Rygte: iPhones får 3D-laserkamera, USB-C og tre kameraer

Mediet Bloomberg har afsløret, hvilke nye features både 2019- og 2020-udgaverne af iPhones får. En af de største nyheder bliver et 3D-laserkamera.

Rygte: iPhones får 3D-laserkamera, USB-C og tre kameraer

Apple har tradition for at præsentere nye iPhones i september måned. Det betyder med andre ord, at det ikke er særlig længe siden vi fik de nyeste iPhones at se, og der er derfor lang tid til 2019-modellerne bliver en realitet.

Ikke desto mindre har finansmediet Bloomberg allerede fået fingrene i et væld af oplysninger om både dette års og næste iPhones.

Læs også: Dalende salg får Apple til at sænke priserne på iPhones

Gennem kilder bekendte med Apples planer oplyser Bloomberg, at Apple igen i år lancerer tre modeller: Henholdsvis efterfølgere til iPhone XS og XS Max, som har kodenavnene D42 og D43, og så en efterfølger til iPhone XR. En af nyhederne bliver, at efterfølgeren til iPhone XS Max som den eneste model bliver udstyret med tre bagkameraer.

Den tredje og nye sensor gør det muligt at fange et større synsfelt, ligesom den også kan zoome mere. Der må altså formodes at være tale om mere end 2x optisk zoom, som den nuværende iPhone XS Max er i stand til. Sensoren vil ifølge Bloomberg også have en højere opløsning end hidtil (mere end 12 megapixel), hvilket skulle gøre det muligt at reparere en video eller et foto, så man kan genskabe manglende dele af motivet, hvis man oprindeligt ikke fik det med i billedet eller videoen.

Der skulle også komme en forbedret udgave af Live Photos, så den nu gemmer seks sekunders video før og efter billeder er taget. Pt. gemmer den ”kun” tre sekunders video.

Derudover vil dette års iPhones komme med en opgraderet processor – formentlig en A13-processor. Ud over en opdateret Face ID-sensor vil der ikke være meget andet nyt, for designmæssigt kommer de til at blive identiske med de nuværende iPhones, forlyder det.

USB-C lightning port
Lightning-stikket til venstre menes at blive skrottet til fordel for USB-C-stikket. Foto: CNET

Dette års iPhones får måske USB-C-port

Der har i adskillige år floreret rygter om, at Apple før eller siden implementerer USB-C i sine iPhones og dermed sløjfer sin egen Lightning-port. Vi har dog endnu ikke set noget til et sådan skift, men Bloombergs kilder beretter nu, at Apple har testet flere udgaver af dette års iPhones med en USB-port i stedet for en Lightning-port. En klar fordel ved sådan et skift er, at Apples iPhones bliver kompatible med et utal af andre opladere og tilbehørsprodukter.

En stor ulempe for Apple må dog også være, at der formentlig ikke er lige så mange penge at tjene på tilbehørsprodukter, hvis Apples iPhones får en USB-C-port. Apple tjener nemlig styrtende på sin ”MFi”-ordning (Made for iPod), hvor producenter af tilbehør skal betale en andel til Apple for få adgang til visse funktioner i iOS-softwaren og for at kunne markedsføre produkterne som godkendte. USB-C er en standard, så det er tvivlsomt, om der er lige så gode muligheder for at tjene penge på den.

Apples vilje til at implementere USB-C-porte både på MacBook-computere og på de seneste iPad Pro-tablets er dog en tydelig indikation på hvilken retning Apple er på vej i. Spørgsmålet er så, om Apple tager skridtet allerede i år eller først næste år.

iPhone XI Max
Her ses en anden prototype af efterfølgeren til iPhone XS Max. Foto: Compareraja.in

Avanceret 3D-kamera i næste års iPhones

Ud over at der muligvis kommer en USB-port i 2020 sker der også andre store ting. Den største nyhed bliver et avanceret 3D-kamerasystem, som bliver implementeret på bagsiden af næste års iPhone.

Systemet er baseret på laserteknologi og fungerer som et 3D-kamera, der giver helt nye mulighed for AR (augmented reality). Lasersensoren kan scanne de omkringliggende omgivelser i en afstand på op til 4,6 meter væk fra enheden. Til sammenligning kan Apples TrueDepth-system, som sidder på fronten på de nuværende iPhones og iPad Pro, ’kun’ scanne brugerens ansigt i en afstand på mellem 25 til 50 centimeter.

Det var oprindeligt planen, at 3D-bagkameraet skulle implementeres i dette års iPhones, men teknologien når ifølge Bloomberg først at blive klar til næste års iPhones. Avisen mener dog at vide, at Apple lancerer teknologien på en iPad Pro først, hvilket vil ske i foråret 2020.

Læs også: Medie: Apple har to års forspring i 3D-genkendelse

Så hvad er planen med dette 3D-kamera? Apple ser er stort potentiale i AR – ifølge Bloomberg er der et større potentiale i AR end VR. Sensoren vil med andre ord give en endnu bedre AR-oplevelse i apps og spil, hvor virtuelle objekter bliver placeret endnu mere præcist oven på den ’virkelige verden’ set igennem telefonens kamera. Også ved fotografering kan sensoren være brugbar. Den kan nemlig hjælpe til bedre at fastslå dybdeniveauet, og Apple skulle også have været i dialog med Sony om at levere nye kamerasensorer til 2020-modellerne.

Ifølge finansmediet er 3D-kameraet også en forsmag på, hvad Apple vil præsentere i et AR-headset, som også menes at blive en realitet i 2020.