OpenAI og Meta på vej med AI, der kan ræsonnere

Både Meta og OpenAI er på vej med hver deres AI-modeller, der angiveligt er et stort skridt på vejen mod AGI - kunstig intelligens på menneskeniveau.

OpenAI og Meta på vej med AI, der kan ræsonnere

OpenAI og Meta er på nippet til at udgive de næste versioner af deres respektive AI-modeller, som angiveligt vil være i stand til at ræsonnere og planlægge, skriver Financial Times. Som med enhver hype, der kommer fra de store techgiganter, bør man tage sådanne udmeldinger med et gran salt.

Der nemlig ingen præcis tidslinje for, hvornår AI-løsningerne udrulles. Ifølge avisen har OpenAI indikeret, at deres næste AI-model, som sandsynligvis vil blive kaldt GPT-5, kommer “snart”.

Meta forventer imidlertid, at selskabets Llama 3-model bliver introduceret i de kommende uger.

“Vi arbejder hårdt på at finde ud af, hvordan vi får disse modeller til ikke bare at tale, men rent faktisk at ræsonnere, at planlægge, at have hukommelse,” siger Joelle Pineau, der er Metas vicepræsident for AI-forskning, til Financial Times.

Se også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

Et skridt på vej mod AGI

Hvis man skal tro på begge selskabers påstande – og det er et stort “hvis” – kan begge AI-modeller være et stort skridt i retning af generel kunstig intelligens (AGI). Det kaldes også stærk kunstig intelligens eller kunstig intelligens på menneskeniveau.

AGI er et fremtidigt teknologisk gennembrud, som techverdenen ser frem til med lige dele spænding og frygt, da sådanne AI-modeller siges at have menneskelignende eller endda overmenneskelig kognition.

Brad Lightcap, der er Chief Operating Officer hos OpenAI, siger til Financial Times, at “vi vil begynde at se AI, der kan påtage sig mere komplekse opgaver på en mere sofistikeret måde.”

“Jeg tror, vi kun lige er begyndt at kradse i overfladen af den evne, som disse modeller har til at ræsonnere,” tilføjer han.

Med den kommende Llama 3-sprogmodel sigter Meta efter at integrere en mere kraftfuld version af sin AI-assistent i både WhatsApp og i selskabets augmented reality Ray-Ban-briller, lyder det.

OpenAI’s planer for GPT-5 er mindre klare.

“Jeg tror, at vi med tiden vil se modellerne gå i retning af længere og mere komplekse opgaver. Og det kræver implicit en forbedring af deres evne til at ræsonnere,” siger Brad Lightcap fra OpenAI.

Se også: Musk: AI er klogere end mennesker allerede i 2025

AGI kommer måske … på et tidspunkt

Sidste sommer hævdede forskere hos Microsoft, at GPT-4, som på det tidspunkt kun lige var blevet frigivet, viste “antydninger” af AGI.

OpenAI’s direktør, Sam Altman, har længe talt åbent om virksomhedens bestræbelser på at nå AGI. Hos Meta har direktør Mark Zuckerberg gjort det klart, at skabelsen af AGI er den drivende vision bag de massive investeringer i AI.

Forskning har antydet, at beviser for et AGI-gennembrud ikke er andet end et “fatamorgana” eller en illusion. Generelt er der meget skepsis omkring idéen – måske nu mere end nogensinde. På et tidspunkt kan AI-modeller simpelthen løbe tør for data at træne på.

Andre eksperter, herunder AI’s ”Godfather” Geoffrey Hinton, forventer derimod AGI allerede inden for de næste par år. Elon Musk har for nylig også meldt ud, at han forventer, at AI er klogere end mennesker allerede i 2025.

De seneste oplysninger fra Meta og OpenAI lyder mest som et forsøg på at skabe hype om udviklingen af deres kommende AI-løsninger. Det er dog, som om der ikke ligefrem mangler hype inden for AI for tiden. It-giganterne kæmper en hård kamp om at opgradere datacentre med ny hardware til at træne AI-modeller med mere data end nogensinde før – noget der bruger enorme mængder af energi.

Se også: AI forbruger lige så meget strøm som Danmark om året