Apple iOS 11 – her er de største nyheder

Nyt look, nye funktioner og avanceret teknologi - iOS 11 er grundig overhaling til Apples iPhones, iPads og iPods.

Apple iOS 11 – her er de største nyheder

Som sædvanlig, var Apples nyeste version af mobilstyresystemet iOS 11 en af de helt store nyheder ved dette års WWDC udviklermesse i Californien.

Her fremviste techgiganten hvilke features iPhones, iPads og iPods vil få, når iOS 11 udkommer til efteråret. Og i denne årgang er nyhederne mangfoldige: nyt interface, nyt maskinrum samt markant forbedringer til mange af Apples apps som beskeder, kameraet og kort.

Se også:  Apple HomePod: en snedig Siri-styret højtaler

iOS 11
Foto: apple.com

Nyt interface

Mest iøjnefaldende nyhed bliver kontrolcentret som nu er komprimeret til en enkel fane, hvorfra alle de vigtigste funktioner kan tilgås. Ved at presse yderligere på den enkelte elementer med 3D Touch får du adgang til ekstra funktioner – eksempelvis giver et fast tryk på Wi-Fi eller Bluetooth ikonet direkte adgang til deres respektive indstillingsmenu.

Selve låseskærmen og notifikationsskærmen er også slået sammen i iOS 11. Et svirp nedad bringer altså låseskærmen frem sammen med de vigtigste notifikationer. Skal du have fat i dine widgets kan du svirpe opad eller fra venstre.

Forstyr ikke funktionen er udvidet med en køreindstilling hvor enheden automatisk registrerer, når du kører og slår en ’Forstyr ikke under kørslen’ til. Dette kan dog slås fra, hvis du er passager. Med funktionen slået til, kan du få telefonen til at give et autosvar til din (ikke VIP) kontakter, om at du ikke er tilgængelig i øjeblikket. Displayet på mobilen vil samtidig holde sig slukket medmindre navigationen er slået til.

Apples App Store får samtidig en større overhaling, så det nu bliver enklere at finde nye apps til ens iOS-enheder.

iOS 11
Foto: apple.com

Siri med nye talegaver

Siri kan ikke løbe fra, at den er en digital assistent på grund af hans/hendes maskinelle udtalelse af ord og fraser. Det vil ændre sig med iOS 11, hvor Siri vil blive bedre til at justere sit tonefald, stemmeleje, tryksætninger og talehastighed til at blive markant bedre til at lyde menneskelig.

I første omgang vil Siris forbedrede talesyntese udkomme i 21 sprog fordelt på 36 lande, hvorvidt dansk bliver et af de sprog, Siri bliver mere flydende i, vides endnu ikke.

Siri bliver samtidig bedre til at håndtere spørgsmål/svar dialog, hvor den kan se hvilken kontekst du befinder dig for at give dig det mest brugbare svar. Har du eksempelvis lige været inde i Safarie eller News og se efter restauranter vil Siri have det in mente i dine kommende søgninger.

Siri vil også blive mere anvendelig mens du rejser med en indbygget tolkefunktion som kan tage engelske udtryk og oversætte dem til bl.a. til kinesisk, fransk, tysk, italiensk og spansk.

Læs også:  Apple lancerer større, stærkere iPad Pro 10.5 og Pro 12.9

Avancerede funktioner i Kamera og Fotos

Med iOS 11 kan du nu tage Portræt-billeder med optisk billedstabilisering, True Tone-blitz og HDR, hvilket bidrager med bedre resultater selv i under svære lysforhold.

Live Photos får nye effekter så du kan loope sekvenser i dine animerede fotos eller simulere en lang lukkertid hvor f.eks røg eller rindende vand får et mere naturtro look.

Maskinlæringen i dit galleri bliver også bedre så den nu bedre kan ordne og indeksere dine billeder og genereres Minder, hvor temaopdelte videoklip fra dit liv kreeres

Med iOS 11 præsenterer Apple en HEVC-teknologien – en mere pladseffektiv algoritme der gør at dine billeder fylder væsentligt mindre. Formatet er dog regnetungt, hvorfor den kun fungerer med iPhone 7 og iPhone 7 Plus i første omgang.

iOS 11
Foto: apple.com

Produktive nyheder

På selskabets iPads bliver multitasking forenklet med en Dock hvorfra du kan få kvikadgang til de apps og dokumenter du benytter dig mest af.

En ny Arkiver-app holder samtidig dine dokumenter samlet ét sted, uanset om man filerne er gemt lokalt, i iCloud’en eller hos andre udbydere såsom OneDrive, Dropbox eller lignende.

Træk og anbring er samtidig tilgængelig i hele systemet, hvilket gør det lettere end nogensinde at flytte billeder og tekst.

Apple Pencil får samtidig flere funktioner med iPad gennem understøttelse af integreret tegning og med en ny funktion der gør det muligt at tilgå Note-appen direkte fra låseskærmen.

Se også:  Macbook og MacBook Pro opdateret over hele linjen

iOS 11
Foto: apple.com

Bedre kort, musik og beskeder

Apples kort er beriget med ny funktionalitet der gør det muligt at finde vej i større bygninger såsom udvalgte storcentre og lufthavne.

Når du bruger app’en til navigation vil du samtidig få opdaterede info mo hastighedsbegrænsninger samt bedre navigation til den rette vejbane på motorveje og større færdselsårer.

Musik app’en bliver udvidet med en vennefunktion, hvor du på enkel vis kan skabe en profil som venner kan følge for at se din favoritmusik.

Beskeder får også en overhaling, da de nu synkroniseres over skyen på tværs af enheder. Din beskedhistorik er nu delt på tværs af enheder og du slipper altså for en skulle udføre en fuld backup af din beskeder når du skifter iOS-enhed.

Der kan også foretages mere indenfor Besked-app’en, med en ny mulighed for mobiloverførsel af penge og en dedikeret App Store til udvidelser.

iOS 11
Foto: apple.com

Nyt i maskinrummet

I det tekniske maskinrum byder iOS 11 på nye funktioner som giver nye funktionaliteter og bedre ydelse.

NFC-chippen i Apples iPhones kan nu tilgås af tredjepartsudviklere og kan derfor benyttes til andre opgaver end Apple Pay. Det er dog endnu uvist, hvorvidt det betyder at eksempelvis NFC-parring med bluetooth enheder fremover bliver muligt.

iOS 11 bliver samtidigt et rent 64-bit styresystem, hvilket giver performancefordele sammen med et nyt filhåndteringssystem. Samtidig betyder det at supporten for aldrende 32-bits applikationer og enheder ryger.

Udkommer til efteråret

iOS 11 kan allerede afprøves i dag i sin betaversion og får sin globale udrulning i efteråret – givetvis ifølge med selskabet forventede lancering af en eller flere nye iPhone-modeller.