Android 5.1 – her er alle ændringer

Hvad har Google fundet på af nye, spændende ændringer i Android 5.1 Lollipop? Få svaret i denne foreløbige oversigt.

Android 5.1 – her er alle ændringer

Ved større versionskift som fra Android 5.0 til 5.1, som blev offentliggjort for tre dage siden, gemmer der sig altid et hav af ændringer – nogle større end andre.

Vi tager her et kig på alle nye funktioner og ændringer, der er kommet i Android 5.1, som vi kender til indtil videre. Med hele 14.686 ændringer i Android-koden er der masser af nye ting af dykke ned i. Vi lægger ud med, hvad Google selv har fremhævet i sit eget blogindlæg.

Sikrere i tilfælde af tyveri

Android Enhedsadministrator er en funktion til alle Android-smartphones og -tablets, som har en tilknyttet Google-konto. Her kan du spore din enhed, hvis den er forsvundet eller stjålet. Den funktion er nu forbedret, således at den forbliver aktiv, hvis du foretager en fabriksgendannelse. Det bliver dermed væsentligt sværere for en tyv at tage din stjålne Android-enhed i brug uden at blive opdaget.

Læs også: Sony: Lollipop-udrulning starter næste uge

Samtidig aktiveres Android Enhedsadministrator-funktionen nu også som standard. Det har ikke været tilfældet førhen, men nu er det altså med version 5.1 lidt sikrere at have en Android-enhed.

Understøttelse for to SIM-kort

Denne funktion er ikke så aktuel på det europæiske marked, men i andre dele af verden er det mere normalt at have to SIM-kort i brug og dermed en smartphone, der understøtter dual-SIM. Android understøtter nu dette ud af boksen, så de øvrige producenter ikke skal bruge tid og ressourcer på at implementere det selv.

Med dual-SIM-funktionen kan du også tildele dine SIM-kort hver sit farvetema, som går igen, når du ringer til andre og modtager opkald som demonstreret i videoen herunder.

Dual SIM
Til venstre: Tildel et SIM-kort en farve.
I midten og til højre: To af farvetemaerne.

Opkaldssamtaler i krystalklar kvalitet

Google har også lagt stor vægt på introduktionen af HD Voice, som er en teknologi, der forøger lydkvaliteten under telefonsamtaler markant. Den forbedrede samtalekvalitet kan dog først opnås, såfremt begge ender i samtalen og teleselskaberne imellem understøtter teknologien. Hvis samtalen foregår i HD Voice-kvalitet, indikeres det med et lille ikon på opkaldsskærmen.

HD Voice
HD-ikonet over navn og telefonnummer indikerer den bedre kvalitet.

Ret i Wi-Fi og Bluetooth i “hurtige indstillinger”

Nu kan du foretage ændringer i din WiFi- og Bluetooth-forbindelse nemmere og hurtigere end nogensinde. Det foregår i ”hurtige indstillinger”-panelet ved notifikationerne. Det betyder, at du ikke forlader din nuværende side, mens du tilslutter eller frakobler en anden netværksforbindelse.

Læs også: Billige Sony-mobiler får ikke Lollipop-opdatering

Det er disse 4 top-features, som Google selv har annonceret, men der gemmer sig mange, mange flere ændringer i 5.1, som vi nu tager et kig på.

Android 5.1 WIfi quick settings
Nu kan du skifte WiFi- og Bluetooth-netværk endnu hurtigere  i “hurtige indstillinger”-panelet.

Rettelse af stor memory leak-fejl

Et stort problem for ejere af Nexus-enheder fra Google har været et problem, der går under navnet memory leak. Det vil sige, at Android-enheden gennem flere timers brug opbygger et enormt forbrug af RAM, som ellers bør være frigivet. Det sløver din smartphone og tablet voldsomt meget ned og forringer den generelle brugeroplevelse.

I Android 5.1-koden er der foretaget omkring 40 fejlrettelser af dette memory leak-problem rundt omkring i Android-styresystemet. Derfor kører det hele også langt mere flydende end Android 5.0 har gjort på disse enheder.

