Læserne bruger bogstreaming som aldrig før

Danskerne bruger i stigende grad streamingtjenester, når de læser bøger og de læser mere på dem - det viser undersøgelse om læsevaner.

Læserne bruger bogstreaming som aldrig før

Rapporten ‘Sådan læser vi 2022 – Saxos årlige rapport om danskernes læsevaner’ viser stigende interesse for bogstreaming.

Ud af de godt 13.000 deltagere, der var med i Saxos læseundersøgelse i 2022 om danskernes læsevaner, svarede hele 55 procent, at de bruger en bogstreamingtjeneste. Det er en stigning på 33 procentpoint siden 2017.

Se også: Mobilabonnementer med tjenester

Flere streamer bøger og bruger mere tid på det

Samtidig bruger den enkelte bogstreamer også tjenesterne mere. En bogstreamer læste eller lyttede nemlig i gennemsnit hele tre bøger per måned i 2022 og det er næsten en fordobling siden 2019.

Det er dog stadig flertallet, der foretrækker en fysisk bog, men det kan meget vel være på lånt tid.

Undersøgelsen viser også, at 90 procent læste minimum en gang om ugen i 2022. Man kan også udlede, at det ikke er de samme bøger, der hitter i fysisk form som i digital form.

Faktisk er der slet ingen gengangere mellem de fem mest populære bøger på papir og i streaming i 2022, forklarer Saxo om deres undersøgelse.

Se også: Find gratis lydbøger

Flere unge opdager bøger med TikTok

En årsag til, at streamingtjenester til bøger vinder indpas, kan skyldes, at flere unge har fået øjnene op for de kvaliteter, som bøger har – også i digital form eller som lydbog. I den virtuelle læseklub #BookTok på TikTok inspirerer de unge hinanden til at gribe ud efter bøgerne.

Saxos direktør, Natasha Brandt, forklarer, at selvom 2022 nok har været præget af mindre tid til læsning og større bekymringer, så fyldte bøgerne stadig meget for den enkelte, og flere fik øjne og ører op for måder at læse på, de måske ikke har forsøgt sig med tidligere.

”Læserne har altså ikke lagt bøgerne bag sig, men bare fundet nye måder at læse på”, konkluderer hun.