Et mørkt tema sparer på mobilens batteri – se hvor meget

Mørke temaer er efterhånden alle vegne, men er i det udover udseendet? Her kan du se hvor meget batteri et mørkt tema sparer på mobilbatteriet.

Et mørkt tema sparer på mobilens batteri – se hvor meget

Det såkaldte “mørke tema” i styresystemer og apps er efterhånden blevet årets hotteste funktion. Både Apple og Google har fået implementeret det direkte i deres mobile styresystemer og i en lang række af deres indbyggede apps. Også de mest populære apps tilbyder nu eller meget snart det mørke tema.

Mørkt tema, nattilstand, dark mode, aftentilstand – mange navne har det fået. Men udover udseendet er der så fordele ved det? Om aftenen er det klart mere behageligt for øjnene og samtidig passer det bedre på mobilens batteri. 

Phonebuff har sammenlignet batteritiden på den normale hvide bagggrund mod den mørke på en iPhone og resultatet taler for sig selv. I testen har han brugt forskellige kendte apps med både den hvide og mørke baggrund, hvor der allerede efter to timer ses i forskel i batteriniveauet.

For en god ordens skyld skal det nævnes, at mørkt tema kun gør en forskel i batteriforbruget på telefoner, der har et OLED-display. Telefoner med LCD-display, som eksempelvis ASUS Zenfone 6, sparer altså ikke strøm ved at bruge det mørke tema.

De første to timer af testen foregik i beskedapps, herefter to timer med Twitter, to timer med Youtube og omkring to timer i Google Maps. Her resultatet:

Batteri dark mode
Efter fire timers brug er der 15 procents forskel på batteriet. Foto: Phonebuff

Det mørke tema sparer batteri

Begge telefoner blev testet med samme lysstyrrke i skærmen (200 nits):

  • 2 timer med beskeder: Mørk: 88% mod Lys: 83%
  • 2 timers twitter: Mørk: 72% mod Lys: 57%
  • 2 timers YouTube: Mørk: 43% mod Lys: 20%
  • ~2 timers Google Maps: Mørk: 30% mod Lys: 0% efter 1,5 time

Hele videoen kan ses lige her.

Så vil man gerne have et batteri, der holder lidt længere, så kan den mørke tilstand altså klart anbefales. Personligt er det en af de første ting jeg ændrer, når jeg skifter mobiltelefon – nok mest fordi jeg er mere til det mørke udseende. Bruger i lyst eller mørkt tema?