Omrokeringer i Status-siden

Inde i indstillinger på en Android-enhed kan du klikke på Status-sektionen for at se en masse informationer om dit SIM-kort, netværk og andre forbindelser. Der er nu ryddet lidt op på denne side. Alle informationer om SIM-kortet og IMEI-nummeret har nu fået en selvstændig side, så det hele er mere overskueligt.

Android - indstillinger srcset="https://mobilsiden.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/01/22153626/201503128416.jpg 670w, https://mobilsiden.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/01/22153626/201503128416-630x363.jpg 630w, https://mobilsiden.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/01/22153626/201503128416-365x210.jpg 365w" sizes="(max-width: 670px) 100vw, 670px" /><figcaption id="caption-attachment-43771" class="wp-caption-text">status’ /><strong>Til venstre og i midten:</strong> Android 5.1 med ”SIM-status” og IMEI-oplysninger for sig selv<br />
<strong>Til højre:</strong> Android 5.0.</figcaption></figure>
<h2 id="7-nye-systemikoner-med-material-design-look">Nye systemikoner med Material Design-look</h2>
<p>Der er stadig små elementer i Lollipop, der ikke har fået Material Design-kærligheden at føle. Material Design er Google’s nye designsprog, der introducerer et væsentligt anderledes design end hvad der førhen er set på Android.</p>
<p><strong>Læs også: <a href="http://www.mobilsiden.dk/nyheder/lollipop-er-fortsat-under-langsom-udbredelse,lid.34044/">Lollipop er fortsat under langsom udbredelse</a></strong></p>
<p>Flere Android-ikoner er nu opdateret til at passe til dette designsprog: Blandt andet Android-figuren, der bruges til at vise APK-filer (pakkefiler) og Android Beam-systemappen. Du kan se flere af de nye ikoner i Indstillinger » Apps » Alle.</p>
<figure id="attachment_43772" aria-describedby="caption-attachment-43772" style="width: 670px" class="wp-caption alignnone"><img class="size-full wp-image-43772" src="https://new.mobilsiden.dk/wp-content/uploads/2020/01/201503128417.jpg" width="670" alt=
Til venstre: Android 5.1 med de nye Material Design-ikoner.
Til højre: Android 5.0 med de gamle ikoner.

Undgå automatisk at forbinde til dårlige netværk

Det er ikke ualmindeligt at forbinde til åbne Wi-Fi-netværk på offentlige områder, der umiddelbart har en fin dækning, men som af flere årsager ikke har en funktionel internetadgang.

Hvis du før har været tilsluttet et Wi-Fi-netværk, hvor det har virket, men som du på et senere tidspunkt ikke har nogen funktionel forbindelse gennem, vil Android nu lade være med automatisk at forbinde til dette igen. Kort fortalt: Du slipper uden om alle Wi-Fi-forbindelserne, der ikke har internetadgang.

Android dårlige Wifi-forbindelser
Der bliver på billedet ikke længere automatisk forbundet til COPA-netværket i Android 5.1.

Ingen afbrydelser indtil næste alarm

En ny tilføjelse til Android’s prioritetssystem af notifikationer gør det muligt at sætte enheden i ”Prioritet” og ”Ingen”, indtil en aktiveret alarm ringer på et senere tidspunkt. Du kan i forvejen vælge en notifikationstilstand i x antal minutter/timer og indtil en angivet nedetid i indstillinger udløber, men nu har du denne ekstra mulighed.

Et kritikpunkt fra mange har været, at LED-lampen på de enheder, der har sådan en, deaktiveres i de to tilstande, ”Ingen” og ”Prioritet”, men det er fikset nu, således at den virker i alle tilstande.

Android prioritetssystem
Til venstre og i midten: Android 5.1 med mulighed for Indtil næste alarm og Indtil nedetiden ophører.
Til hojre: Android 5.0 med ingen af de to førnævnte.

Ny guide til fastgørelse af skærm

I Android 5.0 introducerede Google fastgørelse af skærmen, så du trygt kan lade andre bruge din telefon i en fastgjort app. Man kan først bruge andre dele af telefonen, når man samtidig holder to af navigationstasterne nede i et sekunds tid for at frigøre skærmen igen.

