

Gemini 1.5 den næste generation af søgegigantens sprogmodel. Den får voldsomt forbedret kapacitet og bliver samtidig også bedre til at analysere tekst, billede og lyd.

Google lancerer Gemini 1.5 – ny og mere effektiv AI-model

Vi har knap nok nået at vænne os til, at Googles chatbot Bard nu har skiftet navn til Gemini, før Google nu melder ud, at den nye sprogmodel Gemini 1.5 er på vej.

Den får større kapacitet end forgængeren og bliver langt bedre (og hurtigere) til at analysere komplekst indhold.

Læs også: Google vil integrere AI-chatbotten Gemini i høretelefoner

Behandler langt flere informationer

Når Gemini 1.5 på et tidspunkt rulles ud til alle brugere, vil den ifølge Google kunne håndtere langt større mængder af information end de nuværende udgaver af Gemini. Det gælder både billeder, lyd og video.

Gemini 1.0 Pro kører med en kapacitet på 32.000 tokens (teknisk betegnelse for mængden af information). Det er voldsomt forbedret i Gemini 1.5 Pro, som ifølge Google vil køre med 128.000 tokens som standard og hele 1 million tokens i en betalt version.

Gemini 1.5 får voldsomt forbedret kapacitet

Hvis du ikke bliver klogere af det, så skriver Google, at ”det betyder, at 1.5 Pro kan behandle enorme mængder information på én gang – inklusive 1 times video, 11 timers lyd, kodebaser med over 30.000 linjer kode eller over 700.000 ord. I vores forskning har vi også succesfuldt testet op til 10 millioner tokens.”

Den nye Gemini 1.5 Pro-sprogmodel skulle være på niveau med Gemini Advanced med Ultra 1.0. Sidstnævnte er allerede tilgængelig og koster 169 kroner per måned.

Bedre til at analysere komplekst indhold

Det er ikke kun mængden af informationer, der er forbedret i Gemini 1.5 Pro. Det gælder også for sværhedsgraden. Gemini 1.5 Pro har fået en forbedret arkitektur, som gør den bedre til at analysere mere komplekst indhold mere effektivt.

Som eksempel viser Google, hvordan de med en tekstbaseret promt får Gemini 1.5 Pro til at gennemse en 44 minutter lang Buster Keaton-stumfilm for at finde en scene, hvor nogen tager en lap papir op ad lommen. Gemini bliver også bedt om at fortælle noget vigtig information om papiret.

Det tager Gemini 1.5 Pro 57,3 sekunder at finde klippet, og den kan fortælle, at der er tale om en kvittering fra en pantelåner, navnet på pantelåneren, datoen og navnet på personen, der har underskrevet kvitteringen. Dét er imponerende. Især fordi Gemini 1.5 sikkert kun bliver bedre og hurtigere med tiden.

Gemini 1.5 Pro analyserer 44 minutters video på knap et minut.

I samme stumfilm bliver Gemini 1.5 bedt om at finde en bestemt scene ud fra en (dårlig) tegning, som bliver uploadet. Det gør den også på under et minut.

Læs også: Google introducerer AI-chatbot i Google Maps

Også forbedringer i den gratis model

Ikke-betalende brugere vil ifølge Google også opleve forbedringer i kapaciteten. Gemini 1.0 har 32.000 tokens, og her vil Gemini 1.5 i den gratis version som standard have kapacitet på 128.000 tokens. Den vil dermed kunne analysere fire gange så mange informationer som den nuværende model.

Google nævner ikke, hvornår Gemini 1.5 eller Gemini 1.5 Pro bliver rullet ud, men inviterer udviklere til at teste Pro-modellen nu. Google plejer at være ret hurtige, så vi forventer, at Gemini 1.5 hurtigt vil komme ud til brugerne.

Sprogmodellen  vil blive anvendt i AI-chatbotten af samme navn, Gemini.

Læs også: Guide til det billigste mobilabonnement