Samsung Galaxy S20 er lanceret – De første indtryk

Samsung har netop lanceret Galaxy 20-serien: Tre topmobiler med bedre kameraer, større batterier og klar til 5G. Her er vores første indtryk.

Samsung Galaxy S20 er lanceret – De første indtryk

Endelig blev det tid til nye Galaxy S-modeller fra Samsung. Den sydkoreanske elektronikgigants Galaxy S-serie går 10 år tilbage, hvilket bliver fejret med navngivningen af de nye modeller.

I 2010 udkom den første Galaxy S, der skulle være Samsungs modsvar til Apples iPhone 3G, der imponerede mange med en 4 tommer AMOLED-skærm, Exynos 3, 512 megabyte RAM og 1500 mAh batteri og endte med at blive solgt i over 25 milloner eksemplarer. I dag skal vi sige goddag til næste generation i serien, der springer fra S10 til S20. Vi nærmer os en fordobling i skærmstørrelsen fra den første Galaxy S, for den nye og fineste udgave af Galaxy S20, navngivet Ultra, sætter rekorder med en 6,9 tommer skærm. Der er mange spændende ting at dykke ned i på Samsung Galaxy S20, men vigtigst af alt: De kommer med 5G som standard og bliver derfor de første mobiler med 5G i Danmark, og dette vil få stor betydning for udrulningen af femte-generations mobilnetværket i Danmark.

Læs også: Priser og specifikationer på Samsung Galaxy S20

I artiklen her tager vi kig på Samsung Galaxy S20-modellerne, som vi fik lov at få et tidligt kig på. Der er altså tale om et første indtryk og ikke en færdig test og anmeldelse af Samsung Galaxy S20. Dette kommer senere.

Designet på Samsung Galaxy S20

De tre nye modeller har fået navnene Samsung Galaxy S20, s20+ og S20 Ultra. Ikke nok med at Samsung sprang direkte fra S10 til S20, så har de også introduceret et helt nyt efternavn til den største model. Spørger du os, så indikerer det at der her er tale om et gevaldigt ryk frem for Galaxy S-serien, og ikke mindst mobiltelefonen generelt. Men når man ser dem første gang, så er det ikke helt det indtryk man står tilbage. Der er nemlig ikke sket meget med udseendet.

Man er ikke i tvivl om at der er tale om en Galaxy S-model, der modsat Samsung Galaxy Note-serien, har holdt fast i et mere afrundet og “blødere” design. Personligt er jeg til det mere kantede design på Galaxy Note10+, men alle er ikke som mig. Det er aluminiumskant, glas på for- og bagside, store flotte skærme og kedelige sorte og grå farver – i hvert fald i S20+ og S20 Ultra. Væk er de vovede og lækre farver fra Note10-serien, medmindre man vælger den lille S20, som kommer i lyserød og blå.

Læs også: Der er forskel på 5G i de tre Samsung Galaxy S20

Nyt skærmformat

Samsung har denne gang kastet sig over et 20:9-skærmformat, hvilket i kombination med større skærme betyder det er blevet endnu sværere at enhåndsbetjene dem. Den store Ultra-model vejer voldsomme 220 gram og er med sine 166,9 x 76 x 8,8 mm en ordentlig krabat. Heldigvis er siderne på skærmen blevet markant mindre buede på alle tre modeller. Men en ekstrem lille kant omkring skærmen er der ikke længere behov for at bue skærmene lige så meget for at give illusionen om en rammefri skærm. Netop denne ændring tages imod med kyshånd og vil hjælpe på utilsigtede berøringer og også reducere mængden af genskær i skærmens sider.

På bagsiden finder man et nyt design på kameramodulet, der mest af alt minder om det Apple introducerede med iPhone 11. Den store kamerablok stikker længere ud end tidligere og med en placering i siden, så vipper den under brug på fx et bord. Der er altså ikke de store revolutioner at se på designet, der mest minder om en S10-form med en Note10-skærm. Alle tre modeller er blevet udstyret med Gorilla Glass 6 og en IP68-certificering til optimal beskyttelse mod slag, støv og væsker.

Læs også: Samsung har allerede selv afsløret Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20, Galaxy S20+ og Galaxy S20 Ultra. De nye store skærme med hole-punch.

Skærmen har fået 120 Hz

Samsung er endelig sprunget med på vognen med hurtigere opdateringshastighed i mobilskærmen. Og man kan roligt sige at de er gået all-in, for de er ikke gået fra 60 til 90 Hz, men helt til 120 hz. Skærmene er i traditionel Samsung-kvalitet: store, med minimal kant omkring og fantastiske at kigge på. Skærmstørrelserne ligger på 6.2″ på Galaxy S20, 6.7″ på Galaxy S20+ og hele 6.9″ på Galaxy S20 Ultra. De har alle den samme Dynamic AMOLED-skærm med hole-punch til frontkameraet og support for HDR10+.

Med 120 opdateringer i sekundet mødes man med en ekstremt flydende, og utroligt vanedannende, oplevelse. Det er tydeligt at Samsungs One UI er blevet tilpasset den højere opdateringshastighed, for animationerne er imponerende at se på. For dem der ikke tidligere har oplevet en skærm med mere end 60 Hz, så vil dette uden tvivl kunne mærkes. Desværre kan man ikke få både den fulde 2K-opløsning og 120 Hz-opdateringsfrekvens samtidig – formentlig fordi det vil tære på batteriet. Vil man skrue helt op for opløsning, så må man nøjes med 60 Hz.

Samsungs Galaxy S20 kommer med en nyere udgave af brugerfladen One UI, som allerede er blandt vores favorit Android-brugerflader. Det er version 2.1 mod nuværende 2.0 i fx Note10, formentlig for at tilpasse systemet til den hurtigere opdateringshastighed. Det er selvfølgelig stadig Android 10.

