Android-mobiler sladrer om dig næsten gange 10 oftere end iPhones

Undersøgelse: En Android-mobil, som er i standby, sender data om dig til Googles servere næsten 10 gange oftere end iPhones sender data til Apples servere.

Android-mobiler sladrer om dig næsten gange 10 oftere end iPhones

Google har været ramt af en bølge af kritik for firmaets enorme indsamling af data om brugere, som anvender Googles tjenester og mobiler med Android-styresystemet.

Associated Press afslørede for nyligt, at Google indsamler placeringssdata om brugere, selv om man har slået funktionen ”placeringshistorik” fra i indstillingerne i Google-appen.

Læs også: Facebook indsamler dine data, selv når du er logget ud

Nu følger Douglas C. Schmidt, som er professor i datalogi ved Vanderbilt University, op med en kortlægning af Googles dataindsamling, som han har sammenlignet med Apples. Undersøgelsen er blevet offentliggjort i samarbejde med foreningen Digital Content Next. Undersøgelsen kan du læse her (åbner i en PDF).

Google
Billedet her viser, hvordan Googles forskellige dataindsamlingstjenester fungerer. Foto: Douglas C. Schmidt

Douglas C. Schmidts undersøgelse viser, at Android-smartphones, mens de er i standby, indsamler næsten 10 gange så mange data til Google i forhold til hvor mange data iPhones indsamler til Apple – også mens de er i standby.

Ifølge undersøgelsen kommunikerede en Android-mobil med Chrome-browseren kørende i baggrunden med Googles servere 340 gange i løbet af en periode på 24 timer, mens telefonen var i standby – altså havde skærmen slukket. Det vil sige, at der kommunikeres 14 gange i timen. Af de 340 gange blev der sendt placeringsdata i 35 procent af tilfældene.

Til sammenligning kunne Google slet ikke indsamle nogle data om iPhone-brugere via Chrome-browseren til iOS, mens en iPhone er i standby. Det tillader Apple nemlig ikke.

Undersøgelsen viser også, at en Android-mobil med Chrome-browseren kørende i baggrunden foretager næsten 50 gange så mange dataanmodninger i timen som en iPhone, der kører med Safari. Derudover kommunikerer en Android-mobil næsten 10 gange så meget med Googles servere som en iPhone kommunikerer med Apples servere, viser undersøgelsen – og det er vel at mærke uden at der foregår nogen som helst form for interaktion med brugeren.

Google indsamler sine data anonymt, lyder det, men fordi Google selv ejer annoncenetværk som Google AdWorks, AdMob og DoubleClick, kan de anonyme data om appforbrug og besøgte websites parres sammen med brugeres rigtige Google-identiteter ved også at identificere informationer om enhederne, som sendes til Googles servere.

Der er altså umiddelbart ganske store forskelle på, hvor mange data der indsamles om dig alt efter om du bruger en Android-mobil eller en iPhone. De seneste år synes Google og Apple da også at være gået i hver sin retning, når det kommer til indsamling af data. Google lever udelukkende af indsamling af data og bruger i allerhøjeste grad Android-styresystemet som et værktøj til at levere sine forskellige tjenester. Modsat har Apple forsøgt at mindske indsamlingen af data i eksempelvis Apple Maps, så selv Apple ikke er i stand til at spore en iPhone-brugers rejse fra a til b.