Telefoner får snart vildt AI-boost med ny RAM-teknologi

Samsung vil i gang med at producere næste generations LPDDR6 RAM. Det sker inden lanceringen af den næste Snapdragon 8 Gen 4-chip, som giver telefoner et gevaldigt AI-boost.

Telefoner får snart vildt AI-boost med ny RAM-teknologi

Samsung og sydkoreanske SK Hynix, der er bedst kendt for at producere RAM, samarbejder om at blive certificeret til at kunne producere fremtidens RAM: LPDDR6 RAM.

Ifølge industriinsidere er de to sydkoreanske selskaber klar til at begynde produktionen af næste generations hukommelseschip, så snart en standard bliver godkendt af organisationen JEDEC (Joint Electron Device Engeneering Council), som er ansvarlig for hukommelsesstandarden. Ifølge ET News har JEDEC planer om formelt at introducere specifikationer på standarden i tredje kvartal i år.

Læs også: Sådan bliver Samsungs næste foldbare Galaxy Z Fold 6

Smartphones kan snart afvikle AI lokalt

Samsung vil derfor være klar med nye LPDDR6-hukommelseschips til telefoner i forbindelse med lanceringen af den næste Snapdragon 8 Gen 4-chip.

Med den chip og den forbedrede RAM vil generative AI-modeller være i stand til at passere 10 milliarder parametre. Inden for AI er en parameter en værdi, der bestemmer en AI-models opførsel og bestemmer, hvordan den vil omdanne et input til et output.

Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3 har en NPU (Neural Processing Unit – også kendt som en AI-chip) med understøttelse af lokal bearbejdning af generative AI-modeller med op til én milliard parametre. Med den kommende telefonhardware, der vil være i stand til at håndtere 10 milliarder parametre, kan generative AI-teknologier bedre forstå video og generere mere nøjagtige programmeringsalgoritmer, hvilket vil forbedre den generelle ydeevne for smartphonen.

Maksimal hastighed for forskellige typer energieffektiv RAM

Hastigheden for RAM angives i MT/s (megatransfers per sekund) – eller antal millioner af overførsler per sekund. Herunder ses den forventede hastighed for LPDDR6 og LPDDR6X i forhold til den nuværende LPDDR5- og LPDDR5-type:

  • LPDDR5: 6.400 MT/s
  • LPDDR5X: 8.533 MT/s
  • LPDDR6: 12.800 MT/s
  • LPDDR6X: 17.066 MT/s

Der er endnu ikke lagt en færdig køreplan for kommercialiseringen af LPDDR6 RAM til smartphones. For eksempel ved ved heller endnu ikke, hvor høj båndbredde teknologien får, eller hvor stor en del af kapaciteten der bliver allokeret AI-processer.

Samsung har forbedret den nuværende LPDDR5-teknologi ved at fokusere på en lav pris og høj effektivitet i stedet for ren ydeevne. Det kommer til at ændre sig, når JEDEC – den internationale organisation ansvarlig for standardisering af halvledere – gør den nye version færdig.

AI vil gennemsyre næste års smartphones

Med andre ord kan LPDDR6 RAM med Snapdragon 8 Gen 4 blive det næste skridt for AI-funktioner i smartphones allerede i 2025. Der kan blive tale om AI-videoredigering i realtid, eller videoer som tilmed kan blive genereret lokalt på sin smartphone alene ud fra en prompt. Det er dog vel at mærke, hvis alt går efter planen.

Læs også: Asus Zenfone 11 Ultra: Ny topmodel med vilde specifikationer