Vi frygter, at AI er ude efter vores job – mange ledere er med på idéen

Mange medarbejdere frygter, at de kan blive erstattet af AI. Samtidig ser mange ledere AI som en mulighed for at spare lønkroner.

Vi frygter, at AI er ude efter vores job – mange ledere er med på idéen

Ny undersøgelse afslører, at næsten halvdelen af alle ledere vil erstatte medarbejdere med AI og bruge teknologien til at reducere lønningerne

Mange virksomheder gør meget ud af at berolige medarbejdere og forsikrer, at AI ikke skal overtage deres jobs. Men virksomheden Beautiful.ai, som står bag AI-baseret præsentationssoftware til arbejdspladser, har lavet en undersøgelse blandt 3.000 ledere.

Den er er dog ikke helt beroligende: I undersøgelsen svarede 41 procent af lederne, at de håber at kunne erstatte medarbejdere med billigere AI-værktøjer i 2024.

Det lyder voldsomt, men der er ingen tvivl om, at nogle jobs bliver overtaget af AI. En amerikansk rapport fra september 2023 har forudsagt, at teknologien vil erstatte over 2 millioner amerikanske job inden 2030, mens en tidligere undersøgelse slår fast, at generativ AI kan påvirke 300 millioner jobs globalt.

Læs også: Tilliden til AI-selskaberne falder som aldrig før

Økonomiske fordele for virksomheder

Når lederne skal svare på, hvorfor de gerne erstatter mennesker med AI, er svarene ofte baseret på økonomiske hensyn: 48 procent af lederne oplyser, at deres virksomheder vil opnå økonomiske fordele ved at erstatte et antal medarbejdere med AI-værktøjer.

40 procent mener, at nogle medarbejdere kan erstattes af AI-værktøjer, og at teamet vil fungere godt uden dem. 45 procent ser AI som en mulighed for at reducere medarbejdernes lønninger, fordi der er brug for mindre menneskedrevet arbejde. Til sidst oplyser 12 procent, at de bruger AI i håb om at skære ned og spare penge på medarbejdernes lønninger.

Og lederne er godt klar over, at de ikke er de eneste, der tænker på at erstatte medarbejdere med AI. Ifølge undersøgelsen frygter 50 procent af lederne selv, at de kan blive erstattet af AI-værktøjer.

I teorien kan vi på et tidspunkt have hele virksomheder, der blot er drevet af AI. Til gengæld kan vi så få masser af tid til at dyrke både vores familie og hobbyer.

Læs også: EU vedtager verdens første lov om kunstig intelligens