Det hele trækkes af Samsungs nye Exynos 990-chipset, der sammen med minimum 8 GB RAM og 128 GB lagerplads sørger for en flydende oplevelse, lige meget hvad man smider efter den. Men er det ikke nok, så kan man kaste sig ud i modellen med 12 GB RAM og 512 GB lagerplads. Alle tre modeller har desuden plads til MicroSD-hukommelseskort på op til 1TB.

5G er standard i Galaxy S20

Som den første mobiltelefonen herhjemme, så kommer Samsung Galaxy S20 med 5G – det gælder alle tre modeller. Vil man absolut have den billigeste model med 4G, så kan den købes ved udvalgte online forhandlere, men som udgangspunkt kommer de med 5G. Det betyder en højere pris og en funktion, som i en periode, kort som lang, vil være ubrugelig.

Når 5G bliver rullet ud til danskerne, så vil man kunne nyde en langt hurtigere hastighed på nettet, men det rammer sandsynligvis også batteriet – dog er batterier i år vokset gevaldigt. Indtil da kan man selvfølgelig benytte 4G-netværket. Skal man tro de seneste udmeldinger om udbyggelsen af 5G-netværket, så vil vi i løbet af sommeren og efteråret opleve de første 5G-master blive åbnet i byerne.

Læs også: Tests af de bedste 5G-mobiler

Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20, Galaxy S20+ og Galaxy S20 Ultra. De kommer alle med 5G.

Kæmpestore batterier

De større skærme og understøttelsen af 5G sluger mere strøm, så derfor er batterierne ganske naturligt også vokset. Det betyder samtidig at de har taget på i vægt. Ifølge Samsung loves der “all day battery life”, ligesom de gjorde med Galaxy Note10. Min opfattelse er dog at de vil holde meget længere end det, men det er selvfølgelig noget vi undersøger nærmere, når vi får Galaxy S20 til test. Jeg får nemlig sagtens to dage ud af min Note10+.

Den mindste Galaxy S20 har 4000 mAh at gøre godt med, og derefter stiger det 500 mAh per model: 4500 mAh til Galaxy S20+ og 5000 mAh til Galaxy S20 Ultra. Ligesom på Note10+ understøttes der 45W-hurtigoppladning, men det kræver en anden oplader, som skal tilkøbes. I stedet følger Samsungs standard 25W-oplader med.

Et veludrustet Galaxy-kamera

5G, bedre ydelse, større batterier og skærme er ikke at kimse ad, men vi ved alle hvor vigtigt kameraet er i den moderne mobiltelefon. Det ved Samsung tydeligvis også. Vi har desværre ikke haft mulighed for at lege med de nye kameraer, så vi kan kun forholde os til specifikationerne og de indtryk producenten har givet.

Topmodellen Galaxy S20 Ultra bliver naturligvis den mest veludrustede på kameraet. Den kommer med Samsungs nye 108 megapixel sensor med optisk stabilisering, bakket op af ultra vidvinkel på 12 megapixel og en telephoto på 48 megapixel med fire gange optisk zoom. Til sidst er der en ToF-sensor til registrering af dybde. Den store sensor omdanner fotos til 12 megapixel, men der kan også skydes i de fulde 108 megapixel.

Det helt store fokus på Ultra’en, som også er skrevet tydeligt på mobilens kameramodul, er 100 gange “Super Resolution Zoom”. Telefoto-kameraet har 4 gange optisk zoom, 10 gange Hybrid zoom, der er en blanding mellem optisk og digital zoom. Herefter er der ren digital zoom og der er rigeligt af det. 100 gange digital zoom kræver dog et stativ, så man undgår rystelser.

Når det kommer til video, så kan alle tre modeller optage i helt op til 8K, hvilket de færreste nok kan bruge til noget. Men det er faktisk ikke helt dumt, for Galaxy S20 kan omdanne 8K-optagelser til 4K eller fuld HD, hvilket skulle give en bedre billedkvalitet.

Læs også: Læsernes valg: Samsung Galaxy Note10+ er årets mobil

Samsung Galaxy S20 Ultra.
Samsung Galaxy S20 Ultra med 100x zoom.

Kameraet i S20 og S20+ er næsten ens

Kameraet i de mindre Galaxy S20 og S20+ er noget anderledes end Ultra’en. Begge har et primært kamera på 12 megapixel, et ultra vidvinkel på 12 megapixel og et telefoto-kamera på 64 megapixel med optisk billedestabilisering. Det er ikke denm traditionelle optiske zoom vi finder på det tredje kamera, men i stedet bliver der zoomet ind på det store 64 megapixel kamera – officielt er det tre gange hybrid optisk zoom. Der kan zoomes op til 30 gange på S20 og S20+.

Samsung Galaxy S20 og S20+ er dog ikke helt ens på kamera-delen, for S20+ er udstyret med en ToF-sensor til dybderegistrering. Dette skulle resultere i bedre portrætbilleder og andre billeder hvor baggrundssløring er anvendt.

Se også: Find bedste priser på Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S20 er klar i butikkerne den 13. marts

De nye Samsung Galaxy S20-modeller lander hos landets teleselskaber og butikker den 13. marts, og kan allerede i dag forudbestilles. Du finder meget mere om priserne, specifikationer og tilgængeligheden her.

Fortællingen fortsætter

Sagen er ikke slut. Vi har fulgt op på artiklen. Daniel Søgaard Hald valgte at gå videre med sagen. 11/2/2020 gik vi videre med fortællingen 5G-mobilerne kommer til Danmark i år – Artiklen kan læses her. Redaktionen har fingeren på pulsen. Se seneste nyt her.