Samsung: Vi vil kunne lave mobiler, der holder strøm i uger

Samsung og IBM fremviser nyt avanceret chipdesign, kaldet VTFET, der blandt andet kan give mobiltelefoner mere end en uges batteritid.

Samsung: Vi vil kunne lave mobiler, der holder strøm i uger

Et avanceret nyt chipdesign fra Samsung og IBM kan give smartphones meget længere batteri og læse problemer med energikrævende kryptovaluta-mining eller datakryptering.

Smartphones har været igennem en vanvittig udvikling. De er i dag nogle utrolig kapable enheder, som vi bruger mange gange dagligt til mange forskellige opgaver. Men hvis der er et sted, hvor der ikke har været megen forbedring i smartphonen, er det batteritiden. Godt nok er batterierne blevet større, oplades hurtigere og chipsets mere energieffektive, men med mere teknologi i smartphonen, er batteritiden mere eller mere den samme. Samsung og IBM arbejder på en ny type chip, som kunne løse dette problemet med batteritiden på smartphones samt mange andre anvendelsesmuligheder. Samsung og IBM påstår, at deres VTFET-chipdesign vil kunne give mobiltelefoner mere end en uges batteritid.

Læs også: IBM opnår et gennembrud inden for kvantecomputere

Transistorer skal stables lodret

I et blogindlæg og en Youtube video prøver Samsung og IBM at gøre meget avanceret teknologi forståeligt for os almindelige mennesker. IBM og Samsung har fremvist deres seneste fremskrift i udviklingen af et nyt chipdesign, som skal være efterfølgeren til nuværende FinFET-teknologi. FinFET-designet bruges i nogle af nutidens mest avancerede chips og kunne give mulighed for chips. Det nye chipdesign, som går under navnet VTFET (Vertical Transport Field Effect Transistor-design), vil det være muligt, at pakke transistorer meget tættere end i dag. Flere transistorer betyder større regnekraft og effektivitet.

Det er en avanceret teknologi, men en af de væsentlige ændringer er, at IBM og Samsung vil stable transistorer lodret, i stedet for det almindelige vandrette chipdesign. På den måde vil strømmen flyde op og ned gennem stakken af ​​transistorer.

Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?

Mobiltelefoner med mere end en uges batteritid

Og hvad vil man så kunne bruge dette nye chipdesign til? Anvendelsesmulighederne er mange, og Samsung og IBM kommer selv med nogle ideer. Først og fremmest vil VTFET-teknologien give op til to gange forbedring i ydeevne eller en 85 procent reduktion i energiforbrug” sammenlignet med FinFET-designet. Og ved at pakke flere transistorer ind i chips hævder IBM og Samsung, at VTFET-teknologien kan hjælpe med at holde Moores lovs mål om støt at øge transistorantallet.

Og her fortæller de to producenter, at dette vil kunne give smartphones, der har batteritid på over en uge. I dag holder den typiske smartphone en til to dage, og det vil derfor være en imponerende forbedring. VTFET-teknologien vil også kunne gøre kryptovaluta-mining eller datakryptering langt mindre energikrævende.

Der går noget tid inden VTFET-chipdesigns vil blive set i forbrugerprodukter, men Samsungs og IBMs projekt lyder ganske imponerende. De to giganter er dog ikke alene i videreudviklingen af chipdesigns. Også Intel har fremvist deres RibbonFET, der er deres efterfølger til FinFET-produktionsteknologien samt en stablet transistorteknologi, som en potentiel efterfølger for RibbonFET.

Læs også: De fem allerbedste Samsung-telefoner i 2021

Det videre forløb om Smartphone

Siden vi bragte denne historie er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald kunne ikke slippe historien. d. 9/12/2021 fulgte vi artiklen op med en nyhedsartikel med fokus på Motorola løfter sløret for lynhurtig flagskibstelefon – Du læser den her. Se også seneste nyt om emnet ved at trykke her..