Sådan vil AI revolutionere sundhedsvæsnet

Sundhedsvæsenet står over for alvorlige udfordringer i fremtiden pga. mangel på arbejdskraft - AI kan få stor betydning for udviklingen.

Sådan vil AI revolutionere sundhedsvæsnet

AI findes på alle niveauer inden for sundhedsvæsenet – lige fra akuthjælp til langtidsbehandling inden for terapi og prædiktiv behandling. Nogle taler ligefrem om, at AI er begyndt at udføre mirakler inden for sundhedsområdet, og det handler ikke kun om at kunne afkode lægernes kragetæer.

Sammenlignet med vores digitale modparter, er menneskelige analyser for eksempel langsomme og subjektive. Mennesker kan ikke regne hurtigere, end hjernen tillader, og vores konklusioner er påvirket af en masse ikke-videnskabelig forudindtagethed. Inden for medicin kan hastighed og nøjagtighed, eller mangel på samme, være forskel på liv og død.

AI-systemer arbejder derimod hurtigere og leverer objektive analyser, og det har fået stor betydning inden for sundhedssektoren – eller vil i hvert fald få det.

AI giver ikke flere ansatte men kan give bedre behandling

AI vil ikke i sig selv sikre flere af de såkaldte “varme hænder” i sundhedsvæsenet, altså flere ansatte, men den vil kunne hjælpe med mere præcis og korrekt behandling på kortere tid, hvilket vil kunne afhjælpe antallet af indlæggelser.

Blandt AI-redskaberne i sundhedsverden finder vi:

  1. Machine Learning (ML)—behandle store mængder data og bruge resultatet til at træffe beslutninger
  2. Deep Learning (DL)—en form for ML der bruger et artificielt neuralt netværk til at lære gennem ultrahurtigt trial and error
  3. Natural Language Processing (NLP) — forstå og tolke menneskelig tale til at informere om behandlingsmuligheder
  4. Kombinationen har stor indflydelse på sundhedssektoren

Se også: Hvad kan man bruge kunstig intelligens til?

1. Analysere oceaner af patientdata

På samme måde som at selskaber har kæmpet med at standardisere data fra mange forskellige kilder, har folk i sundhedssektoren kæmpet med at forene mange forskellige former for patientdata. Baggrundsdokumenter, medicinsk historie, behandlingsrapporter og tilmed data fra wearables som Apple Watche kommer i forskellig form og findes forskellige steder. Det er mennesker ikke så gode til.

Men AI er mægtig god til det. På samme måde som at selskaber har redskaber til at trække data ud fra mange kilder og gemme det i fælles datalagrer, kan AI nu gøre det samme med patientdata fra mange forskellige kilder.

Mere detaljeret indsigt giver bedre behandling. AI patientanalyse giver desuden bedre prædiktiv behandling, optimeret strålebehandling af cancer, bedre prognoser for nyresygdomme med mere.

2. Hurtigere udvikling af medicin

Medicin virker på molekyleniveau. Eksterne molekyler som Xanax interagerer med interne molekyler som neuroner for at forhindre en sygdom i noget eller behandle den.

AI kan analysere millioner og atter millioner af molekylære interaktioner. Derefter bruger den resultaterne til at forudsige hvilken medicin, der har bedst potentiale for at behandle forskellige sygdomme. Menneskelige forskere ville være nødt til at gøre en stor del af forarbejdet manuelt, hvilket er en dyr historie. Dette har allerede været med at til gøre udviklingen af vigtig medicin meget hurtigere.

Et eksempel er behandlingen mod Evola, som forskere udviklede i 2015.

Se også: Må AI bestemme over liv og død i sundhedsvæsenet?

3. Hurtigere analyse uden partiskhed

Det er ikke alle uligheder, der er resultatet af partiskhed, men visse er. Algoritmerne bag AI-analyser kan være programmerede til at ekskludere al kulturel partiskhed, som mennesker ikke kan se sig fri for.

Det kan betyde mere nøjagtig information, mere ensartet behandling og udjævning af sundhedsvæsnet på tværs af racer, etniske grupper og køn. Det kræver dog, at AI-systemerne bliver fodret med upartisk information og viden, noget man ikke bare kan tage for givet sker automatisk.

4. Hjælp ved nødopkald og -behandling

AI kan nu lytte med på nødopkald. Den analyserer både det, patienterne siger, og hvordan de siger det, og sammenligner straks informationen med en bank af tidligere data.

Hvis en patient ringer om smerter i brystet og udviser talemønstre, der er almindelige for personer med hjertestop, kan AI’en sende akuthjælp af sted til patienten, inden tilstanden forværres. I tilfældet med hjertestop er det en rigtig positiv ting, da det kun tager ti minutter, inden et hjertestop kan få fatale følger.

Akuthjælpen kommer også i form af AI-udstyrede enheder. Tidligere i år blev en drone med en hjertestarter sendt af sted til en svensk mand, der var faldet sammen med hjertestop, mens han ryddede sne fra sin indkørsel. Dronen kom frem inden ambulancen og gjorde muligt for en lokal læge at redde mandens liv.

 

Det sidste nye om emnet

Her får du den kronologiske fortsættelse i historien og anvisning til absolut seneste nyt om temaet. Daniel Søgaard Hald fulgte op på sagen. 27/10/2022 gik vi et spadestik dybere og bragte fortællingen Test og anmeldelse af Audi e-tron GTKlik her og læs videre.. Du kan læse absolut seneste nyt her.