Læs også: Google lancerer officielt Android For Work

Første gang man aktiverer dette, guides man igennem funktionen. Denne guide er nu blevet opdateret til en mere brugervenlig og lettere forståelig udgave – selvfølgelig i Material Design.

Android - fastgør app
Til venstre: Android 5.1 med ny guide i Material Design.
Til højre: Android 5.0 med den gamle og knap så brugervenlige guide.

Ændrede swipe-bevægelser flere steder

Google har foretaget et par små ændringer i de swipe-bevægelser, du kan lave flere steder.

Den første ændring finder sted i ”hurtige indstillinger”-panelet, som du finder ovenover notifikationerne. I Android 5.0 skal du på låseskærmen swipe op to gange for at få panelet væk igen og komme tilbage til låseskærmen. Det er nu lidt nemmere, da det kun kræver et enkelt swipe i 5.1, samtidig med enheden låses op, hvis du ingen skærmsikkerhed har aktiveret.

Den anden ændring er en tilføjelse til de swipe-bevægelser, du kan foretage i de hvide notifikationer, der popper op øverst på skærmen. I Android 5.0 har du mulighed for at vente, indtil notifikationen selv forsvinder (hvilket er et irritationsmoment for flere), trykke på den for at åbne appen eller swipe den til siden for at fjerne notifikationen både fra skærmen og fra notifikationspanelet.

Læs også: Det betyder Lollipop for driftstiden

I Android 5.1 kan du nu også swipe op for at fjerne notifikationen fra det, du er i gang med, men stadig lade den ligge i notifikationspanelet, så du kan kigge på den, når du selv vil.

Nye animationer og mere ”hurtige indstillinger”-nyt

Google har kun dækket en lille del af de nyheder, der ligger i ”hurtige indstillinger”-panelet. To andre nyheder er også, at der nu er kommet små animationer i flere af ikonerne, når du foretager noget i panelet. Disse animationer er en del af Material Design-brugerfladen i Lollipop.

Du kan nu også klikke på titlen til nogle af ikonerne i panelet, hvorved du får en popup om, at du kan fjerne dem. Det gælder kun for de dynamiske felter, som blandt andet er WiFi-hotspot, Bluetooth-hotspot og indstillingen for negative farver.

Også appen fra Google, der hedder Ur, har fået nyt animationer som en del af Material Design. De optræder i ikonerne hver gang du swiper mellem de 4 sektioner i appen.

Multivinduer-funktion kan være på vej

Nogle nysgerrige brugere har kigget ændringerne igennem i Android-koden, og der er flere ændringer, der lægger op til en multi window-funktion.

I ændringen er der en forklarende tekst, hvori der noget kryptisk står:
”Udsæt tryk uden for stak indtil multivinduer. Tryk uden for stakafgrænsningen forårsagede den nuværende app i at miste fokus. Dette førte til timeouts, der venter på at appen svarer. Deaktivering for genkendelsen af tryk holder fokusset fra at ændre sig. Det vil være genaktiveret for multivinduer”.

Det er umiddelbart ikke noget, der giver særlig meget mening, men det indikerer, at Google rent faktisk eksperimenterer med en løsning for at have flere vinduer kørende på en og samme skærm. Hvordan det helt præcist ender med at tage sig ud, vides endnu ikke.

Lydstyrkeknapperne skruer op og ned i tilhørende app

Hvis du befinder dig i en alarmapp, lægger Android nu mærke til dette og skruer i stedet op og ned for alarmstyrken. Det fungerer altså nu på samme måde som at medielydstyrken ændres i stedet for ringelydstyrken, mens du hører musik.

Samtidig er der kommet et lille ikon til højre for volumelinjen, der giver dig hurtig adgang til prioriteringssystemet af lyd og notifikationer.

Historien forstsætter

Historien slutter ikke her. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. Allerede d. 11/3/2015 fulgte vi op med et indlæg med tematikken Flere billeder af LG G4 dukker op – Du kan læse den her. Vi følger op på emnet. Se seneste nyt her.