Elbiler og plug-in hybridbiler bliver købt, ikke leaset

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne meget hellere køber elbiler og plug-in hybrider, end at lease dem.

Elbiler og plug-in hybridbiler bliver købt, ikke leaset

Nye tal fra Danmarks Statistik fortæller, at det stadig ikke går specielt godt for bilsaget, som i april stadig viser tilbagegang. Dog klarer elbiler og plug-in hybrider sig stadig godt, hvor flere forbrugere vælger at købe, fremfor at lease.

Læs også: Store bilproducenter satser på elbiler

På grund af COVID-19 restriktioner og afgiftsændringer har der været store ekstraordinære udsving i bilsalget det seneste år. På trods af dette, så har elbiler og plug-in hybrider måned efter måned blevet mere og mere populære. I perioden januar 2018 til april 2021 er elbilernes og plug-in hybridernes markedsandel gået fra 2,0 procent til 24,5 procent. Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at forbrugerne meget hellere købe elbilerne, end de leaser dem. Og det er på trods af, at elbilerne stadig er meget dyre.

I samme periode er 75 procent af de nye elbiler og plug-in hybrider i perioden købt, mens kun 25 procent er leaset. Det betyder samtidig, at elbilernes og plug-in hybridernes andel af de købte biler er steget fra 2,1 procent i januar 2018 til 32,7 procent i april 2021, mens deres andel af de leasede biler kun er steget fra 1,5 pct. til 14,6 pct.

Læs også: Så hurtigt klarer de 12 hurtigste elbiler opladningen

elbil tal
Elbilen bliver helst købt, ikke leaset. Kilde: Danmarks Statistik.

Hvorfor bliver elbilen købt, ikke leaset?

Det er svært helt præcist at svare på, hvorfor forbrugerne hellere køber elbilerne end de leaser dem. Egentlig ville det være lettere at forstå en leasing af en elbil og plug-in hybrid, da der sker en enorm udvikling på markedet, hvorfor der risikeres en hurtig teknologisk forældelse. Dertil kommer usikre afskrivningsmodeller og et ændret afgiftssystem for elbiler og plugin hybrider.

Det tyder dog på at forbrugerne har lagt vægt på andre parametere, når der skulle vælges mellem leasing og køb. Danmarks Statistik skriver, at et forhold kan være, at de størrelses-/segmentmæssigt indtil for nylig har været mindre end gennemsnittet, og at de derfor har været relativt billigere. Et andet oplagt forhold kan være de forskellige afgiftslettelser, der har gjort et køb af en grøn bil mere attraktivt.

Læs også: Afstemning: Har du købt en elbil?