Google Pixel 8 understøtter ikke Googles nyeste AI-modeller

Googles mindste sprogmodel, Gemini Nano, kan ikke køre lokalt på den mindre Pixel 8 på grund af mystiske "hardwarebegrænsninger".

Google Pixel 8 understøtter ikke Googles nyeste AI-modeller

Hvis man skal tro Googles marketinghype, er AI i en telefon en af de største features i en moderne smartphone. Og den bedste AI finder man naturligvis i Googles flagskibstelefoner, Pixel 8-serien, hvis man spørger Google.

Se også: Priser og tilbud på telefoner fra Google 

AI-mobilen Pixel 8 understøtter ikke Gemini Nano

Men nu, fem måneder efter lanceringen af Pixel 8, oplyser Google, at selskabets nyeste AI-modeller slet ikke kan køre på Pixel 8.

Google kom med udmeldingen i en video fra Mobile World Congress, som blev opdaget af Mishaal Rahman. Ved slutningen af showet i en Q&A-session sagde Google-medarbejder Terence Zhang følgende:

”Gemini Nano kommer ikke til Pixel 8 på grund af nogle hardwarebegrænsninger. Det er i øjeblikket på Pixel 8 Pro og for nylig tilgængelig på Samsung S24-familien. Det vil komme til flere high-end enheder i den nærmeste fremtid.”

Det vil altså sige, at Googles nyeste topmodel ikke kan køre Googles seneste AI-sprogmodel, til trods for at Google markedsfører telefonerne som de måske mest AI-fokuserede telefoner på markedet.

Læs også: Google Pixel 8 kåret til den bedste smartphone

Gemini Nano er udviklet til smartphones – men ikke Pixel 8

AI-sprogmodellen Gemini kommer flere varianter, og den mindste, Nano, er ellers designet specifikt til at køre på smartphones. Men bare ikke Google Pixel 8.

Det kan undre, da det er Google selv, der har designet både telefon, chip og AI-model.

Mere forvirrende bliver det, at Gemini Nano kan køre på Google Pixel 8 Pro, men ikke Pixel 8 på grund af ”hardwarebegrænsninger”. Det store spørgsmål er så, hvilke begrænsninger det er.

De to telefoner har præcis den samme Google Tensor SoC. De kører den samme Android-software. De største forskelle mellem de to telefoner er skærmstørrelsen (6,2 tommer i Pixel 8 og 6,7 tommer i Pixel 8 Pro), batteristørrelse, en anden kamerapakke og 8 GB RAM i Pixel 8 og 12 GB i Pixel 8 Pro.

Er manglende RAM årsagen?

Forskellen i RAM er umiddelbart den eneste hardwareforskel, der kan skabe en resultere i, at Pixel 8 ikke er egnet. Men omvendt kører Gemini Nano også på Galaxy S24-serien, hvor basismodellen har 8 GB RAM. Hvis RAM var problemet, ville det betyde, at Samsung-telefoner på en eller anden måde er mere RAM-effektive end Pixel-telefoner.

Skyldes det, at Tensor 3-chippen i Pixel 8 Pro og Pixel 8 Tensor 3 alligevel ikke er helt ens, er det nogle forskelle, der ikke fremgår af specifikationerne.

Læs også: AI reducerer storbanks manuelle arbejde med næsten 90 %