Mand ‘opfandt’ iPhone i 1992: Sagsøger Apple for 67 mia. kr.

En amerikansk mand har sagsøgt Apple for hele 67 mia. kroner, fordi han påstår, at han helt tilbage i 1992 opfandt den velkendte iPhone.

Mand ‘opfandt’ iPhone i 1992: Sagsøger Apple for 67 mia. kr.

Tilbage i 2007 re­vo­lu­tion­erede Steve Jobs mo­bil­ver­den­en med iPhone, men en større re­vo­lu­tion fandt sted 15 år tid­lig­ere i 1992.

I hvert fald hvis det står til en ameri­kansk mand ved navn Thomas S. Ross, der nu har sagsøgt Apple for intet mindre end $10 mia. eller hele 67 mia. danske kroner, fordi han påstår at have op­fundet iPhonen helt tilbage i 1992.

Læs også: Apple sagsøgt efter iOS 9 har gjort iPhone 4s u­brugelig

An­klag­en går ifølge The Telegraph på, at Apple har gjort brug af Thomas Ross’ design ved frem­stilling­en og salget af alle iPhones, iPods og iPads.

I 1992 søgte han om at få patenteret et design på en ’elek­tronisk læseenhed’ (ERD), som med lidt god vilje kan minde om en nutidig smartphone/tablet. Beskrivelsen lyder på, at det er en aflang, håndholdt gadget med en skærm.

iPhone
Patentansøgningen inkluderede også denne variant med to skærme. Foto: Telegraph.co.uk

Det viser sig dog, at hans patent aldrig blev endegyldigt godkendt og senere i 1995 annulleret, da han ikke betalte de nødvendige gebyrer for at få gennemført patentansøgningen.

Ikke desto mindre vil han tage kampen op med Apple i Florida Southern District Court, da han mener, at hans idé er blevet ’stjålet og udnyttet af Apples iPhones, iPods, iPads og andet”. Desuden lyder det i søgsmålet, at Apples enheder ’i overvejende grad er de samme som hans tekniske tegninger af ERD’en, og at Apples tredimensionelle plagierede enheder inkluderer det ikke-funktionsdygtigt æstetiske udseende og følelse”.

Læs også: Apple-patent kan forhindre dig i at fotografere

Foruden det enorme beløb på 67 mia. kroner kræver Thomas S. Ross også at få et ’rimeligt honorar’ i form af 1,5 % af Apples kommende salg, hvilket på blot et år kan snige sig op i omegnen af hele 23 mia. kroner om året som erstatning for ”stor og uoprettelig skade, der ikke fuldt ud kan kompenseres for eller måles i penge”.